Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΚΕ: Πράξη που αποτυπώνει την πορεία υποβάθμισης η μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ

ΚΚΕ: Πράξη που αποτυπώνει την πορεία υποβάθμισης η μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ
"Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την «αξιοποίηση» των εγκαταστάσεων σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής", τονίζει το ΚΚΕ
Σχετικά Άρθρα

«Η μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, που βρίσκονται στο δήμο Δάφνης - Υμηττού, δεν είναι απλά ένα έργο αστικής ανάπλασης, όπως προσπαθεί να το εμφανίσει ο πρωθυπουργός, αλλά μια πράξη που αποτυπώνει την πορεία υποβάθμισης και διάλυσης ενός στρατηγικής σημασίας κλάδου, όπως είναι αυτός της αμυντικής βιομηχανίας», τονίζει το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την όποια επιλογή μετεγκατάστασης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Τα «κουφάρια», που αποτέλεσαν και το ντεκόρ της σημερινής κυβερνητικής φιέστας, είναι η εικόνα αυτής της υποβάθμισης, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης».

Κυβερνητικός στόχος η συρρίκνωση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας

«Οι εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια της πρώην ΠΥΡΚΑΛ οδηγήθηκαν και οδηγούνται στο κλείσιμο, όχι γιατί μειώθηκε η σημασία τους, ούτε γιατί οι παραγωγικές δυνατότητες και λειτουργίες τους δεν είναι αναγκαίες για τους εργαζόμενους και το λαό ή για την αμυντική ικανότητα, αλλά γιατί αυτό υπηρετεί τα μονοπώλια στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας και τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Όπως σημειώνει, «η οδυνηρή πραγματικότητα του παραγωγικού μαρασμού και απαξίωσης, διάλυσης, κλεισίματος και ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα, όπως τα Ναυπηγεία, ο ΟΤΕ, η ΕΑΒ ή η ΕΛΒΟ, αποτέλεσμα των πολιτικών, που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ευθυγραμμιζόμενες πλήρως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το στόχο της κυβέρνησης, που είναι η συρρίκνωση έως και η εξάλειψη της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας της χώρας».
Προσθέτει δε, πως «ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και πληρώνει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, που αγοράζει η χώρα από ομίλους ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς και τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Θα επιβαρυνθεί η περιοχή

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το ΚΚΕ, «ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την «αξιοποίηση» των εγκαταστάσεων σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η συγκέντρωση πολλών κυβερνητικών κτιρίων στο -υπό διαμόρφωση- «Κυβερνητικό Πάρκο» γίνεται για να απελευθερωθούν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας για το τουριστικό κεφάλαιο. Θα επιβαρύνει την περιοχή, ενώ η κατασκευή με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ παραπέμπει στην εκμετάλλευση των μελλοντικών εγκαταστάσεων από τον ανάδοχο-επιχειρηματία.
Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά εκφράζει «την αντίθεσή του με την πολιτική διάλυσης», ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στην αμυντική ικανότητα της χώρας. Τα εργοστάσια των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), είναι παραγωγικές μονάδες στρατηγικής σημασίας, οι οποίες στα χέρια του λαού μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμο εργαλείο».
«Η όποια μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με παράδοση των αντίστοιχων χώρων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», καταλήγει το ΚΚΕ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης