Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μάχη για την καγκελαρία στη Γερμανία - Το CDU της Merkel επιμένει για Laschet - Κίνδυνος για σύγκρουση με το CSU

Η μάχη για την καγκελαρία στη Γερμανία - Το CDU της Merkel επιμένει για Laschet - Κίνδυνος για σύγκρουση με το CSU

Ο Lachet λαμβάνει το χρίσμα για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου

Σχετικά Άρθρα

Στον Armin Laschet δίνει το CDU το χρίσμα για να διεκδικήσει τη θέση της Angela Merkel στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
Ειδικότερα, το CDU της Merkel ανακοίνωσε τη στήριξη του στον πρόεδρο του κόμματος, Armin Laschet, ως υποψήφιο του συντηρητικού μπλοκ για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας στις εκλογές.
Πρόκειται για μια εξέλιξη, που -σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης- ενισχύει τον κίνδυνο για ενδεχόμενη σύγκρουση με το CSU, του οποίου ο πρόεδρος Markus Soeder επιθυμεί να διεκδικήσει τη θέση της Angela Merkel στην καγκελαρία.
Η ηγεσία του CSU αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα εντός της ημέρας στο Μόναχο.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η υποψηφιότητα του Laschet εγκυμονεί κινδύνους καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Soeder είναι περισσότερο δημοφιλής και κατά συνέπεια έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει μεγαλύτερη στήριξη για το συντηρητικό μπλοκ στις εκλογές.
Παραδοσιακά το CDU και το CSU παρουσιάζουν κοινό υποψήδιο στις εκλογές και η συμμαχία τους αποτελεί θεμέλιο στη γερμανική πολιτική από το τέλος του Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov στα μέσα Μαρτίου το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο Markus Soeder πρέπει να λάβει το χρίσμα της συντηρητικής παράταξης για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ μόλις το 14% εκφράζει την προτίμησή του για τον Armin Laschet.
Μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων το ποσοστό αποδοχής του Soeder φτάνει στο 62%.
Οι αριθμοί αυτοί χτυπούν «καμπανάκι» για τους 245 βουλευτές της συντηρητικής παράταξης, οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν να χάσουν την έδρα τους και, παρά την αλληλεγγύη που έχουν εκφράσει για τον Laschet, θα στηρίξουν τελικά εκείνον που φαίνεται ικανός να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους.
Από την πλευρά του ο Markus Soeder για μεγάλο χρονικό διάστημα απέφευγε να εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να διαδεχθεί την Angela Merkel, λέγοντας ότι «βλέπει το μέλλον του στη Βαυαρία».
Ωστόσο οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τελευταία δείχνουν πως τρέφει ευρύτερες φιλοδοξίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή που απηύθυνε στους συναδέλφους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, ζητώντας μία κοινή γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι προκλήσεις

Αν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, η συντηρητική παράταξη θα βρεθεί μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις.
Έπειτα από 16 χρόνια με την Angela Merkel στο τιμόνι χρειάζεται μία προγραμματική ανανέωση, αλλά και ένα ξεκάθαρο προφίλ.
Αποφάσεις όπως η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας φέρουν την υπογραφή της Merkel αλλά αντιβαίνουν σε παραδοσιακές προτεραιότητες της συντηρητικής πολιτικής.
Επιπλέον η Merkel διοχέτευσε μεγάλο μέρος από τον χρόνο και την ενέργειά της στην αντιμετώπιση κρίσεων, που εμφανίζονταν συνεχώς, η μία μετά την άλλη: διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αύξηση των προσφυγικών ροών, κρίση της πανδημίας.
Σήμερα η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλα ελλείμματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, αγωνίζεται να καταπολεμήσει τον ρατσισμό και την πόλωση της κοινωνίας, καλείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την προστασία του κλίματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης