Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος λόγω covid σε Ινδία, Βραζιλία - Δεν τελειώσαμε ακόμα λέει ο Biden - Αποφασίζει για AstraZeneca η ΕΕ

Τρόμος λόγω covid σε Ινδία, Βραζιλία - Δεν τελειώσαμε ακόμα λέει ο Biden - Αποφασίζει για AstraZeneca η ΕΕ
Εμβολιασμοί σε όλους τους ενήλικες στις ΗΠΑ από 19/4
Σχετικά Άρθρα

Τρόμο εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, καθώς αναζωπύρωση καταγράφεται στην Ινδία και στη Βραζιλία, τη στιγμή που η Ευρώπη τελεί υπό περιορισμό και στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Joe Biden διαμηνύει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Στην Ινδία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων με τις αρχές να επιβάλλουν lockdown, περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε πολλά κρατίδια ενώ στη Βραζιλία, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκε ρεκόρ θανάτων, η κατάσταση είναι τόσο δραματική έτσι ώστε έχουν «επιστρατευθεί» σχολικά λεωφορεία για να μεταφέρουν τα πτώματα ενώ κηδείες γίνονται πλέον και τις νυχτερινές ώρες για να προλαβαίνουν τον ρυθμό των νεκρών.
Η Ευρώπη παραμένει εγκλωβισμένη σε περιοριστικά μέτρα, αδυνατώντας να ελέγξει τη διασπορά του ιού ενώ σήμερα Τετάρτη 7/4 ή το αργότερο αύριο Πέμπτη 8/4 αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να παρουσιάσει τα συμπεράσματα του για το εάν τελικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca συνδέεται με τα περιστατικά θρομβώσεων.
Και ενώ αυτό το επεισόδιο καθυστερεί ακόμα περισσότερο τους ήδη αργούς ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Joe Biden αφού προειδοποίησε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα με τον ιό και πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να δίνουν «μια μάχη ζωής και θανάτου» με την επιδημία, ανακοίνωσε πως από τις 19 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όλοι οι ενήλικες Αμερικάνοι πολίτες.
Την ίδια στιγμή πάντως, είναι προφανές πως το ρυθμό το δίνουν οι παραλλάξεις του ιού, με μια νέα μελέτη να κάνει λόγο για μια νέα αφρικανική παράλλαξη που περιλαμβάνει 34 μεταλλάξεις του ιού.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 132.567.503 και οι νεκροί 2.876.350
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.849.137 κρούσματα και 556.548 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 336.947 και σε κρούσματα με 13.100.580
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 204.985 και τέταρτη η Ινδία με 166.177
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.902.026
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.554.481 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.379.033
• Έβδομη η Ιταλία με 3.686.707 και όγδοη η Τουρκία με 3.579.185
• Ένατη η Ισπανία με 3.317.948 και δέκατη η Γερμανία με 2.918.005
Καταγραφή_15.JPG
Biden: Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό – Εμβόλια σε όλους τους ενήλικες από 19/4

Τη θέση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό και πως η χώρα εξακολουθεί να δίνει μια μάχη «ζωής και θανάτου» με τον ιό διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος ανακοίνωσε πως από τις 19 Απριλίου θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια κατά της covid για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους, με τις περισσότερες Πολιτείες να διαμηνύουν πως θα είναι έτοιμες.
«Αυτό που κάνουμε τώρα πρόκειται να καθορίσει πόσους ανθρώπους θα σώσουμε ή θα χάσουμε τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, πριν από την 4η Ιουλίου» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι πάνω από το 80% των δασκάλων και του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι παραλλαγές του κορονοϊού εξαπλώνονται και δημιουργούν αύξηση των κρουσμάτων.
«Δεν βρισκόμαστε στη γραμμή τερματισμού.
Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε.
Είμαστε ακόμα σε έναν αγώνα ζωής ή θανάτου» ανέφερε ο Biden επισημαίνοντας ότι στις 19 Απριλίου, κάθε ενήλικας ηλικίας 18 ετών και άνω θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, γεγονός που σημαίνει πως στο εξής δεν θα υπάρχουν συγκεχυμένοι κανόνες για το ποιος μπορεί ή όχι να εμβολιαστεί.
Ο Biden υποστήριξε ότι αν και είχε δεσμευτεί ότι εντός των πρώτων 100 ημερών στην προεδρία των ΗΠΑ θα είχαν γίνει 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί, σημείωσε πως ο στόχος αυτός έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, και πλέον έχει τεθεί ως στόχος να γίνουν 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί εντός αυτής της προθεσμίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις 75 ημέρες προεδρίας του Biden έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Σχεδόν το 33% του πληθυσμού των ΗΠΑ, πάνω από 108 εκατομμύρια Αμερικάνοι, έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ενώ και με τις δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 19% των Αμερικάνων, πάνω από 63 εκατομμύρια πολίτες.

Σε πέντε Πολιτείες τα μισά κρούσματα

Τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση εδώ και τρεις εβδομάδες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των ειδικών για ένα πιθανό νέο κύμα της επιδημίας λόγω της επικράτησης της βρετανικής παράλλαξης του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως το 44% των κρουσμάτων που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ, εντοπίζεται σε πέντε Πολιτείες και συγκεκριμένα, σε Νέα Υόρκη, Μίσιγκαν, Φλόριντα, Πενσιλβάνια και Νιού Τζέρσι.
Οι πέντε αυτές Πολιτείες ανακοίνωσαν περίπου 198.000 μολύνσεις επί του συνόλου των 453.000 κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Όχι σε ομοσπονδιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την αντίθεση του στην επιβολή ομοσπονδιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ελεύθερος να εξετάσει την ιδέα αυτή.
«Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει, ούτε θα υποστηρίξει, ένα σύστημα που θα απαιτεί από τους Αμερικανούς να διαθέτουν πιστοποιητικό» εμβολιασμού.
Δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή βάση δεδομένων για τους εμβολιασμούς, ούτε το ομοσπονδιακό κράτος θα επιβάλλει στους πάντες την υποχρέωση να αποκτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki.
«Από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι απλό, είναι ότι τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα των Αμερικανών πρέπει να προστατεύονται, επομένως τα συστήματα του είδους αυτού να μη χρησιμοποιηθούν σε βάρος ανθρώπων με άδικο τρόπο» τόνισε η Psaki.
6786785685687568567856856856.JPG
Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 7/4 οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η συνεδρίαση θα γίνει μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca.www.goo
Όπως έγινε γνωστό, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας, «μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca».
Πολλά ευρωπαϊκά κράτη είχαν αναστείλει τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου ύστερα από τον εντοπισμό περιστατικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που μόλις είχαν εμβολιαστεί με το εν λόγω σκεύασμα.

Σήμερα ο ΕΜΑ για την AstraZeneca


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου στις 17:00 ώρα Ελλάδας συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca και το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων.
Όπως έγινε γνωστό, η διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου θα έχει θέμα «τα συμπεράσματα», στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, διευκρίνισε ο ΕΜΑ.
Σημειώνεται πως χθες, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρομβώσεων αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία.
Πάντως, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου, ο ΕΜΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι «δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα» ως προς τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις.

Κυριεύει την Ευρώπη η βρετανική παράλλαξη

Η βρετανική παράλλαξη του ιού εξαπλώνεται παντού και τείνει να κυριεύσει την Ευρώπη, αναγκάζοντας το ένα μετά το άλλα τα κράτη να προσφεύγουν σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockcdown, τη στιγμή που η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών.
Κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι αυξάνονται παντού στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει μια λύση απέναντι στην πανδημία.
Στη Γαλλία μέσα σε δύο εβδομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 55%, στο Βέλγιο κατά 95%, στη Γερμανία κατά 75% και στην Ολλανδία κατά 48%, αυξήσεις πάντως που αποδίδονται και στα περισσότερα τεστ που γίνονται, τη στιγμή που ραγδαία επιδείνωση διαπιστώνεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, η οποία έχει τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας διεθνώς.
Στη Σλοβακία, τα κρούσματα έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους, ενώ μόνο στην Τσεχία - μετά από πολύ αυστηρό lockdown - αρχίζουν να εμφανίζουν πτωτική τάση.
Εκτιμάται πως τρία στα τέσσερα κρούσματα στην Ευρώπη οφείλονται στη βρετανική παράλλαξη του ιού.

Πολλαπλασιάζονται τα lockdown


Αν και οι αντιδράσεις κατά των lockdown διευρύνονται, ολοένα και περισσότερα κράτη προσφεύγουν σε αυτά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γερμανία θα είναι σε lockdown έως τις 18 Απριλίου αν και η καγκελάριος Merkel προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του και σε καθολικό lockdown, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανάσχεση στα κρούσματα και στις εισαγωγές, σε τέσσερις εβδομάδες, οι ΜΕΘ θα έχουν γεμίσει.
Αλλά και η Γαλλία από το περασμένο Σάββατο 3 Απριλίου είναι σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων, σε μερική καραντίνα είναι και η Πολωνία ενώ υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα παραμείνει έως και σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου η Ιταλία.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.
89796796789679696968967.JPG
Βρετανία: Ανοίγουν καταστήματα και παμπ από τις 12 Απριλίου

Οι προσπάθειες και η υπομονή όλων έπιασαν τόπο και η Μεγάλη Βρετανία μπορεί πλέον να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Boris Johnson σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Όπως ανακοίνωσε ο Johnson, από τις 12 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα οι παμπ, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες.
«Υλοποιούμε τον οδικό χάρτη για την ελευθερία και εμμένουμε σε αυτόν.
Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι στα τρέχοντα δεδομένα για να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκλίνουμε από το πρόγραμμα.
Εντούτοις, είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε τα δεδομένα σε κάθε στάδιο.
Ακολουθώντας τους κανόνες - θυμόμαστε τα χέρια, το πρόσωπο, το χώρο και τον καθαρό αέρα - ελπίζουμε, μαζί, να κάνουμε αυτόν τον οδικό χάρτη για την ελευθερία μη αναστρέψιμο» υπογράμμισε ο Johnson.
Κατά την παρουσίαση επιβεβαιώθηκε ότι οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία
σε σχέση με την κορύφωση του Ιανουαρίου.
Η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη παραμένει κυρίαρχη με τον αριθμό των κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης να παραμένει σταθερός.
786857856856857685.JPG
Αναζωπύρωση στην Ινδία – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας

Αναζωπύρωση της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται στην Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο βίωσε τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχουν καταγραφεί στην χώρα από την έναρξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 115.736 μολύνσεις και 630 θάνατοι ασθενών με την COVID-19.
Είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100.000 μέσα σε μια ημέρα (την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 103.558) ενώ ο αριθμός τους βαίνει αυξανόμενος.
Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο η Ινδία μετρούσε καθημερινά λιγότερα από 9.000 κρούσματα και θεωρούνταν πως βρισκόταν στην τελική ευθεία για την «εξουδετέρωση» του ιού.
Παρόλο αυτά εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τα όσα έζησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν και μετρούσε καθημερινά πάνω από 100 χιλιάδες μολύνσεις.
Επίκεντρο της πανδημίας θεωρείται το πλουσιότερο κρατίδιο της Ινδίας, Μαχαράστρα, όπου οι τοπικές αρχές έχουν ήδη επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Συνολικά η Ινδία μετρά 166.177 νεκρούς και περίπου 13 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν επεκταθεί από τις αρχές του μήνα και σε όλα τα άτομα που είναι πάνω από 45 ετών.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περίπου 87 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 75 εκατομμύρια Ινδούς.
Πολλά ομόσπονδα κράτη επικρίνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας – της χώρας που παράγει τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο –, ιδίως επειδή αποφάσισε να περιορίσει τον εμβολιασμό σε μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών.

Νέο ρεκόρ θανάτων στη Βραζιλία, ρεκόρ κρουσμάτων στην Αργεντινή

Ανεξέλεγκτο είναι το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να είναι πραγματικά στο κόκκινο.
Το τελευταίο 24ωρο η Βραζιλία κατέγραψε νέο ρεκόρ θανάτων από την έναρξη της πανδημίας καθώς αναφέρθηκαν 4.195 νεκροί.
Συγκεκριμένα, η Βραζιλία μετρά 336.947 νεκρούς επί συνόλου 13.100.580 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε έξι ημέρες τον Απρίλιο καταγράφηκαν πάνω από 15.000 θάνατοι ασθενών, με τον μέσο όρο να υπολογίζεται σε 2.757 θανάτους ημερησίως.
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Απρίλιος να αποδειχθεί πιο θανατηφόρος από τον Μάρτιο, όταν και υπήρξε ρεκόρ θανάτων με περισσότερους από 66.000 νεκρούς.
Επρόκειτο για απολογισμό διπλάσιο από εκείνον του Ιουλίου του 2020, του προηγούμενου χειρότερου μήνα από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα.

Μεταφέρουν πτώματα με σχολικά λεωφορεία

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία τελούν υπό κατάρρευση, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην Πολιτεία του Σάο Πάολο, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σχολικά λεωφορεία για να μεταφέρονται τα πτώματα.
Τα νεκροταφεία έχουν φθάσει στο σημείο να κάνουν κηδείες και τη νύχτα, αντιμέτωπα με συνεχή ροή νεκρών.

Επικρίσεις στον Bolsonaro

Παρά τη δραματική αυτή κατάσταση, ο πρόεδρος Bolsonaro εξακολουθεί να εκφράζει την αντίθεση του στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι Πολιτείες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Ωστόσο, για πρώτη φορά διατυπώνονται τόσο έντονες επικρίσεις στο πρόσωπο του για τους έως τώρα χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μια και δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός σε εθνικό, επίπεδο, κάθε πόλη και κάθε πολιτεία παίρνει μόνη της μέτρα, που συχνά είναι ανεπαρκή και ενίοτε εντελώς αντιφατικά.
Παράλληλα ο εμβολιασμός, που άρχισε με καθυστέρηση στα μέσα Ιανουαρίου, συνεχίζεται με πολύ βραδύ ρυθμό.
Μέχρι στιγμής, περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες (το 9,8% του πληθυσμού) είχαν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους και 5,8 εκατ. (το 2,7%) τη δεύτερη.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Αργεντινή

Εν τω μεταξύ, ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο και στην Αργεντινή.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 20.870 κρούσματα και 163 θάνατοι ασθενών, με την Αργεντινή να μετρά συνολικά 56.634 νεκρούς επί συνόλου 2.428.029 μολύνσεων.
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε απαραίτητη τη λήψη πιο «εντατικών» μέτρων, αλλά «χωρίς να επηρεαστεί το εμπόριο και η παραγωγή» και «όσο το δυνατόν λιγότερο η εκπαίδευση», ενώ ετοιμάζεται να επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί 4,5 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 3,7 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων περίπου 700.000 έχουν λάβει και τις δύο που απαιτούνται.
Τα σύνορα της Αργεντινής είναι κλειστά για τους ξένους τουρίστες, ενώ οι αρχές έχουν αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις από χώρες όπου η επιδημιολογική κατάσταση κρίνεται πιο ανησυχητική (Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία, Χιλή...).
9876967896958568568756.JPG
Αυστραλία σε ΕΕ: Στείλτε μας τα 3,1 εκατομμύρια εμβόλια της AstraZeneca

Να της σταλούν οι περισσότερες από 3 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca ζητά από την ΕΕ η Αυστραλία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δοκιμάσει τον ισχυρισμό της Ευρώπης ότι δεν εμποδίζει τις εξαγωγές εμβολίων.
Η ΕΕ αναφέρει πως δεν ευθύνεται εκείνη για την αδυναμία της AstraZeneca να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison είπε πως η ΕΕ ζήτησε από τη χώρα του να αποσύρει άδειες εξαγωγής και ότι επιστολές της κυβέρνησής του με τις οποίες ζητείτο να της σταλούν προμήθειες έμειναν αναπάντητες.
«Προφανώς θέλουμε αυτές τις εκατ. δόσεις.
Με δεδομένες τις δηλώσεις που έγιναν (...) δεν υπάρχει κώλυμα σε αυτό και ελπίζω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί άμεσα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο οποίος υποστήριξε πως εάν η ΕΕ επιτρέψει την εξαγωγή των δόσεων, η χώρα του θα δωρίσει το 1 εκατομμύριο στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου οι αρχές δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν την κρίση καθώς σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αφρική: Παράλλαξη covid με συνολικά 34 μεταλλάξεις

Αφρικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στην Αγκόλα μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία φέρει περισσότερες μεταλλάξεις - συνολικά 34 - από κάθε άλλη γνωστή παραλλαγή έως τώρα.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxix, σύμφωνα με το «Nature», ανακάλυψαν την παραλλαγή μετά τη γενετική ανάλυση δειγμάτων από τρεις ανθρώπους που ήταν επιβάτες σε πτήση από την Τανζανία προς την Αγκόλα φέτος τον Φεβρουάριο.
Η νέα παραλλαγή, που ονομάστηκε προσωρινά A.VOI.V2, διαθέτει 34 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 14 στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Τα γονιδιώματα του κορωνοϊού και από τους τρεις ταξιδιώτες ήταν σχεδόν ταυτόσημα, ενώ αρκετές από τις 34 μεταλλάξεις έχουν βρεθεί και σε άλλες ήδη γνωστές παραλλαγές.
Η εν λόγω παραλλαγή πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή οι μεταλλάξεις της πιθανώς τη βοηθούν να διαφεύγει από τις ανοσιακές αντιδράσεις μερικών ανθρώπων.

Το νέο, μαζικό φθηνό εμβόλιο

Το νέο, φθηνό και δυνητικά πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο δοκιμάζεται σε Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, πρόκειται για το εμβόλιο NDV-HXP-S, το πρώτο σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιεί ένα νέο μοριακό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο αναμένεται να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορωνοϊού, σε σχέση με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19.
Επιπλέον, το νέο εμβόλιο είναι χαμηλού κόστους και πολύ πιο εύκολο στην παραγωγή του.
Όπως αναφέρεται, τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως της Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson, πρέπει να παραχθούν σε εξειδικευμένα εργοστάσια με χρήση ορισμένων δυσεύρετων συστατικών.
Αντίθετα, το νέο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά από κότες, όπως κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια ανά τον κόσμο.
Μάλιστα κάθε αυγό μπορεί να παράγει πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.
Αν το νέο εμβόλιο NDV-HXP-S αποδειχθεί στις δοκιμές ασφαλές και αποτελεσματικό, οι παραγωγοί εμβολίων θα μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ετησίως.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που σήμερα αγωνίζονται να βρουν στις πλουσιότερες χώρες διαθέσιμα εμβόλια σε προσιτές τιμές.
Στο μέλλον πιθανώς θα μπορούν να παράγουν οι ίδιες το νέο εμβόλιο ή να το αποκτούν φθηνά από γειτονικές τους χώρες.
Η πρώτη φάση των κλινικών του νέου εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η τελική φάση μετά από μερικούς ακόμη μήνες.
Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) έχουν αφήσει πολλές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης