Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας: Αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα

Διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας: Αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα
«Τα πλοία θα παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα

Πως δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, καθώς θα κατευθύνεται στη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τις 4 Μαΐου, ενημέρωσαν οι ΗΠΑ την Τουρκία, τη στιγμή που η Ρωσία έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία.
Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί μια έξαρση στις βιαιοπραγίες μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή Ντονμπάς.
Η Γερμανία ζήτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο για προκλήσεις.
«Λάβαμε ειδοποίηση πριν από 15 ημέρες μέσω διπλωματικών οδών, ότι δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς τη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Τα πλοία θα παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η Συνθήκη του Μοντρέ που συνήφθη το 1936 δίνει στην Τουρκία των έλεγχων των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πλοία του πολεμικού ναυτικού και ελέγχει τις διελεύσεις των φορτηγών πλοίων.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε ανησυχία για την αυξημένη δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα από κυβερνήσεις χωρών, οι οποίες δεν βρέχονται από αυτήν, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Alexander Grusco, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Σύμφωνα με τον Grusco, οποιαδήποτε κινητικότητα πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να συμφωνεί με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης