Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Kissinger προειδοποιεί: Ιστορική αναλογία με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Απαιτείται νέα σχέση των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα

Ο Kissinger προειδοποιεί: Ιστορική αναλογία με τον  Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Απαιτείται νέα σχέση των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα

Μία νέα ισορροπία δυνάμεων προτείνει ο πολύπειρος Αμερικανός διπλωμάτης για να αποφευχθεί ένα εφιαλτικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο

Σχετικά Άρθρα

Μία νέα ισορροπία με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις (Ρωσία – Κίνα) συστήνει στον Λευκό Οίκο και τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger.
Σε διαφορετική περίπτωση ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης απευθύνει δραματική προειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση για μία παγκόσμια κατάσταση, παρόμοια με αυτή που οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο του Chatham House με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Jeremy Hunt, ο 97χρονος Kissinger κάλεσε τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.

«Καταστροφικές συνέπειες»

«Αν φανταστεί κανείς ότι ο κόσμος δεσμεύεται σε έναν ατελείωτο ανταγωνισμό που βασίζεται στην κυριαρχία όσων είναι ανώτεροι αυτή τη στιγμή, τότε είναι αναπόφευκτη η κατάρρευση της εν λόγω τάξης.
Και οι συνέπειες μιας κατάρρευσης θα είναι καταστροφικές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης.
Προέτρεψε τις ΗΠΑ να κατανοήσουν ότι δεν έχουν τις απαιτούμενες οριστικές λύσεις για κάθε θέμα.
«Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με την Κίνα σε αυτό το σημείο, τότε θα βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο που παραπέμπει στην εποχή πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπήρχαν πολυετείς συγκρούσεις που επιλύονταν άμεσα, αλλά μία εξ αυτών μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», επισήμανε ο Kissinger.

Θα λάβει το μήνυμα ο Biden;

Πάντως και ο ίδιος ο Kissinger αντιλαμβάνεται, πως η ιδέα πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλουν τη βούλησή τους σε όλους τους άλλους δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή στην Ουάσιγκτον.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τις φραστικές επιθέσεις που ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνει συνεχώς εναντίον του Ρώσου και του Κινέζου ομολόγου του, Vladimir Putin και Xi Jinping αντίστοιχα, όπως παρατηρεί το GlobalResearch.
Ο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος Yang Jiechi είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken στις 18 Μαρτίου στην Αλάσκα ότι «οι HΠΑ δεν έχουν τα προσόντα να πουν ότι θέλουν να μιλήσουν στην Κίνα από θέση ισχύος».
Στη συνέχεια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov και ο Κινέζος ομόλογός του Wang Yi ανέφερεαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο ότι «από κοινού προστατεύουν την πολυμέρεια, διατηρούν το διεθνές σύστημα με τον ΟΗΕ στον πυρήνα του και τη διεθνή τάξη βάσει του διεθνούς δικαίου, ενώ αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς κυρώσεις καθώς και στην παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Η συμμαχία Ρωσίας – Κίνας

Προσφάτως ο Robert Gates, πρώην διευθυντής της CIA και άλλος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στην Washington Post ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν είναι καθόλου καλές για την Ουάσινγκτον.
Έμπειροι διπλωμάτες τονίζουν πως για τις ΗΠΑ είναι απαραίτητο η Ρωσία να «απομακρυνθεί από τη μονόπλευρη συμμαχία της με την Κίνα» και να βρει μία νέα ισορροπία με την Ουάσινγκτον.
Η εσφαλμένη πολιτική επιθετικότητας της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση μιας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης λειτούργησε υπέρ της Κίνας και της Ρωσίας, ειδικά στην επιτάχυνση της συνεργασίας τους. Η Δύση δεν μπορεί πλέον να καταστείλει την οικονομική δύναμη της Κίνας ή τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας.
Στρατηγικοί αναλυτές γνωρίζουν, πως ρωσο –σινική συνεργασία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τίποτα και καλούν τη νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου να ακούσει με προσοχή τις συστάσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης