Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κομισιόν: Θα υπερασπιστούμε τα κράτη - μέλη μας, εάν η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες

Κομισιόν: Θα υπερασπιστούμε τα κράτη - μέλη μας, εάν η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες
Σάλος από το … άδειασμα της von der Leyen από τον Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών – μελών της με όλα τα μέσα που διαθέτει εάν η Τουρκία προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες διατύπωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Nabila Massrali, τη στιγμή που σάλος έχει ξεσπάσει σχετικά με το … άδειασμα της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
«Στη δήλωση των ηγετών της ΕΕ αναφέρεται ότι εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η ΕΕ θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της όπως και των κρατών-μελών της» ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer υποστήριξε ότι «η συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ursula von der Leyen και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan.ήταν ένα βήμα μιας διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και «το οποίο ακόμη μία φορά θα αξιολογήσει τις σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας σε έναν αριθμό από τομείς».

Σάλος από το άδειασμα της von der Leyen

Εν τω μεταξύ, σάλος επικρατεί στις Βρυξέλλες για την προσβολή κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, που αναγκάσθηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και τον Recep Tayip Erdogan κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα.
H επικεφαλής της Κομισιόν έμεινε όρθια και σαστισμένη βλέποντας τον Michel και τον Erdogan να κάθονται στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για εκείνη.
Η von der Leyen πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.
Η προσβολή, αθέλητη ή προμελετημένη, συμπίπτει με μία ευαίσθητη συγκυρία, τη στιγμή που Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους ύστερα από μήνες έντασης με αφορμή και τις κατηγορίες των Βρυξελλών κατά της Άγκυρας για καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Erdogan για την αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Στην αντεπίθεση

Έπειτα από την συνάντηση και κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η επικεφαλής της Κομισιόν πέρασε στην αντεπίθεση.
«Είμαι βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κανωσταντινούπολης.
Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή.
Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα» είπε η von der Leyen, τη στιγμή που πάντως οργή επικρατεί στις Βρυξέλλες για το εν λόγω περιστατικό.
«Πρώτα αποσύρονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς κάθισμα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης.
Είναι ντροπή #WomensRights», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Iratxe Garcia Perez.
Ωστόσο, επικρίσεις διατυπώνονται και κατά του Charles Michel, ο οποίος δεν αντέδρασε καθόλου σε αυτό το περιστατικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης