Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από το βελούδινο resolution – bail in… στην Ανάσταση της Πειραιώς – Ότι δεν έγινε το Καλοκαίρι του 2015, έγινε τον Απρίλιο του 2021…

Από το βελούδινο resolution – bail in… στην Ανάσταση της Πειραιώς – Ότι δεν έγινε το Καλοκαίρι του 2015, έγινε τον Απρίλιο του 2021…
Υπάρχουν προοπτικές για την Πειραιώς, μπαίνει στον τραπεζικό μαραθώνιο επί ίσοις όροις… οπότε ναι η τράπεζα Πειραιώς αναστήθηκε.
Σχετικά Άρθρα

Η Ανάσταση του Χριστού για τους ορθοδόξους χριστιανούς πλησιάζει και μαζί μια τράπεζα θα αναστηθεί… η τράπεζα Πειραιώς.
Είναι ακριβές και αληθές ότι πίσω από την αύξηση κεφαλαίου του 2021 με δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση… κρύφτηκε ένα σχέδιο το οποίο όπως και το 2015 εκπονήθηκε από την Goldman Sachs.
Με την διαφορά ότι το 2015 ο SSM επιχείρησε να το επιβάλλει ανεπιτυχώς αλλά το 2021 ολοκληρώθηκε ότι δεν έγινε το 2015.

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Τον Απρίλιο του 2021 συντελέστηκε ένα βελούδινο resolution, δηλαδή ουσιαστικά υπήρξε αναδιάρθρωση της τράπεζας Πειραιώς αλλά πραγματοποιήθηκε κρυφά, κεκαλυμμένα για να μην πανικοβληθούν οι καταθέτες πάλι εν γνώσει ή κατά το ορθότερο κατ΄ απαίτηση του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ΕΚΤ.
Στο παρελθόν όταν η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσιζε ότι μια τράπεζα π.χ. Αγροτική ή Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πρέπει να οδηγηθεί σε resolution ενεργοποιούταν η διαδικασία του bail in δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και εάν δεν έφθαναν τα κεφάλαια οι καταθέτες… εμπλέκονταν στην ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας.
Το bail in ήταν ο φόβος και ο τρόμος και γενικώς όλη η οδηγία BRRD για τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες.
Τον Απρίλιο του 2021 συντελέστηκε resolution δηλαδή ενεργοποιήθηκε η διαδικασία του bail in… και αυτό είναι μια αλήθεια που θα αποδείξει το bankingnews.

Γιατί resolution – bail in για την τράπεζα Πειραιώς;

Με βάση την οδηγία της BRRD που έχει πλέον γίνει και μέρος της ελληνικής νομοθεσίας, μια τράπεζα που κρίνεται μη βιώσιμη οδηγείται σε resolution ενεργοποιώντας την διαδικασία του bail in δηλαδή της εμπλοκής των ιδιωτών μετόχων και ομολογιούχων στην ανακεφαλαιοποίηση.
Η Πειραιώς έπρεπε να κριθεί βιώσιμη, αυτή ήταν η λέξη κλειδί και για να κριθεί βιώσιμη με εποπτικούς όρους και όχι ελληνικού δημοσίου έπρεπε να ακολουθηθεί μια διαδικασία… που ρητώς αναφέρεται από το bail in.

  • Θεωρείται resolution και ενεργοποίηση του bail in όταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε με τους μετόχους… οδήγησε στην εξαΰλωση;
  • Όταν οι παλαιοί μέτοχοι έχουν υποστεί dilution, αραίωση, απίσχναση 95,2% είναι ή δεν είναι resolution;
  • Το 2015 κατά την διαδικασία εξυγίανσης συμμετείχαν και οι ομολογιούχοι μέσω του LME liability management exercises (LME).

Συνέβη και αυτό και πως συνέβη;
Ενώ το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές 2,040 δισεκ. πληρωνόταν το κουπόνι του κανονικά, κάθε χρόνο – πλην μιας χρονιάς – 164 εκατ ευρώ ή 8% επιτόκιο ετησίως – αποφασίστηκε να μετατραπεί σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Το σημαντικότερο όμως δεν είναι η εξάσκηση του Cocos αλλά το γεγονός ότι η αξία του Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ σήμερα είναι 17 εκατ ευρώ ναι καλά διαβάσατε τα 2,040 δισεκ. έχουν αξία σήμερα 17 εκατ ευρώ.

  • Άρα έχουμε στην διαδικασία εξυγίανσης της Πειραιώς την εμπλοκή των μετόχων και ακολούθως την εμπλοκή των ομολογιούχων και βεβαίως των κεφαλαίων της τράπεζας.

Προσέξτε όλων των κεφαλαίων, το μετοχικό κεφάλαιο των 4,9 δισεκ. μετατράπηκε σε ειδικό αποθεματικό για κάλυψη ισάριθμων δηλαδή 5 δισεκ. ζημιών.

Γιατί συνέβησαν όλα αυτά;

Όλα αυτά που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ένα βελούδινο resolution – όσο βελούδινο μπορεί να το πει κανείς με ζημία για τους μετόχους καταστροφική – δεν ενεργοποίησαν την εμπλοκή των καταθετών.
Η Πειραιώς έπρεπε να εξυγιανθεί χωρίς να εμπλακούν οι καταθέτες, για να μην υπάρξει αναστάτωση, bunk run και γενικώς να μην επικρατήσει πανικός στο σύστημα όπως τα παλαιότερα χρόνια.

Η ίδια συνταγή το Καλοκαίρι του 2015 και τον Απρίλιο του 2021

Η Goldman Sachs το Καλοκαίρι του 2015 – για όσους το έχουν ξεχάσει – είχε εισηγηθεί, ακολουθώντας την γραμμή του SSM, να υπάρξει resolution δηλαδή οριστική διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα της Πειραιώς, μέτοχοι και ομολογιούχοι θα καταστρέφονταν και σε κάποιο βαθμό θα υπήρχε και εμπλοκή καταθετών.
Μάλιστα είχε προταθεί η Deutsche bank να αγοράσει την καλή Πειραιώς.
Η τότε διοίκηση Μιχάλη Σάλλα και Άνθιμου Θωμόπουλου είχαν αντιδράσει στο σχέδιο αυτό και κατάφεραν κάτω από αντίξοες συνθήκες να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια περισσότερα από τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν… τον Απρίλιο του 2021.
Και τότε Καλοκαίρι 2015 και σήμερα Απρίλιο 2021 πάλι η Goldman Sachs σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον SSM τον Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών επέβαλλε ως λύση το βελούδινο resolution.
Το Καλοκαίρι του 2015 το resolution θα ήταν σκληρό και καταστροφικό, τον Απρίλιο του 2021 το resolution ήταν βελούδινο και κεκαλυμμένο, πραγματοποιήθηκε κρυφά για να μην… πανικοβληθούν οι καταθέτες… κανείς δεν το κατάλαβε.
Η διαφορά του 2015 με το 2021 είναι μόνο μια κρίσιμη παράμετρος.
Το 2015 λόγω του stress tests στο δυσμενές σενάριο η Πειραιώς κρίθηκε – όπως όλες οι τράπεζες – ανεπαρκείς κεφαλαιακά – ενώ το 2021 πληροί τα κριτήρια του ελάχιστου συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας δηλαδή το SREP.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Το μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς έχει μηδενιστεί.
Τα κεφάλαια της Πειραιώς θα φθάσουν έως 9,5 δισεκ. μαζί με τα 2,6 δισεκ. που θα συγκεντρώσει η τράπεζα από αύξηση κεφαλαίου, έκδοση tier 1 και άλλες ενέργειες.
Εν συνεχεία θα μειωθούν από 9,5 σε 4,5 δισεκ. δηλαδή μείωση 5 δισεκ. καθώς 5 δισεκ. κεφάλαια πρέπει να δαπανηθούν για την εξυγίανση.

Γιατί Ανάσταση;

Οι μέτοχοι καταστράφηκαν, όπως και οι ομολογιούχοι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο – Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Είναι η εβδομάδα των παθών ή Μεγάλη Παρασκευή.
Όμως θα ξημερώσει και το Μεγάλο Σάββατο.. η Ανάσταση της Πειραιώς όπου με την αύξηση κεφαλαίου και άλλες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης – capital plan – η Πειραιώς θα εξυγιάνει πλήρως τον ισολογισμό της.
Στην αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισεκ. ευρώ με τιμή αύξησης σε εύρος 1 με 1,20 ευρώ η επιτυχία είναι δεδομένη.

  • Οι έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί θα καλύψουν το 12% της αύξησης κεφαλαίου περίπου 144 με 145 εκατ ευρώ.
  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει με 370 εκατ ευρώ κεφάλαια και θα κατέχει στην νέα Πειραιώς το 32% των μετοχών.
  • Οι ξένοι επενδυτές θα συμμετάσχουν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με 670-690 εκατ ευρώ για τα οποία οι προσφορές θα φθάσουν τα 3,5 με 4 δισεκ. ευρώ ή υπερκάλυψη 5 φορές τουλάχιστον ή και υψηλότερα άπαξ και η συμμετοχή πολλών funds και hedge funds είναι πολύ υψηλή.

Ωστόσο υπάρχουν και επενδυτές που προβληματίζονται καθώς θεωρούν το 1 δισεκ. αύξηση ότι δεν θα επαρκέσει αν και την αποτίμηση την θεωρούν ελκυστική… ενώ με 2 δισεκ. αύξηση που θα την θεωρούσαν πιο ρεαλιστική η Πειραιώς θα ήταν πιο ακριβή με χρηματιστηριακούς όρους.

Αποτίμηση

Έχουμε αναλύσει στο bankingnews πολύ διεξοδικά και κυρίως έγκαιρα ότι η Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 1,35 δισεκ. μετά την αύξηση και 4,5 δισεκ. κεφάλαια θα αποτιμάται με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς λογιστική αξία (ίδια κεφάλαια) 0,28 όταν η Εθνική βρίσκεται στο 0,45 και η Eurobank 0,55.
Λογικά η Πειραιώς θα βρεθεί με όρους P/BV περίπου στο 0,38 όπερ σημαίνει άνοδος 50% στην αποτίμηση ή 1,8 δισεκ. ευρώ περίπου.
(Υποθετικά εάν η αύξηση ήταν 2 δισεκ. αντί 1,2 δισεκ. το P/BV θα ήταν 0,36 θα ήταν πιο ακριβή με όρους αποτίμησης).

Η Πειραιώς όντως εξυγιαίνεται, μέσω αυτού του κρυφού – βελούδινου resolution.
Η τράπεζα Πειραιώς, καθαρίζει τον ισολογισμό της, το ενεργητικό της καθαρίζει, το παθητικό του ισολογισμού δεν κινδυνεύει πλέον.
Ούσα καθαρή και εξυγιασμένη η Πειραιώς εξαγνίζεται στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και επανέρχεται στον τραπεζικό προσκήνιο… ως μια νέα τράπεζα έχοντας διαγράψει το προβληματικό παρελθόν.
Υπάρχουν προοπτικές για την Πειραιώς, μπαίνει στον τραπεζικό μαραθώνιο επί ίσοις όροις… οπότε ναι η τράπεζα Πειραιώς αναστήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης