Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τι έδειξε η βαλλιστική εξέταση - Χρυσοχοΐδης: Με εντολή του πρωθουργού επισπεύδονται οι έρευνες

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τι έδειξε η βαλλιστική εξέταση - Χρυσοχοΐδης: Με εντολή του πρωθουργού επισπεύδονται οι έρευνες
Η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν «καθαρό», κάτι που ότι δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε καταγεγραμμένη εγκληματική ενέργεια
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζονται οι έρευνες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο στις 9/4.
Τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο γνωστός δημοσιογράφος έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από το σπίτι του στον Άλιμο στις 14:15 το μεσημέρι της Παρασκευής 9/4 και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δράστες ήταν δύο, επέβαιναν σε δίκυκλο, πιθανότατα τύπου σκούτερ και τον πυροβόλησε ο συνεπιβάτης, ο οποίος φορούσε μαύρα ρούχα, χακί στρατιωτικό μπουφάν με κουκούλα, μαύρη χειρουργική μάσκα και μαύρα γυαλιά.
Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι «καθαρό», που σημαίνει ότι δε σχετίζεται με άλλη εγκληματική ενέργεια που διεπράχθη στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι δράστες ήθελαν νεκρό  τον Γιώργο Καραϊβάζ,  ενώ θεωρούν πιθανό ότι πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου.

Μητσοτάκης: Ζήτησα τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης

"Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχει σοκάρει όλη την κοινωνία", ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο twitter , μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο συναντήθηκε για να του ζητήσει "τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης".
"Με διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να βρεθούν οι ένοχοι. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

mitsotakis_1.JPG

Χρυσοχοΐδης: Με εντολή του πρωθυπουργού οι έρευνες θα επισπευσθούν στο μέγιστο

«Η Ελληνική Αστυνομία θα εργαστεί με τη μέγιστη επιμέλεια, όπως κάνει πάντα, για να βρει τους ενόχους και να τους παραδώσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να επιληφθεί», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, με εντολή του πρωθυπουργού, οι έρευνες θα επισπευσθούν στο μέγιστο.
Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι έγκλημα ειδεχθές. Η δημοσιογραφική ιδιότητα του θύματος προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην υπόθεση.
Μόλις συναντήθηκα και ενημέρωσα τον πρωθυπουργό. Με ρητή εντολή του, οι έρευνες θα επισπευσθούν στο μέγιστο».
Αφού σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει, με κάθε στατιστική, πολύ μικρό αριθμό ανθρωποκτονιών στην Ευρώπη. Είναι ασφαλής και ήσυχη χώρα», τόνισε ότι «η Ελληνική πολιτεία λειτουργεί με μέγιστο σεβασμό στην ελευθεροτυπία και την προστασία των δικαιωμάτων.
Η Ελληνική Αστυνομία θα εργαστεί με τη μέγιστη επιμέλεια, όπως κάνει πάντα, για να βρει τους ενόχους και να τους παραδώσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να επιληφθεί».
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης, εξέφρασε τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τσίπρας: Να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για τη δολοφονία Καραϊβάζ, ανεξάρτητα πόσους υψηλά ιστάμενους αγγίζουν

Για εφιαλτική εικόνα και μαφιόζικες συμμορίες που δολοφονούν ανεξέλεγκτα ακόμη και δημοσιογράφους, κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ και επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στην κυβέρνηση.
«Αστυνομική αυθαιρεσία και βία στους πολίτες, προνόμια φύλαξης σε ημέτερους παράγοντες της σόου μπιζ, και μαφιόζικες συμμορίες που δολοφονούν ανεξέλεγκτα ακόμη και δημοσιογράφους, συγκροτούν μια εφιαλτική εικόνα.
Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Χρυσοχοΐδης έχουν βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάντια που ρίχνει βαριά τη σκιά της στη δημόσια ζωή.
Και έχουν υποχρέωση να τις αναλάβουν εδώ και τώρα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα», σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τέως πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Με βαθύτατη ανησυχία παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες μια σειρά από δολοφονικές επιθέσεις που διαδέχονται η μία την άλλη με κινηματογραφική ταχύτητα.
Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του, αποτελεί το τελευταίο δραματικό επεισόδιο σ’ αυτό το αιματηρό σίριαλ.
Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται τότε η δημοκρατία τραυματίζεται.
Και το κλίμα ανασφάλειας αγκαλιάζει τον κόσμο της ενημέρωσης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Αυτοί που είχαν κάνει σημαία τους την τάξη και την ασφάλεια, έχουν αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος και ανεξέλεγκτης δράσης μαφιόζικων συμμοριών.
Αστυνομική αυθαιρεσία και βία στους πολίτες, προνόμια φύλαξης σε ημέτερους παράγοντες της σόου μπιζ, και μαφιόζικες συμμορίες που δολοφονούν ανεξέλεγκτα ακόμη και δημοσιογράφους, συγκροτούν μια εφιαλτική εικόνα.
Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Χρυσοχοΐδης έχουν βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάντια που ρίχνει βαριά τη σκιά της στη δημόσια ζωή.
Και έχουν υποχρέωση να τις αναλάβουν εδώ και τώρα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες, ανεξάρτητα από που προέρχονται και πόσους υψηλά ιστάμενους αγγίζουν.
Η Ελλάδα θέλουμε να είναι μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρό κράτος δικαίου και όχι μια χώρα υπανάπτυκτη, όπου κυβερνά ο νόμος των όπλων και της νύχτας.
Η κοινωνία απαιτεί το αυτονόητο: Άπλετο φως, για να νικήσουμε το σκοτάδι που μας πολιορκεί.
alexis.JPG

 

Η επίθεση

Την ώρα που ο δημοσιογράφος έφτανε στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στην οδό Θέμου Άννινου 29, οι δράστες τον πλησίασαν και ένας από αυτούς τον πυροβόλησε πολλές φορές με πιστόλι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.
Οι δράστες μετά τη δολοφονία εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Από το σημείο, οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν 13 κάλυκες από πιστόλι των εννέα χιλιοστών, τρία θραύσματα βολίδων και τρεις παραμορφωμένες βολίδες
Εικάζεται ότι το όπλο είχε σιγαστήρα.
Το θύμα βρέθηκε πεσμένο μπρούμυτα, έξω από το αυτοκίνητό του, στο παρκάκι κοντά στο σπίτι του.
O δημοσιογραφικός κόσμος δηλώνει συγκλονισμένος από τη δολοφονική επίθεση και ζητά άμεση διαλεύκανση, ενώ όπως υπενθυμίζει η ΕΣΗΕΑ, πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου καθώς είχε προηγηθεί το 2010 η δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια.

Βαλλιστική εξέταση

Η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν «καθαρό», κάτι που ότι δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε καταγεγραμμένη εγκληματική ενέργεια.
Ωστόσο, οι Αρχές θα πραγματοποιήσουν και δεύτερη εξέταση προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι το 9άρι πιστόλι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε κάποιο άλλο χτύπημα, αν και οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες εμφανίζονται βέβαιοι για αυτό.

Δέκα τραύματα

Μακροσκοπικά από την ιατροδικαστική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο δημοσιογράφος έφερε 10 τραύματα στο σώμα και στο κεφάλι.
Σήμερα (10/4) γίνεται η νεκροτομή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία θα διευκρινιστεί πόσες ακριβώς σφαίρες έχει δεχτεί.


Μπαλάσκας: Θέμα τιμής για εμάς η εξιχνίαση της υπόθεσης

Την εξιχνίαση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.
Ήδη, οι αξιωματικοί έχουν αρχίσει να παίρνουν καταθέσεις από πρόσωπα του περιβάλλοντος τού θύματος, έτσι ώστε να φτάσουν στα κίνητρα της δολοφονίας που παραμένουν αδιευκρίνιστα και πιθανώς θα τους οδηγήσουν στα ίχνη των δραστών.
Οι αστυνομικοί μελετούν τα κείμενα που είχε γράψει τον τελευταίο καιρό στην ιστοσελίδα bloko.gr που διατηρούσε, σχετικά κυρίως με θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, για να εξετάσουν αν κάποια από αυτά μπορεί να σχετίζονται με την δολοφονική επίθεση, ενώ έχουν και το τηλέφωνο του δημοσιογράφου, το οποίο ερευνάται για να διαπιστωθεί αν είχε κάποιες συνομιλίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ύποπτες και έχουν ζητήσει και άρση απορρήτου.
Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει και θα κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα, όπως τόνισε ο γνωστός συνδικαλιστής της αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας.
Ο κ. Μπαλάσκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «στημένους και πληρωμένους δολοφόνους» και υπογράμμισε πως «είναι θέμα τιμής για εμάς η εξιχνίαση της υπόθεσης».

Οργανωμένο στη λεπτομέρεια το σχέδιο δολοφονίας

Το σχέδιο δολοφονίας φαίνεται ότι είχε οργανωθεί από μέρες, καθώς οι δράστες γνώριζαν τις κινήσεις και την καθημερινότητα του Γιώργου Καραϊβάζ.
Ο δημοσιογράφος δεν είχε ποτέ αιτηθεί αστυνομικής προστασίας, αφού δεν είχε αισθανθεί απειλούμενος.

Έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκτεταμένες έρευνες από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή για ύποπτα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Τις επόμενες ημέρες οι αξιωματικοί αναμένεται να προβούν σε μία χρονική και γεωγραφική χαρτογράφηση του δρομολογίου που ακολούθησε ο Γ. Καραϊβάζ από την Κηφισιά που εργαζόταν μέχρι τον Άλιμο, προσδοκώντας ότι θα εντοπίσουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, στο οποίο θα έχουν καταγραφεί οι διελεύσεις υπόπτων ή ακόμη και των δραστών που τον ακολουθούσαν.
Επιπλέον, θα «σαρώσουν» και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναζητώντας αριθμούς κινητών τηλεφώνων και ύποπτες επικοινωνίες που μπορεί να σχετίζονται με τους δράστες ή τους συνεργούς τους.
Την υπόθεση της δολοφονίας παρακολουθούν διακριτικά και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, τουλάχιστον σε επίπεδο αστυνομικό, ο δημοσιογράφος δεν είχε αναφέρει ότι δεχόταν απειλές και δεν είχε υποβάλει ποτέ αίτημα για αστυνομική φύλαξη.
Ο Γιώργος Καραϊβάζ έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ελληνικά ΜΜΕ, ήταν επί χρόνια επικεφαλής του αστυνομικού ρεπορτάζ στον Ant1 και συντάκτης στον Ελεύθερο Τύπο, ενώ τελευταία συνεργαζόταν με το Star και ήταν διαχειριστής της ιστοσελίδας bloko.gr.
Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού 19 ετών.

Μάρτυρες

Παρόντες στη σκηνή της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ ήταν τουλάχιστον τρεις αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι το πιστόλι του εκτελεστή έφερε σιγαστήρα, ο  οδηγός της μοτοσικλέτας φορούσε κράνος, ενώ ο συνεπιβάτης  φορούσε στρατιωτικού τύπου τζάκετ, την κουκούλα του φούτερ,  καθώς και μια χειρουργική μάσκα.
Η δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου έγινε μπροστά στα μάτια τριών υπαλλήλων του Δήμου, που κλάδευαν δέντρα.
Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, τη χαριστική βολή στο κεφάλι έριξε ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας.
Ήδη, η αστυνομία εξετάζει τους τρεις αυτόπτες μάρτυρες που φέρεται να είδαν τους δράστες, αλλά και το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν έρθει από εξωτερικό για να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης