Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνεται ο προβληματισμός για AstraZeneca - CDC: Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για εμβολιασμένους - Γερμανία: Αναπόφευκτο ένα πιο αυστηρό lockdown

Εντείνεται ο προβληματισμός για AstraZeneca - CDC: Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για εμβολιασμένους - Γερμανία: Αναπόφευκτο ένα πιο αυστηρό lockdown
Τριάντα καταγεγραμμένες περιπτώσεις θρομβοεμβολών στη Μεγάλη Βρετανία, έρευνες και στην Αυστραλία
Σχετικά Άρθρα

Εντείνεται η ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πραγματοποιεί έρευνα για τα περιστατικά θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως μετά την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, οι αρχές στην Αυστραλία εξετάζουν την περίπτωση ενός 44χρονου που παρουσίασε θρομβοεμβολή μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.
Την ανησυχία εντείνει ότι η Μ. Βρετανία ανέφερε 30 καταγεγραμμένες περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων (22 περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο και 8 περιστατικά άλλα θρομβώσεων) επί συνόλου 18,1 εκατομμυρίων δόσεων, όταν στις 18 Μαρτίου είχε αναφέρει μόλις 5 περιπτώσεις θρομβοεμβολών.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διά στόματος του κορυφαίου Αμερικάνου λοιμωξιολόγου, Anthony Fauci ότι ενδεχομένως να μην χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca - ακόμα οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει την χορήγησή του -, καθώς οι συμφωνίες που έχει κλείσει με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες ανοσοποίησης του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα για λόγους αναψυχής εντός των ΗΠΑ, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τα μεγάλη πλήθη, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC).
Στο μεταξύ, αναπόφευκτο θεωρεί ένα αυστηρότερο lockdown στο προσεχές διάστημα στη Γερμανία ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité, Christian Dorsten, λόγω κυρίως της "βρετανικής" παραλλαγής.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 129.992.059 και οι νεκροί 2.832.627
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.590.311 κρούσματα και 553.901 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 325.284 και σε κρούσματα με 12.839.844
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 203.664 και τέταρτη η Ινδία με 163.396
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.755.780
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.511.973 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.367.949
• Έβδομη η Ιταλία με 3.629.000 και όγδοη η Τουρκία με 3.400.296
• Ένατη η Ισπανία με 3.291.394 και δέκατη η Γερμανία με 2.871.277
addddd.JPG
Μεγάλη Βρετανία: 30 καταγεγραμμένες περιπτώσεις θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Τριάντα περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων (22 περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο και 8 περιστατικά άλλα θρομβώσεων) επί συνόλου 18,1 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εποπτικός φορέας.
Υπενθυμίζεται πως στις 18η Μαρτίου, ο MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) έκανε λόγο για 5 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο επί συνόλου 11 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί.
Παρόλο αυτά ο MHRA συνεχίζει να πιστεύει ότι τα δυνητικά οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολύ μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους οι λήπτες του να παρουσιάσουν θρομβώσεις.
Ο MHRA έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αναφορά για περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Έρευνες και στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Emer Cook.
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.
Η Cook διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε πως σταματά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών.

ΗΠΑ – CDC: Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους έχουν εμβολιαστεί - Μάσκες και αποστάσεις

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα για λόγους αναψυχής εντός των ΗΠΑ, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τα μεγάλη πλήθη, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg την Παρασκευή 2 Απριλίου.
Τα CDC εξέδωσαν την αναμενόμενη ταξιδιωτική τους οδηγία νωρίτερα σήμερα, εν μέσω επιταχυνόμενων εμβολιασμών στις ΗΠΑ, αλλά και την ώρα που μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε νέο κύμα κρουσμάτων Covid-19, με τους Αμερικανούς να έχουν αρχίσει πια να ταξιδεύουν ελεύθερα, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ ούτε σε καραντίνα, όταν ταξιδεύουν εντός της χώρας.
Για τα ταξίδια στο εξωτερικό, επίσης δεν χρειάζονται τεστ, εκτός εάν αυτό απαιτείται από τη χώρα - προορισμό τους, ενώ δεν χρειάζεται καραντίνα ούτε κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, εάν όμως έχουν πραγματοποιήσει τεστ ακριβώς πριν την πτήση επιστροφής τους.
Η επικεφαλής των CDC παρότρυνε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν ώστε τα ταξίδια να απελευθερωθούν πλήρως το συντομότερο δυνατό.
Όλοι, ωστόσο, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, θα πρέπει να φορούν μάσκα εντός των αεροσκαφών, ξεκαθάρισε.
Τα CDC θεωρούν έναν πολίτη πλήρως εμβολιασμένο δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Ο οργανισμός συνεχίζει να καλεί όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως να αποφεύγουν τα «μη απαραίτητα ταξίδια εντός της χώρας».
Η αεροπορική κίνηση στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να ανακάμπτει αλματωδώς - την Πέμπτη, 1,6 εκατ. άνθρωποι πέταξαν με αεροσκάφη, έναντι μόλις 124.000 την ίδια ημέρα πέρσι, αλλά χαμηλότερα από τα 2,4 εκατομμύρια που πέταξαν την ίδια ημέρα το 2019.
Χθες στη χώρα κατεγράφησαν 79.000 νέα κρούσματα της Covid-19, ενώ τη ζωή τους από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει 553.000 άνθρωποι.

Γερμανία: Αναπόφευκτο ένα πιο αυστηρό lockdown, εκτιμούν διακεκριμένοι επιστήμονες

Αναπόφευκτο θεωρεί ένα αυστηρότερο lockdown στο προσεχές διάστημα, ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité, Κρίστιαν Ντρόστεν, λόγω κυρίως της "βρετανικής" παραλλαγής.
"Δεν θα αποφύγουμε ένα σοβαρό lockdown", δηλώνει ο κ. Ντρόστεν στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο και επισημαίνει ότι το μερικό lockdown που εφαρμόστηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο, δεν είχε αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την πιο επιθετική παραλλαγή του ιού.
"Οι αριθμοί εκεί αυξήθηκαν, καθώς και τα σοβαρά περιστατικά και αυτά που κατέληξαν σε θάνατο", προσθέτει και εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία κάτι τέτοιο να αποφευχθεί στις μεγάλες γερμανικές πόλεις.
"Απαιτείται για αυτό πολιτική δράση τώρα και στήριξη από όσο το δυνατόν περισσότερους", τόνισε.


Σε lockdown η Γαλλία – Περιορισμοί στην Ευρώπη

Δέσμια των lockdown είναι η Ευρώπη, καθώς μετά τη Γερμανία και η Γαλλία εισέρχεται το Σάββατο 3 Απριλίου σε εθνικό lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.
Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Macron είπε ότι αυτόν τον μήνα «παίζονται πολλά».
«Επιλέξαμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2021 μια απάντηση που στόχευε στον περιορισμό της επιδημίας χωρίς να περιοριστούμε.
Τρεις αρχές δεν έπαψαν ποτέ να μας καθοδηγούν.
Ασφάλεια.
Ισορροπία - δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες και των περιορισμών στα παιδιά μας και στην εκπαίδευσή τους, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχική υγεία, ιδίως στους νεότερους – και ατομική ευθύνη.
Πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση, ιδιαίτερα λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, και γι' αυτό πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τους επόμενους μήνες» είπε ο Macron.
Πέρα από τη Γαλλία, σε lockdown είναι έως και τις 18 Απριλίου η Γερμανία με την καγκελάριο πάντως να προειδοποιεί για περαιτέρω αυστηροποίηση του.
Σε μερική καραντίνα έως τις 20/3 είναι και η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6/4, είναι και η Ιταλία.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.

Ιταλία: 21.932 κρούσματα κορωνοϊού και 481 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 21.932 περιστατικά κορωνοϊού, με 481 θανάτους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 331.154 διαγνωστικά τεστ, το 6,6% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Πρόκειται για το ίδιο ποσοστό με χθες.
Το περασμένο εικοσιτετράωρο, τα κρούσματα ήταν 23.649 και 501 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία μολύνθηκαν με covid 19 3.629.000 άνθρωποι.
Οι θάνατοι είναι 110.328.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 23 ασθενείς περισσότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους, είναι 245 λιγότεροι.
Στο 41% των κλινών των ΜΕΘ, έχουν μεταφερθεί ασθενείς με κορωνοϊό.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται σήμερα και πάλι η Λομβαρδία (3.941) και ακολουθούν η Καμπανία (2.057) με πρωτεύουσα τη Νάπολη και η Απουλία (2.044) με κύρια πόλη το Μπάρι.
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Υγείας, η συνολική κατάσταση παρουσιάζει ελαφρά βελτίωση, αλλά ο δείκτης μετάδοσης Rt, o οποίος τώρα είναι 0,98, επιβάλλεται να μειωθεί ακόμη σημαντικά.

Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Τουρκία, στις 42.308

Η Τουρκία κατέγραψε 42.308 κρούσματα του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας, τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας.
Από τις αρχές του Μαρτίου όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας καταγράφεται μια διαρκής ανοδική πορεία του αριθμού νέων μολύνσεων.
Την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε αυστηροποίηση των μέτρων, μεταξύ άλλων την επαναφορά ολικού λοκντάουν τα Σαββατοκύριακα.
Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που φέτος ξεκινά στις 13 Απριλίου, θα απαγορεύονται σε όλη τη χώρα οι συναθροίσεις για τα παραδοσιακά γεύματα σαχούρ (πριν από το ξημέρωμα) και ιφτάρ (μετά τη δύση του ηλίου). Επίσης, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα σε όλη τη χώρα.
Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 3,4 εκατομμύρια, βάσει των επίσημων στοιχείων. Ο αριθμός των θανάτων τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθε σε 179, με τον απολογισμό των νεκρών από την Covid-19 να βρίσκεται πλέον στους 31.892.

Ολόκληρη κινεζική πόλη 300.000 κατοίκων θα εμβολιαστεί σε 5 ημέρες

Να εμβολιάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της μεγέθους 300.000 κατοίκων θα προσπαθήσει η κινεζική πόλη Ruili που συνορεύει με τη Μιανμάρ, αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή.
Στόχος είναι ο εμβολιασμός να ολοκληρωθεί σε 5 μέρες.
Συνολικά 159.000 δόσεις έφτασαν στην πόλη, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα αποφάσισε να εμβολιάσει μία ολόκληρη πόλη.
Τα νέα έρχονται μετά από την αύξηση των λοιμώξεων του κορωνοϊού ενώ η πόλη θα ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης