Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία για τις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ιράν: Ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία για τις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Το Ιράν δεν είναι ούτε αισιόδοξο ούτε απαισιόδοξο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα 6/4 στη Βιέννη για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν δεν είναι ούτε αισιόδοξο ούτε απαισιόδοξο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα 6/4 στη Βιέννη για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως αισθάνεται ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο προς την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Ali Rabiey σε συνέντευξη Τύπου από την Τεχεράνη.
«Δεν είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης τώρα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, και αν αποδειχθούν η θέληση, η σοβαρότητα και η ειλικρίνεια της Αμερικής, θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημάδι για ένα καλύτερο μέλλον για αυτή τη συμφωνία και τελικά την πλήρη της εφαρμογή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου ο ίδιος χαιρέτισε τις ανακοινώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον εξετάζει την άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει στο Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.
«Θεωρούμε αυτή τη θέση ρεαλιστική και υποσχόμενη.
Και αυτή η θέση μπορεί να αποτελέσει την αρχή της διόρθωσης της κακής διαδικασίας που έφερε τη διπλωματία σε αδιέξοδο.
Χαιρετίζουμε αυτές τις δηλώσεις», τόνισε ο Rabiey.
Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από την ΕΕ και τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) συναντώνται σήμερα στη Βιέννη σε μια προσπάθεια να τη διασώσουν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.
Αυτή η συνάντηση ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες αποκατάστασης της συμφωνίας, καθώς Αμερικανοί διαπραγματευτές θα είναι παρόντες στην αυστριακή πρωτεύουσα και θα έχουν έμμεσες συνομιλίες με τους Ιρανούς.
Οι συμμετέχοντες θα σχηματίσουν ομάδες εργασίας και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα μεσολαβούν μεταξύ της ιρανικής και της αμερικανικής πλευράς, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Είναι οι αρχικές ημέρες», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν N. Prais.
«Δεν αναμένουμε μια γρήγορη ή άμεση πρόοδο, καθώς αυτές οι συζητήσεις αναμένουμε ότι θα είναι δύσκολες».
«Όμως πιστεύουμε ότι αυτές οι συζητήσεις με τους εταίρους μας και στη συνέχεια των εταίρων μας με το Ιράν είναι ένα υγιές βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε.
Από αμερικανικής πλευράς παρών στις συζητήσεις θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν R. Maley ο οποίος διορίστηκε στη θέση από τον Αμερικανό πρόεδρο J. Biden τον Ιανουάριο.
Ο Prais επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες με τους Ιρανούς στη Βιέννη, αν και πρόσθεσε «παραμένουμε ανοικτοί σε αυτές».
Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών J. Zarif είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι άμεσες συνομιλίες δεν είναι απαραίτητες.
Στόχος των σημερινών συνομιλιών είναι να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 και το Ιράν να συμμορφωθεί και πάλι στις δεσμεύσεις του.
Η συμφωνία της Βιέννης απειλείται με κατάρρευση από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump την κατήγγειλε μονομερώς το 2018.
Η συμφωνία του 2015, που υπογράφηκε στη Βιέννη, προσφέρει στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα μια δραστική μείωση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.
Ωστόσο βγαίνοντας από τη συμφωνία, ο Trump επανέφερε όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που αυτή η συμφωνία επέτρεψε να αρθούν, προτού σκληρύνει περαιτέρω αυτά τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Τεχεράνης.
Αντιδρώντας σε αυτό, το Ιράν αποδεσμεύτηκε σταδιακά από το 2019 από τις περισσότερες από τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιέννη.
Ο J. Biden, ο οποίος διαδέχθηκε τον Trump τον Ιανουάριο, δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στη συμφωνία υπό τον όρο το Ιράν να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεών του.
Το Ιράν, από την πλευρά του, λέει ότι είναι έτοιμο να επιστρέψει στην αυστηρή τήρηση της συμφωνίας, αλλά υπό τον όρο η Ουάσινγκτον να άρει πρώτα τις κυρώσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης