Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συλλήψεις στην Τουρκία μετά την αντίθεση σε Erdogan - Έφοδοι σε οικίες - Χειροπέδες και στον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Συλλήψεις στην Τουρκία μετά την αντίθεση σε Erdogan - Έφοδοι σε οικίες - Χειροπέδες και στον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα»
Σχετικά Άρθρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την επιστολή 103 απόστρατων ναυάρχων κατά του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Σήμερα (5/4/2021) το πρωί έγινε γνωστό ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες 10 συλλήψεις με συνολικά 14 εντάλματα.
Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση Erdogan αντιμετωπίζει κάθε πολιτικά αντίπαλο, ως εχθρό του πολιτεύματος.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο απόστρατος ναύαρχος Cem Gürdeniz, o οποίος είναι μεταξύ εκείνων που συγκρότησαν την πολιτική διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο που έχει ονομαστεί «Γαλάζια Πατρίδα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Άγκυρας έχει ξεκινήσει «αυτεπάγγελτη έρευνα για το έγκλημα» και αποφασίστηκε η σύλληψη 10 υπόπτων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ενώ για άλλους 4 αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν εντός 3 ημερών χωρίς να τεθούν υπό κράτηση λόγω προχωρημένης ηλικίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν συλληφθεί όλοι οι ύποπτοι.

Έφοδος σε οικίες

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενη τουρκικό μέσο ενημέρωσης αλλά και μία ανάρτηση της συζύγου του Cem Gürdeniz στο Twitter, η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι τους και τον συνέλαβαν.

 

Ο Gürdeniz ήταν μεταξύ των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλάμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο ίδιος θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Τι αναφέρουν στην επιστολή οι απόστρατοι

Στο κείμενο των απόστρατων ναυάρχων γίνεται αναφορά στον «κίνδυνο ισλαμοποίησης» των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από την πρόσφατη εικόνα εν ενεργεία ναυάρχου να εμφανίζεται με σαρίκι σε ισλαμικό τέμενος.
Ειδικότερα, στην κοινή δήλωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση… καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ.
Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια».

Ο Gürdeniz σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Cumhuriyet είχε αναφέρει ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».

«Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Fethullah Gulen», είπε.
«Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας.
Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.
Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας».

Έκτακτη σύσκεψη Erdogan - Υπουργικού

O Τούρκος πρόεδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για σήμερα (5/4/2021) το μεσημέρι προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε με την ανοιχτή επιστολή 100 και πλέον απόστρατων ναυάρχων οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν, με τον εντονότερο τρόπο, αυτήν την κοινή δήλωση των απόστρατων στρατιωτικών, οι οποίοι προειδοποιούν για την απειλή, που όπως υποστηρίζουν συνιστά το σχέδιο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η έγκριση, τον περασμένο μήνα, του σχεδίου κατασκευής μιας πλωτής διώρυγας, παρόμοιας με εκείνη του Παναμά ή του Σουέζ, στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει στην Τουρκία μια έντονη αντιπαράθεση για τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Erdogan (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο.
Περισσότερα από 41.000 πλοία διέπλευσαν τα Στενά το 2018, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης