Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαβέλ η ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca - Κάθε χώρα και διαφορετικά όρια ηλικίας

Βαβέλ η ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca - Κάθε χώρα και διαφορετικά όρια ηλικίας
Για ενδεχόμενη σύνδεση του εμβολίου με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων κάνει λόγο ο ΕΜΑ
Σχετικά Άρθρα

Διαφορετική «γραμμή» όσον αφορά τα όρια ηλικίας σχετικά με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca τηρεί το κάθε κράτος της ΕΕ ύστερα από την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι πιθανό να συνδέεται με κάποιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων, οι οποίες, όμως όπως αναφέρει, είναι όμως πολύ σπάνιες.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΜΑ τονίζει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο αυτό είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους, επισημαίνοντας ότι από τις περιπτώσεις που εξέτασε, οι περισσότερες παρενέργειες έχουν αναφερθεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών και σε διάστημα εντός 2 εβδομάδων από την χορήγηση του εμβολίου.
Κατόπιν της γνωμοδότησης αυτής, συνήλθαν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, οι όμως απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση σχετικά με τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca και παρά τις εκκλήσεις για συντονισμό μεταξύ κρατών μελών για την αντιμετώπιση των αμφιβολιών του κοινού όσον αφορά τη χρήση του σκευάσματος.
Αν και αναφέρθηκε πως οι συναντήσεις και οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν, αποτέλεσμα της αποτυχίας συμφωνίας είναι το κάθε κράτος – μέλος να αποφασίζει διαφορετικά όρια ηλικίας για την χορήγηση του εμβολίου, γεγονός που αν μη τι άλλο ενισχύει τις αμφιβολίες και τον προβληματισμό των πολιτών για το εν λόγω εμβόλιο.

Βαβέλ

Η Γερμανία έχει περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας, ενώ η επιτροπή εμβολίων της χώρας συνέστησε στα άτομα κάτω των 60 ετών που είχαν κάνει μια πρώτη δόση να λάβουν διαφορετικό προϊόν για τη δεύτερη δόση τους.
Η Γαλλία και το Βέλγιο ανακοίνωσην ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.
Στη Φινλανδία χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε ότι αποφάσισε να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών ενώ η Ιταλία έκανε γνωστό ότι θα χορηγεί το εμβόλιο στους άνω των 60 ετών.
Μάλιστα η Ιταλία συνέστησε σε όσους είναι κάτω των 60 ετών και έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, να κάνουν και τη δεύτερη.

Εναλλακτικές και στη Μ. Βρετανία

Από την πλευρά της η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε πως οι άνθρωποι κάτω των 30 ετών καλό θα ήταν να αναζητούν ένα εναλλακτικό εμβόλιο λόγω των πιθανών παρενεργειών που μπορεί να προκαλεί το εμβόλιο.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η απόφαση αυτή οφείλεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα και όχι γιατί υπάρχει θέμα ασφαλείας με το εν λόγω εμβόλιο.

ΕΜΑ: Πιθανή σύνδεση του εμβολίου με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων

Μετά την αξιολόγηση των περιπτώσεων θρομβώσεων έπειτα από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως συνδέεται με κάποιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων, οι οποίες είναι όμως πολύ σπάνιες.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο αυτό είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους.

Σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων οι παρενέργειες

Το EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.
Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος αναφέρει ο ΕΜΑ και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.
Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA υποστηρίζει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των εμβολίων COVID-19.

Οι ασθενείς πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα

• δυσκολία στην αναπνοή
• πόνος στο στήθος
• πρήξιμο στο πόδι σας
• επίμονος κοιλιακός πόνος
• νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
• μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Πληροφορίες για το ευρύ κοινό

• Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν Vaxzevria (πρώην COVID-19 Vaccine AstraZeneca).
• Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ χαμηλή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να λάβετε άμεση ιατρική περίθαλψη για να βοηθήσετε στην ανάρρωση και να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.
• Πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα τις εβδομάδες μετά την ένεση:
- δυσκολία στην αναπνοή
- πόνος στο στήθος
- πρήξιμο στα πόδια
- επίμονος κοιλιακός πόνος
- νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
- μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης.
• Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου στη χώρα σας.
Η PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικών φλεβών) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης