Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΛΙΑΜΕΠ: Διαψεύδει τα περί «διαρροής απόρρητης έκθεσης» προς την Τουρκία το 2010 από τον Θάνο Ντόκο

ΕΛΙΑΜΕΠ: Διαψεύδει τα περί «διαρροής απόρρητης έκθεσης» προς την Τουρκία το 2010 από τον Θάνο Ντόκο
Τα περί «διαρροής απόρρητης έκθεσης» διαψεύδει το ΕΛΙΑΜΕΠ, με ανακοίνωσή του.

Τα περί «διαρροής απόρρητης έκθεσης» προς την Τουρκία το 2010 από τον νυν σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνο Ντόκο, διαψεύδει το ΕΛΙΑΜΕΠ, απαντώντας στη διαρροή των Wikileaks.
Σημειώνεται ότι ο Θάνος Ντόκος ήταν τότε Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η διάψευση από το ΕΛΙΑΜΕΠ

Όπως αναφέρει, σε απάντηση δημοσιεύματος που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα στις 7 Απριλίου 2021, με θέμα υποτιθέμενη «διαρροή» δήθεν «απόρρητης έκθεσης» του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2010 από τον τότε γενικό διευθυντή και νυν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Θάνο Ντόκο, το ΕΛΙΑΜΕΠ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.Η αποστολή προς όλους των δημοσιεύσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδευόταν στο παρελθόν από μια διαβιβαστική επιστολή γενικού περιεχομένου προς όλους τους παραλήπτες, με μια γενική εισαγωγή από τον τότε Γενικό Διευθυντή.
Η εν λόγω «απόρρητη έκθεση» στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010. Το Κείμενο Εργασίας μπορεί και μπορούσε πάντα ο καθένας να βρει και να διαβάσει στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστώσει και ο ευφάνταστος συντάκτης του δημοσιεύματος, εάν έκανε τον κόπο να την αναζητήσει.
Καμία «απόρρητη έκθεση» λοιπόν, καμία «διαρροή» και καμία συνωμοσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν».

Τι αναφέρει το Wikileaks

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησαν τα Wikileaks, ο  σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, εμπλέκεται σε υπόθεση διαρροής αδημοσίευτης έκθεσης για την Τουρκία στην πρεσβεία της γειτονικής χώρας στις Βρυξέλλες το 2010, την εποχή όπου διατελούσε Γενικός Διεθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο Θάνος Ντόκος φέρεται να είχε διαρρεύσει αδημοσίευτη έκθεση μέσω του προσωπικού του e-mail με παραλήπτη την τουρκική πρεσβεία στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, στοιχεία της οποίας ότι δημοσιεύτηκαν μερικές εβδομάδες αργότερα από το ΕΛΙΑΜΕΠ.
Στην εν λόγω έκθεση, σύμφωνα με το Wikileaks, παρέχονται συμβουλές προς την τουρκική πλευρά σχετικά με τον συνδυασμό του «δόγματος Νταβούτογλου» και των περιφερειακών φιλοδοξιών τους με το πρότζεκτ της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη διαρροή της να αποδίδεται στον Θάνο Ντόκο.
Συντάκτης της έκθεσης είναι ο Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης.
Στην έκθεση δίνονται κατευθύνσεις για το πως μπορούν να συνυπάρξουν οι απόψεις Νταβούτογλου, οι περιφερειακές φιλοδοξίες της Άγκυρας και η ένταξη στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης