Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ευσταθία Μαχαίρα (Δικηγόρος): Πανδημία - Κατάργηση του νόμου Κατσέλη ως προς την προστασίας της α΄κατοικίας και πλειστηριασμοί

Ευσταθία Μαχαίρα (Δικηγόρος): Πανδημία - Κατάργηση του νόμου Κατσέλη ως προς την προστασίας της α΄κατοικίας και πλειστηριασμοί
Σήμερα τα νέα οικονομικά δεδομένα έχουν παγιωθεί, ο Νόμος Κατσέλη έχει καταργηθεί και κανένας άλλος Νόμος δεν ήρθε να αντικαταστήσει τα ευνοϊκά αποτελέσματα που επέφερε για τον οφειλέτη

Δευτέρα, 12-04-2021, και λίγες μέρες νωρίτερα, ξεκίνησαν δειλά δειλά να ανοίγουν τα Δικαστήρια με κάποιες διαδικασίες που αφορούν την αναγκαστική εκτέλεση, οι οποίες είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι από Ιούνιο ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και εδώ και λίγες μέρες ο οφειλέτης μπορεί να καταθέσει τα ένδικα μέσα κατά των διαταγών πληρωμής των τραπεζών.
Ποια είναι τα «όπλα» του οφειλέτη σήμερα κατά των Τραπεζών;
Τελικά μπορεί ο οφειλέτης να διασώσει την πρώτη κατοικία του;
Πλέον τα «όπλα» του οφειλέτη είναι ελάχιστα.
Δεν του δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης του δανείου του και εξαίρεση από την ρευστοποίηση της α’ κατοικίας, με τον Νόμο Κατσέλη, ο οποίος λάμβανε υπόψιν τη μείωση εισοδημάτων του , την ανεργία του, την περιουσιακή του κατάσταση και αναλόγως έκρινε περί τη μείωση της δόσης του, προσαρμόζοντας τη στη νέα πραγματικότητα και στα νέα οικονομικά δεδομένα της εποχής.
Σήμερα τα νέα οικονομικά δεδομένα έχουν παγιωθεί, ο Νόμος Κατσέλη έχει καταργηθεί (ως προς τη διάσωση της α΄κατοικίας) και κανένας άλλος Νόμος δεν ήρθε να αντικαταστήσει τα ευνοϊκά αποτελέσματα που επέφερε για τον οφειλέτη.
Μάλιστα με Νομοθετική παρέμβαση, όλες οι εκκρεμούσες υποθέσεις του Ν.3869/2010 θα πρέπει να δικαστούν μέσα στο 2021, χωρίς προφορική διαδικασία, ως ίσχυε και χωρίς μάρτυρες!
Το καινούριο στοιχείο είναι η υποβολή αίτησης του αιτούντος σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για το δικόγραφο της αίτησης που μπορεί να είχε καταθέσει το έτος 2013 ή 2014.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης περίμενε το δικαστήριο του να γίνει κατά τη δικάσιμο που είχε λάβει πριν κάποια έτη, αυτό παύει να ισχύει.
Το ότι κάποιος κατέθεσε το δικόγραφο της αίτησης του στο εκάστοτε Ειρηνοδικείο, δε σημαίνει ότι κατοχύρωσε το δικαίωμα να συζητηθεί η υπόθεση του.
Αντιθέτως, με τον Ν.4745/2020, πρέπει όλοι οι οφειλέτες να υποβάλλουν καινούρια αίτηση σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, με νέα επικαιροποιημένα στοιχεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται!!!
Η πιθανότητα κινδύνου να απολέσει κάποιος την ευκαιρία του να συζητηθεί η υπόθεση του είναι πολύ μεγάλη!
Για άλλη μια φορά όλο το βάρος υπεισέρχεται στον πληρεξούσιο Δικηγόρο, ο οποίος έχει μικρές προθεσμίες προκειμένου να υποβάλλει την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ευτυχώς οι συνέπειες του Νόμου αυτού είναι εμφανείς ακόμα και σήμερα με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων σε εκκρεμούσες αιτήσεις.
Αντιθέτως για τους οφειλέτες που δε διαθέτουν πρώτη κατοικία και επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ο Νόμος 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) είναι σε ισχύ, για ένα μικρό χρονικό διάστημα).
Ας δούμε λοιπόν μια προσφάτως εκδοθείσα απόφαση έτους 2020, σε αίτηση του Ν.3869/2010 που κατατέθηκε το έτος 2013, την οποία χειρίστηκα προσωπικά και παραστάθηκα ως πληρεξούσια δικηγόρος, η οποία αποφάσισε πλήρη και μόνιμη αδυναμία πληρωμών σε γυναίκα, ηλικίας 68 ετών, λαμβάνουσα σύνταξη γήρατος 500 ευρώ ενώ ο σύζυγός της λαμβάνει 490,54 ευρώ και ορίστηκε το ποσό των 138 ευρώ για πληρωμή σε τρία έτη και το ποσό των 150 ευρώ για οχτώ χρόνια για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της, αντί για είκοσι χρόνια που ορίζει ο Νόμος 3869/2010.
Σημειωτέον ότι εκτός της κύριας κατοικίας της διασώθηκαν και τα δικαιώματα της επί τριών ακόμα ακινήτων.
Με τον Νόμο αυτό δόθηκε η ευκαιρία στη γυναίκα αυτή να πληρώσει τις οφειλές της σε ένα ικανοποιητικό βαθμό αλλά και να ζήσει αξιοπρεπώς, χωρίς τον φόβο στέρησης της πρώτης κατοικίας της.
Η απόφαση αυτή με μεγάλη επιτυχία δείχνει τις ευεργετικές συνέπειες της καταργηθείσας διάταξης του Νόμου, ως προς την προστασία της α’ κατοικίας, αφού λήφθηκαν υπόψιν από το Δικαστήριο τα χαμηλά εισοδήματα της αιτούσας και η καταβολή δόσεων για οχτώ χρόνια και όχι για είκοσι όπως όριζε ο Νόμος.
Με αυτόν τον τρόπο η οφειλέτις από το σύνολο των οφειλών της ποσού 49.777,67 ευρώ θα πληρώσει το ποσό των 19.368 ευρώ σε έντεκα έτη και το υπόλοιπο ποσό αυτών και όσων τόκων θα λάβανε μέχρι σήμερα θα διαγραφεί μετά την πληρωμή του ανωτέρω ποσού.
Ο φόβος των πλειστηριασμών έχει αναβιώσει και ενώ μπορεί λόγω της πανδημίας να είχαν ανασταλεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πλέον ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της α’ κατοικίας των οφειλετών από τον Ιούνιο 2021, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες λόγω πανδημίας.
Θα πρέπει πλέον οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους με εξωδικαστικό τρόπο και να μην αναμένουν κάποια άλλη νομοθετική πρόβλεψη, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί και δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα.

Η δικηγόρος Ευσταθία Ι. Μαχαίρα,Πειραιάς,
Ε:efmaxa@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης