Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τάσεις σταθεροποίησης της πανδημίας - Στους 8.833 οι νεκροί – Ανοίγουν τα λύκεια της χώρας στις 12/4

Τάσεις σταθεροποίησης της πανδημίας - Στους 8.833 οι νεκροί – Ανοίγουν τα λύκεια της χώρας στις 12/4

Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Απριλίου αναμένουν οι ειδικοί και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το Πάσχα

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Τάσεις σταθεροποίησης αλλά σε υψηλά επίπεδα παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, επιβεβαιώνοντας πως η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη και δίνεται σκληρή μάχη για την ανάσχεσή της.
Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ασφαλές άνοιγμα της Λυκείων όλης της χώρας τη Δευτέρα 12/4, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν εφόσον έχουν κάνει self test.
Ήδη, είναι διαθέσιμη από σήμερα, Κυριακή 11 Απριλίου, είναι η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self tests μέχρι και 24 ώρες πριν την προσέλευση στις σχολικές αίθουσες , στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Παράλληλα, τη Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στην Αχαΐα (με click inside και click away), στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away, ενώ κλειστά παραμένουν τα καταστήματα στην Κοζάνη.

Σκέρτσος: 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί

Τριάντα πέντε μαθητές και εκπαιδευτικοί εντοπίστηκαν θετικοί μετά τα μαζικά self test που έγιναν τα τελευταία 24ωρα ενόψει της επιστροφής των μαθητών Λυκείου στις αίθουσες.
Σύμφωνα με τον ο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο εντοπίστηκαν 35 θετικά δείγματα στα 380.000 – 400.000 τεστ που έγιναν από την Πέμπτη 8/4 ως και το Σάββατο 10/4.
Ο Κ. Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ , άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα με την διενέργεια self tests ωστόσο τόνισε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το skai.gr ανέφερε ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου.
Για την πορεία της πανδημίας, σχολίασε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχειά πεδώ και μερικές μέρες, με την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα και τη σταδιακή αποκλιμάκωση στις εισαγωγές. Επισήμανε πάντως ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί στα όρια του.
Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε ότι από τα μέσα Μαΐου, λόγω των εμβολιασμών και του κάλου καιρού, θα πάμε σε ένα οργανωμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων οριστικά.

Εξαδάκτυλος: Αγωνία για τις εικόνες συνωστισμού, δύσκολη η Μεγάλη Δευτέρα

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού, που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Σφίγγεται το στομάχι μας, αυτό ακριβώς θέλαμε να αποφύγουμε για αυτό ακριβώς υπήρχε η πρόβλεψη για τρίωρα ραντεβού στα μαγαζιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
«Φοβάμαι ότι η Μεγάλη Δευτέρα θα είναι πολύ δύσκολη για όλους μας.
Κάνω έκκληση τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες ρυθμίσεις να μην τις εξαντλούμε.
Αυτές οι εικόνες μετά από μερικές εβδομάδες θα αφήσουν αποτύπωμα.
Προσπαθούμε να το αντέξουμε αυτό το άνοιγμα», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Αυτή τη στιγμή οι κλίνες είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό κατειλημμένες.
Αν έχουμε περαιτέρω αύξηση για ανάγκη για νοσηλείες θα έχουμε και παράπλευρες απώλειες από ανθρώπους που δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».

Υπερτιμημένα τα self test

Αναφορικά με τα self test και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι το εν λόγω test παρουσιάζεται υπερτιμημένο, αφού έχει τρεις βασικές αδυναμίες:
Είναι επαρκές επικουρικά, όχι από μόνο του, η σωστή λήψη είναι δυσάρεστη ενώ είναι αναγκαία η ειλικρινής χρήση του θετικού αποτελέσματος.

Το αποτύπωμα των σχολείων

«Το αποτύπωμα της λειτουργίας των λυκείων θα το δούμε τη Μεγάλη Δευτέρα.
Δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει από που προέρχονται οι περισσότερες μολύνσεις, όλες οι δραστηριότητες συμβάλλουν.
Είμαστε σε ένα σημείο που αξίζει τον κόπο να μην μας καταβάλλει η κόπωση.
Το 1919 στα τέλη ενός 3ου πανδημικού κύματος υπήρξε κόπωση και ακολούθησε ένα τέταρτο κύμα πολύ χειρότερο.
Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος αν θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε ή ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο Πάσχα, εξέφρασε την ευχή να είναι οι λιγότερες οι οικογένειες που αγωνιούν για δικούς τους ανθρώπους, να είναι λιγότεροι οι διασωληνωμένοι και να έχουν μία μικρή ανάπαυλα οι χιλιάδες γιατροί, που παλεύουν εδώ και 13 μήνες.

Η εικόνα της πανδημίας

Στο μεταξύ, τάσεις σταθεροποίησεις της πανδημίας επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοπιχεία του ΕΟΔΥ (στις 11/4), με τα κρούσματα να διαμορφώνονται στα 2.801, τους θανάτους στους 75 και τους διασωληνωμένους στους 781.
Το επίκεντρο της πανδημίας στην Ελλάδα παραμένει η Αττική, καθώς από τα 2.801 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 1.350 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 350 κρούσματα ενώ 83 μολύνσεις επιβεβαιώθηκαν στην Αχαία.
Τα στοιχεία αυτά καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολο το σενάριο για ένα πιο «ελεύθερο» Πάσχα σε σχέση με πέρσι.
Κυβέρνηση και επιστήμονες αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας αναφέροντας πως ακόμα είναι πρώιμη η συζήτηση και η όποια απόφαση θα ληφθεί λίγο πριν από το Πάσχα.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, δηλώνει πως "ελπίζουμε μέσα στον Μάιο να έχουμε σημαντική υποχώρηση" της πανδημίας, αλλά και ότι "υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες".
Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν πως αποκλιμάκωση θα υπάρξει από τις 20 Απριλίου και μετά, αν και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και η επαναλειτουργία των λυκείων από την Δευτέρα 12 Απριλίου μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων, ανατρέποντας τις σημερινές εκτιμήσεις.
Οι ελπίδες ότι η εικόνα θα βελτιωθεί στρέφονται αφενός στα self test, τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία όλης της χώρας (αν και για αυτά διατυπώνονται επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους) και αφετέρου στην επιτάχυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Τα σενάρια για το Πάσχα

Πάσχα με μετακινήσεις από νομό σε νομό εξετάζει η κυβέρνηση, με «όπλο» τα self test, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της Real News το οποίο εκτιμά ότι αν και τα επόμενα 24ωρα οι ειδικοί περιμένουν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ, παράλληλα βλέπουν και αποκλιμάκωση της κατάστασης από τις 20 Απριλίου και μετά.
Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τα εξιτήρια που καταγράφονται από τα νοσοκομεία, τοτε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό με στόχο να υπάρξει μια βαλβίδα αποσυμπίεσης για τους πολίτες.
Άλλωστε και η κυβέρνηση, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών την εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη βδομάδα, θα πάρει οριστικές αποφάσεις για το πώς θα κάνουμε φέτον Πάσχα.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «δεν είναι σε θέση να απαντήσει.
Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό.
Έχουμε άλλες δύο βδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας».
Ωστόσο τα σενάρια που υπάρχουν αναφέρουν ότι:

Θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό και στα νησιά αλλά όχι στις κόκκινες περιοχές που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά.
Στους προσβάσιμους νομούς και στα νησιά θα μπορούν να πάνε και όσοι δεν έχουν κατοικία αφού θα μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχεία.

Στόχος είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και να λειτουργούν τα ξενοδοχεία που θα μπορούν να προσφέρουν και υπηρεσίες εστίασης καθώς η εστίαση θα είναι κλειστή ως το Πάσχα.
Ωστόσο για να μετακινηθεί κανείς στις περιοχές που θα επιτρέπεται θα πρέπει να έχει μαζί του το πιστοποιητικό self Test.
Έτσι ο ταξιδιώτης είτε στα διόδια ή στο πλοίο θα πρέπει να επιδείξει το πιστοποιητικό ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μετακινούνται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.


Τα επόμενα βήματα - Παπαθανάσης: Άνοιγμα εστίασης σε εξωτερικούς χώρους μετά το Πάσχα

Μετά το Πάσχα αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης, ενώ θα συζητηθεί στην επιτροπή την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, τελευταία θα ανοίξουν τα γυμναστήρια και  θα υπάρξει ειδική στήριξη για αυτά.
«Μετά το Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους θα ανοίξει η εστίαση. Δεν υπάρχει υπουργός και κυβέρνηση που να θέλουν κλειστές οικονομικές δραστηριότητες. Όλα έχουν σχέση με τα κρούσματα, με τις ΜΕΘ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
«Και κάθε εβδομάδα, εκεί που χωρά ένα άνοιγμα της οικονομίας, προστίθεται το άνοιγμα. Οι επιδημιολόγοι έχουν στο πρόγραμμά τους το άνοιγμα της εστίασης», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA.
Σημείωσε ότι η «εστίαση έκλεισε απότομα. Είναι περίπου μισό χρόνο κλειστή. Εντός του κλάδου της εστίασης έχουμε επιχειρήσεις που στο ένα άκρο μπορεί να έχουν 200-300% αύξηση των πωλήσεων και στο άλλο άκρο να έχουν μείωση 60-70% των πωλήσεων. Κι εκεί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τι έχει συμβεί».
Κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει νωρίτερα την εστίαση, με δεδομένη την εικόνα συνωστισμού που καταγράφεται σε πάρκα, πλατείες και παραλίες όλης της χώρας, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως «υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός κόσμου που κινείται σε πλατείες και παραλίες. Αυτό το λαμβάνει υπόψη του το μοντέλο των επιδημιολόγων. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Γι' αυτό γίνονται συνεχώς συνεδριάσεις. Έχουν ένα πολύ σύνθετο μοντέλο. Βάζουν την κάθε κινητικότητα μέσα».

«Οι κλάδοι που έχουν πληγεί θα τύχουν ιδιαίτερης στήριξης»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, «οι κλάδοι που έχουν πληγεί θα τύχουν ιδιαίτερης στήριξης. Δεν θα σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει την οικονομία».
Όπως είπε, «δεν θέλουμε να κλείσουν επιχειρήσεις ούτε να έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας»
Πρόσθεσε ότι «δεν είχαμε απώλεια θέσεων εργασίας το 2020. Σαφώς έπαιξε ρόλο η αναστολή. Στο λιανικό εμπόριο είχαμε αύξηση των θέσεων εργασίας. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε τα προγράμματα για να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας».
Για την Κοζάνη και το αν στις 19 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως αυτό θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων, εξήγησε, ότι πλέον, οι νέοι επιχειρηματίες θα δηλώνουν την έναρξη της επιχείρησής του σε ιστότοπο και θα ξεκινά η λειτουργία της επιχείρησης αμέσως.

Πάσχα και υπερτοπικές μετακινήσεις

Για το εάν θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι' αυτό. Να περιμένουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Ας μη προκαταλαμβάνουμε τη κρίση των ειδικών».

Σταμπουλίδης: Η λειτουργία της αγοράς σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα από 12/4 – Η εικόνα στην Κοζάνη

Για ομαλή λειτουργία της αγοράς την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης, σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις έχουν τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και αυτό δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω».
Τόνισε ότι για τη στήριξη των επιχειρήσεων έχουν ενεργοποιηθεί χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι πρωτόγνωρα για την ελληνική οικονομία σε καιρό ειρήνης.
Περαιτέρω, ο κ. Σταμπουλίδης μιλώντας ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στον τρόπο που θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη από αύριο μπαίνει σε μια μικρή επανεκκίνηση με το click away, δηλαδή την παράδοση εκτός καταστήματος, «προκειμένου να κερδίσουμε κι άλλο υγειονομικό χώρο την ερχόμενη εβδομάδα και στο τέλος της εβδομάδας η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ποια φάση θα συνεχιστεί η επαναλειτουργία της αγοράς στην περιοχή».
Πρόσθεσε ότι η Αχαΐα μπαίνει στο status της Αττικής, με ραντεβού και για παράδοση εκτός και για αγορές εντός του καταστήματος.
Όπως είπε, «θεωρούμε ότι η αποκλιμάκωση που συντελέστηκε την προηγούμενη εβδομάδα επέτρεψε στους ειδικούς να πάρουν αυτή την απόφαση».

Για Κοζάνη

Κάνοντας αναφορά στην Κοζάνη, ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι έμεινε σε μια επιπλέον εβδομάδα αναστολής και σημείωσε ότι το Σάββατο 10/4 έγινε «μια ευρεία σύσκεψη για την Κοζάνη και βεβαιώθηκε ότι χρειάζεται μια τοπική προσπάθεια προκειμένου να διακοπεί η διασπορά του ιού, να συμμετέχουν περισσότερο οι συμπολίτες μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες και φυσικά από την πλευρά μας θα


Ανοίγει από 12/4 το λιανεμπόριο σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη - Σε λειτουργία και τα καταστήματα ΟΠΑΠ

Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα 12/4 το λιανεμπόριο στην Αχαΐα (με click inside και click away), στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away, ενώ κλειστά παραμένουν τα καταστήματα στην Κοζάνη.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα 12/4 από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο πηγαίνουν η περιφερειακή κοινότητας Αιτωλοακαρνανίας, η περιφερειακή κοινότητα Αργολίδος, μέρος της περιφερειακής κοινότητας Φθιώτιδας, με εξαίρεση τον Δήμο Λαμιέων και του δήμου Λοκρών.
Επίσης κατεβαίνουν επίπεδο οι δήμοι Κατερίνης, Αστυπάλαιας και Σκιάθου.

Όσον αφορά στα μέτρα:

Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ
Το λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά αίρεται ο μάξιμουμ αριθμός των 20 ατόμων, πάντα με ένα άτομα ανά 25 τμ..
Επιπλέον, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα στην Αχαΐα, με click inshop και click away και η επαναλειτουργία στη Θεσσαλονίκη, με click away.

Κλειστά καταστήματα στην Κοζάνη - Δεν θα πωλούνται βιομηχανικά είδη στις λαικές αγορές

Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά στην Κοζάνη.
Επίσης, από  τη Δευτέρα 12 Απριλίου, δεν θα πωλούνται τα βιομηχανικά προϊόντα στους υπαίθριους πάγκους των τοπικών λαϊκών αγορών στην ΠΕ Κοζάνης.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, «σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς, εμπορικούς και λοιπούς θεσμούς της ΠΕ Κοζάνης για την αντιμετώπιση της διασπορά ςτης πανδημίας στην περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού στην τοπική οικονομία, ανακοινώνεται ότι, από αύριο, Δευτέρα 12 Απριλίου και έως ότου επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα στην εν λόγω ΠΕ, δεν θα πωλούνται τα βιομηχανικά προϊόντα που εντάσσονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.82 και 47.89, στους υπαίθριους πάγκους των τοπικών λαϊκών αγορών».

Ανοίγουν τα Λύκεια σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 12/4 - Υποχρεωτικό self test 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ασφαλές άνοιγμα της Λυκείων όλης της χώρας τη Δευτέρα 12/4, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν εφόσον έχουν κάνει self test.
Ήδη, είναι διαθέσιμη από σήμερα, Κυριακή 11 Απριλίου, είναι η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self tests μέχρι και 24 ώρες πριν την προσέλευση στις σχολικές αίθουσες , στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Υποχρεωτικά μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.
Στόχος είναι η επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας από τη Δευτέρα 12 Απριλίου να γίνει με ασφάλεια.
Πάντως, η σύσταση για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας παραμένει, αφού το self test, είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων.

Δύο φορές την εβδομάδα

Δύο φορές την εβδομάδα θα γίνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορωνοϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.
Ειδικότερα, βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό υλικό.
Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη.
Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. 'Αρα, το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας. Σκοπός της διαδικασίας των self tests είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS - CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα. Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000 τεστ. Επίσης, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test.

ΕΟΔΥ: 2.801 κρούσματα στις 10/4, 75 θάνατοι και 781 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.801, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού,, ανέρχεται πλέον σε 293.763 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 83 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.003 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
cov_1.JPG
Οι νέες απώλειες ασθενών είναι 75, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.833 θάνατοι.
Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 781 (63.4% άνδρες).
cov_2.JPG
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.853 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 504 (ημερήσια μεταβολή -9.84%).
cov3_1.JPG
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 530 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).
cov_5.JPG
kabyles_5.JPG
diaspora_5.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης