Τελευταία Νέα
Διεθνή

La Repubblica: O Erdogan παγώνει την αγορά 10 ιταλικών ελικοπτέρων σε αντίποινα για την επίθεση Draghi

La Repubblica: O Erdogan παγώνει την αγορά 10 ιταλικών ελικοπτέρων σε αντίποινα για την επίθεση Draghi
«Πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά 10 ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Draghi ο οποίος, την Πέμπτη (8/4/2021) χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο.
Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, όπως γράφει η La Repubblica, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η επίθεση Draghi

Την αντίθεση του με την συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan κατά τη συνάντηση του με τον Charles Michel και την Ursula von der Leyen εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi χαρακτηρίζοντας μάλιστα δικτάτορα τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen υπογράμμισε:
«Δεν συμμεριζόμαστε τη στάση του Erdogan, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά.
Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη.
Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς:
Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».
Υπενθυμίζεται πως το βίντεο με την πρόεδρο της Commission να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Οργή στην Τουρκία για Draghi

To υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Draghi να ανακαλέσει τις «ανόητες» δηλώσεις του.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επέκρινε μέσω Twitter τον Ιταλό πρωθυπουργό.
«Καταδικάζουμε έντονα τον απαράδεκτο, λαϊκιστικό λόγο του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού Drahgi και τα άσχημα και ανεξέλεγκτα σχόλιά του σχετικά με τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», έγραψε στο Twitter.

...και το sofagate

Η Τουρκία επέμεινε ότι εφαρμόστηκαν τα αιτήματα πρωτοκόλλου της ΕΕ, αλλά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η ομάδα του δεν είχε πρόσβαση, κατά την προπαρασκευαστική επιθεώρησή τους, στην αίθουσα όπου έλαβε χώρα η συνάντηση.
«Εάν η ομάδα είχε επισκεφθεί το δωμάτιο για το tete-a-tete, θα έπρεπε να προτείνει στους οικοδεσπότες να αντικαταστήσουν τον καναπέ με δύο πολυθρόνες για την πρόεδρο της επιτροπής», έγραψε ο Dominique Marro σε σημείωμα κοινό από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Πρόσθεσε ότι το συμβάν μπορεί να οφείλεται στη σειρά πρωτοκόλλου που θεσπίστηκε από τη συνθήκη της ΕΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης