Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μητσοτάκης: Επανεκκινούμε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης, όχι σε παράνομες, δήθεν διακρατικές συμφωνίες

Μητσοτάκης: Επανεκκινούμε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης, όχι σε παράνομες, δήθεν διακρατικές συμφωνίες
Προσδοκούμε σε περισσότερη συνεργασία σε Άμυνα, Ενέργεια και Εμπόριο, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη έχουν ισχυρές ρίζες.
Σχετικά Άρθρα

Την επανεκκίνηση των ελληνολυβικών σχέσεων προανήγγειλε σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, επισημάνθηκαν τα εξής:
Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας περιόρισαν τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης.
Ωστόσο, αυτές οι σχέσεις δεν διεκόπησαν ποτέ.
Προσδοκούμε σε περισσότερη συνεργασία σε Άμυνα, Ενέργεια και Εμπόριο, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι διμερείς σχέσεις έχουν ισχυρές ρίζες.
«Πρέπει να σβήσουμε τα λάθη των προηγούμενων χρόνων.
Προϋπόθεση προόδου να διώξετε τους ξένους μισθοφόρους και, κυρίως, η διαγραφή παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως διακρατικές συμφωνίες.
Χρειάζεται να συναφθούν νόμιμες συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλασσίων υδάτων.
Χαιρετίζω τη διάθεση των Λιβύων να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλήγοντας:
«Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε τον λιβυκό λαό».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση:
Το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων.
Βασικός μου σκοπός να αναδείξω την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας τον προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς.
Αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό, Υγεία κα κατασκευές.
Θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις σχέσεις μας είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και αυτό σημαίνει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου.
Προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφος σας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που κάποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες, αλλά για εμάς δεν έχουν καμία νομική ισχύ.
Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών.
Οι φίλοι της Λιβύης είναι κοντά της και εν τέλει η γεωγραφία καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και όχι οι γραμμές, που χαράσσουν κάποιοι πάνω σε χάρτες».

Τι είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh, στον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
Προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Dbeibeh τον καλωσόρισε στη χώρα, τονίζοντας ότι «με την Ελλάδα μας συνδέουν στενοί φιλικοί και εμπορικοί δεσμοί».
Ο Λίβυος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, είπε ότι θα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της αμοιβαίας συνεννόησης και στον σεβασμό των συμφερόντων όλων των χωρών της Μεσογείου.
Ειδικότερα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης ανέφερε τα εξής:
«Είμαστε ευτυχείς για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών και σε αυτό το πλαίσιο ξανανοίγουμε την πρεσβεία στην Τρίπολη και υποδεχόμαστε το άνοιγμα του προξενείου.
Ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στον εμπορικό τομέα.
Επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ακόμα ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών για να συνεχιστεί η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης