Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλειδώνουν χαμηλές αποδόσεις, με εκδόσεις 25ετών και 50ετών ομολόγων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - Κλείνει το παράθυρο των χαμηλών επιτοκίων

Κλειδώνουν χαμηλές αποδόσεις, με εκδόσεις 25ετών και 50ετών ομολόγων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - Κλείνει το παράθυρο των χαμηλών επιτοκίων
Περίπου το 15% των πωλήσεων χρέους στην περιοχή κατά το πρώτο τρίμηνο είχε διάρκεια 25 ετών και άνω
Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι τελευταίες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που σπεύδουν να «κλειδώσουν» το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού προτού οι αποδόσεις αυξηθούν περαιτέρω.
Η ζήτηση για την τελευταία έκδοση ομολόγου της Βρετανίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018 στη σημερινή, 13 Απριλίου 2021, έκδοση, με προσφορές για το ομόλογο που λήγει το 2071 να έρχονται σε περισσότερες από δύο φορές τα 1 δισ. λίρες που προσφέρθηκαν.
Η Αυστρία έλαβε προσφορές άνω των 14 δισ. ευρώ για χρέος 50 ετών, λιγότερο από το ήμισυ της ζήτησης ρεκόρ που παρατηρήθηκε για ένα δεκαετές ομόλογο τον Ιανουάριο.
Επίσης, η Ισπανία συγκέντρωσε προσφορές άνω των 62 δισ. ευρώ για την πώληση 15ετούς χρέους, πολύ κάτω από το υψηλό όλων των εποχών.

Η αυξητική τάση των αποδόσεων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανέκαμψαν από τα χαμηλά όλων των εποχών καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν το τέλος της πανδημίας, με την Nordea Bank να προειδοποιεί ότι το παράθυρο για την πώληση μακροχρόνιων τίτλων κλείνει τώρα καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Η διάθεση εμβολίων θεωρείται ευρέως ως μια επιστροφή στην ανάπτυξη, και θα μπορούσε επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει τις αγορές ομολόγων της, την βασική δηλαδή υποστήριξη για την αγορά.
Fifty-year U.K. bond yields have climbed this year on growth bets
"Μπορεί να γίνει πιο δύσκολο αργότερα φέτος, καθώς η οικονομική ανάκαμψη υλοποιείται και ένα περιβάλλον με υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να αρχίσει να φαίνεται λιγότερο απίθανο", δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός της Nordea, Jan von Gerich.

Οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι

Περίπου το 15% των πωλήσεων χρέους στην περιοχή κατά το πρώτο τρίμηνο είχε διάρκεια 25 ετών και άνω - υψηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με τη Nordea - καθώς οι χώρες επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για δανεισμό σε σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο, η προοπτική ταχύτερου πληθωρισμού κινδυνεύει να εξαλείψει την ελκυστικότητα των πιο μακροχρόνιων ομολόγων, τα οποία είναι τα πιο ευαίσθητα στην αύξηση των τιμών.
Τα 50ετή βρετανικά ομόλογα αποδίδουν σήμερα περίπου 1,12%, έχοντας αυξηθεί από λιγότερο από 0,3% πέρυσι.
Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το περιθώριο αγοράς της αναμενόμενης αύξησης των τιμών κατά την επόμενη δεκαετία, η οποία έφτασε το 3,83% αυτό το μήνα, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης