Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Στο 6,5% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2021 - Στο 2,2% ο πληθωρισμός

Πρακτικά Fed: Στο 6,5% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2021 - Στο 2,2% ο πληθωρισμός
Αξιωματούχοι της Federal Reserve ανέφεραν στην τελευταία τους συνάντηση ότι ο ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα

Την εκτίμηση πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το 2021 θα διαμορφωθεί στο 6,5% αναφέρουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve (16/17 Μαρτίου 2021).
Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του 2021 και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φθάσει στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% της Fed.
Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι, ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, είναι απίθανο να προχωρήσουν σε σύσφιξη της πολιτικής μέχρι να δουν «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» στους οικονομικούς τους στόχους.
Παράλληλα αξιωματούχοι της Federal Reserve ανέφεραν στην τελευταία τους συνάντηση ότι ο ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, ενώ η κεντρική τράπεζα επιδιώκει τους οικονομικούς της στόχους.
Στα πρακτικά αναφέρεται πως οι αξιωματούχοι είδαν την οικονομία να σημειώνει σημαντική ανάπτυξη και ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πρόοδος πριν αλλάξουν οι εξαιρετικά διευκολυντικές πολιτικές.
Τα μέλη δήλωσαν ότι τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε αγορές ομολόγων «παρείχαν σημαντική υποστήριξη στην οικονομία»
«Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι θα ήταν πιθανό να περάσει κάποιος χρόνος έως ότου επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών της Επιτροπής και ότι, σύμφωνα με την καθοδήγηση που βασίζεται στα αποτελέσματα της επιτροπής, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό μέχρι τότε».
Στη συνάντηση, ο βραχίονας χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ψήφισε να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν και να συνεχίσει να αγοράζει τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα κάθε μήνα.
Επιπλέον, η επιτροπή έθεσε τις προοπτικές της για οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό μπροστά.
Η μέση προοπτική για το ΑΕΠ 2021 ανήλθε στο 6,5%, μια μεγάλη αναβάθμιση από την προσδοκία 4,2% στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.
Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του έτους και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φθάσει στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% της Fed.
Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι, ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, είναι απίθανο να σφίξουν την πολιτική μέχρι να δουν «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» στους οικονομικούς τους στόχους.
Προχωρώντας στη συνάντηση, ορισμένοι εμπειρογνώμονες της αγοράς περίμεναν ότι η Fed θα μπορούσε τουλάχιστον να αλλάξει τη διάρκεια των ομολόγων που αγόρασε για να μειώσει την απότομη άνοδο του τρέχοντος έτους στις αποδόσεις του Δημοσίου με μεγαλύτερη ημερομηνία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Jerome Powell και άλλοι ηγέτες της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι βλέπουν την αύξηση των επιτοκίων ως αντανάκλαση των ισχυρότερων προσδοκιών ανάπτυξης παρά της δυσάρεστης πίεσης του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης