Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα επιστημονική μελέτη: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του Covid «αντιστέκεται» στο εμβόλιο της Pfizer

Νέα επιστημονική μελέτη: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του Covid «αντιστέκεται» στο εμβόλιο της Pfizer
Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, μπορεί να διασπάσει την προστασία, που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech
Σχετικά Άρθρα

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του Covid -19 μπορεί να υπερνικήσει την προστασία, που παρέχει το εμβόλιο της Pfizer, όπως αναφέρει ισραηλινή μελέτη.
Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, μπορεί να διασπάσει την προστασία, που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με μια μελέτη δεδομένων στο Ισραήλ, αν και ο επιπολασμός της στην εν λόγω χώρα είναι χαμηλή και η έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως, όπως αναφέρει το Reuters.
Η μελέτη, που κυκλοφόρησε το Σάββατο (10/4/2021), αφορά σε δείγμα σχεδόν 400 ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, 14 ημέρες ή περισσότερο μετά τη λήψη μιας ή δύο δόσεων του εμβολίου, έναντι του ίδιου αριθμού μη εμβολιασμένων ασθενών για τη νόσο.

Λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο

Η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής, B.1.351, αντιπροσωπεύει περίπου το 1% όλων των περιπτώσεων Covid σε όλα τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και του μεγαλύτερου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, Clalit.
Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, το ποσοστό επικράτησης της παραλλαγής ήταν οκτώ φορές υψηλότερο από εκείνο των μη εμβολιασμένων, ήτοι - 5,4% έναντι 0,7%.
Αυτό υποδηλώνει ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, σε σύγκριση με την αρχική μορφή του κορωνοϊού και μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και έχει περιλάβει σχεδόν όλες τις περιπτώσεις Covid – 19 στο Ισραήλ, ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.

Διαπερνά την προστασία του εμβολίου

«Βρήκαμε ένα δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής μεταξύ ατόμων που εμβολιάστηκαν με δεύτερη δόση, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εμβολιάστηκε.
Αυτό σημαίνει ότι η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να διαπεράσει την προστασία του εμβολίου», δήλωσε ο Adi Stern του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Οι ερευνητές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η μελέτη αφορά μόνο ένα μικρό δείγμα ατόμων που έχουν μολυνθεί με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη λόγω της σπανιότητάς της στο Ισραήλ.
Αναφέρουν επίσης, πως αυτή η έρευνα, δεν είχε ως στόχο να δοκιμάσει την πλήρη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι οποιασδήποτε μετάλλαξης αφού αφορά άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί θετικοί στον Covid και όχι σε συνολικά ποσοστά μόλυνσης.
Μέχρι στιγμής Pfizer και BioNTech δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο για την έρευνα και το δημοσίευμα.

Αποτελεσματικότητα 91%

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την 1η Απριλίου 2021 ότι το εμβόλιο τους είναι περίπου 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid -19 με την επίκληση των ιατρικών δεδομένων πολιτών που εμβολιάστηκαν.
Όσον αφορά στην παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι, μεταξύ μιας ομάδας 800 εθελοντών σε μελέτη στη χώρα όπου η Β.1.351 είναι ευρέως διαδεδομένη, κατεγράφησαν 9 κρούσματα μεταξύ των συμμετεχόντων, που έλαβαν το εικονικό σκεύασμα (placebo).
Από αυτά τα 9 κρούσματα, έξι βρέθηκαν μεταξύ ατόμων που είχαν μολυνθεί με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Πιο σπάνια αλλά πιο ισχυρή η Β.1.351

Και προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η λήψη του εμβολίου των Pfizer / BioNTech είναι λιγότερο ισχυρή έναντι της μετάλλαξης B.1.351 σε σχέση με άλλες παραλλαγές του ιού αλλά εξακολουθούσε να προσφέρει ισχυρή άμυνα.
Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, ενθαρρυντική είναι η χαμηλή επικράτηση της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής διεθνώς
, σύμφωνα με τον Stern.
«Ακόμα κι αν η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής διασπάσει την προστασία του εμβολίου, δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως στον πληθυσμό», δήλωσε ο Stern, προσθέτοντας ότι η βρετανική μετάλλαξη μπορεί να «εμποδίζει» την εξάπλωση του αφρικανικού στελέχους.
Σχεδόν το 53% του 9,3 εκατομμυρίων πληθυσμών του Ισραήλ έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.
Το Ισραήλ έχει ανοίξει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί, σε ποσοστά μόλυνσης και σοβαρή νόσηση.
Επίσης καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση των ποσοστών νοσηλείας.

reuters_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης