Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Προς άνοιγμα λυκείων από 12/4 – Μετακινήσεις το Πάσχα από νομό σε νομό με το ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο

Γεραπετρίτης: Προς άνοιγμα λυκείων από 12/4 – Μετακινήσεις το Πάσχα από νομό σε νομό με το ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο
Όχι σε άνοιγμα της εστίασης πριν τις γιορτές υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης
Σχετικά Άρθρα

Το άνοιγμα των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα υπό την προϋπόθεση ότι οι περιοχές αυτές θα βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεραπετρίτης έσπευσε να βάλει φρένο στα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης, πριν τις γιορτές.
«Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test.
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας.
Εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας.
Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά» είπε ο κ.Γεραπετρίτης, αναφέροντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια.
«Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους» υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σε ό,τι αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ο κ.Γεραπετρίτης τόνισε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα.
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.
Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», υπογράμμισε ο κ.Γεραπετρίτης, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, γι’ αυτό και οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες.
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επισήμανε ότι παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όμως ο δείκτης των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει πάντοτε αντικειμενικά την κατάσταση, γιατί συνδέεται με τον αριθμό των τεστ που γίνονται.
Σε ό,τι αφορά στο σταδιακό άνοιγμα τη αγοράς, ο υπουργός υποστήριξε ότι η σκέψη να υπάρξει μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια σοβαρότατη κόπωση στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα που λειτουργούν επί μακρόν.
«Η βασική μας θέση είναι ότι δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα, έτσι ώστε το λιανεμπόριο να αντικαταστήσει τις συναθροίσεις στα σπίτια και σε πλατείες έξω από καφέ ή μπαρ», υπογράμμισε ο κ.Γεραπετρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης