Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή «Βαβέλ» για το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά τις πιέσεις τις Κομισιόν

Ευρωπαϊκή «Βαβέλ» για το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά τις πιέσεις τις Κομισιόν

Απέτυχαν να συμφωνήσουν σε κοινή στάση όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneza οι υπουργοί Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ στη τηλεδιάσκεψη για το θέμα την Τετάρτη 6 Απριλίου 2021

Σχετικά Άρθρα
Απέτυχαν οι υπουργοί υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση σχετικά με τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca, παρά τις εκκλήσεις για συντονισμό μεταξύ κρατών μελών για την αντιμετώπιση των αμφιβολιών του κοινού όσον αφορά τη χρήση του σκευάσματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τατάρτη 7 Απριλίου 2021.
Οι υπουργοί Υγείας πραγματοποίησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη αμέσως τη αλλαγή των οδηγιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) σχετικά με το εμβόλιο καθώς διαπίστωσε «πιυανό συσχετισμό» με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών, αν και επισημάνθηκε ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων.
Ωστόσο, οι υπουργοί δεν κατέληξαν σε κοινή θέση στη συνάντηση και διατήρησαν τις διαφορετικές οδηγίες που έχουν τα κράτη μέλη .

Συνέπειες

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις προσεχείς συναντήσεις.
«Αναμένουμε ότι αυτή η ανακοίνωση (από τον EMA) θα έχει άμεσο και άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στα εθνικά μας σχέδια εμβολιασμού, αλλά και στην εμπιστοσύνη των πολιτών μας στα εμβόλια κατά του COVID-19», προειδοποίησε η πορτογαλική προεδρία στην επιστολή της προς τους υπουργούς την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια αργή διάθεση εμβολίων που προκαλείται από προβλήματα εφοδιασμού και από επανειλημμένες αλλαγές στη χρήση της βολής AstraZeneca, οι οποίες έχουν αυξήσει την διστακτικότητα των εμβολίων.

Παραπλήροφόρηση

«Η εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ θα είναι απαραίτητη για να σταματήσει η εξάπλωση της παραπληροφόρησης», σημειωνόταν στην επιστολή.
«Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.
Μια προσέγγιση που δεν προκαλεί σύγχυση τους πολίτες και δεν προκαλεί διστακτικότητα απέναντι εμβόλιο », δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη στους υπουργούς.

Όρια ηλικίας

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ προτείνουν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη χρήση του εμβολίου, παρόλο που το EMA δεν προχώρησε σε σχετική συσταση λόγω έλλειψης δεδομένων που να τα δικαιολογούν.
Η Γερμανία έχει περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας, και η επιτροπή εμβολίων της χώρας συνέστησε στα άτομα κάτω των 60 ετών που είχαν κάνει μια πρώτη δόση να λάβουν διαφορετικό προϊόν για τη δεύτερη δόση τους.
Η Γαλλία και το Βέλγιο ανακοίνωσηα ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.
Στη Φινλανδία χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Άλλες χώρες της ΕΕ δεν έχουν υιοθετήσει επί του παρόντος περιορισμούς.

Κικίλιας: Προβληματισμός για τη σύγχυση

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης.
"Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης