Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Iράν: Διαπραγματεύσεις μέσω τρίτων για επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015

ΗΠΑ - Iράν: Διαπραγματεύσεις μέσω τρίτων για επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα έχει συναντήσεις με όλα τα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν και με τις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη Τρίτη 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες

Αξιωματούχοι από την Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον θα ταξιδέψουν στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και διεθνείς δυνάμεις, για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
ΗΠΑ και Ιράν, πάντως, δεν θα έχουν απευθείας συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021.
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει αποκλείσει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, όμως η παρουσία και των δύο πλευρών στην αυστριακή πρωτεύουσα εκτιμάται ότι αποτελεί ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση.

Εφαρμογή

«Ιράν και ΗΠΑ θα είναι στην ίδια πόλη, αλλά όχι στο ίδιο δωμάτιο», επισήμανε στο Reuters ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Ιράν, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία –που συμμετείχαν στη συμφωνία του 2015- συζήτησαν την 2 Απριλίου 2021 την πιθανότητα της επιστροφής των ΗΠΑ στη συνθήκη και τρόπους για να διασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της από όλες τις πλευρές.

Σύγκλιση

Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του Joe Biden, Donald Trump, είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.
Ως αντίποινα, το Ιράν παραβίασε κάποιους από τους περιορισμούς της συνθήκης.
Η κυβέρνηση Biden σύμφωνα με τις τοποθετήσεις διπλωματικών πηγών επιδιώκει να φέρει το Ιράν στο πραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου και οι δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τη συνθήκη.

Ο ρόλος της ΕE

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα 2 Απριλίου 2021 ότι θα έχει συναντήσεις με όλα τα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν και με τις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα Ιρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει, μετά τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν σήμερα με σκοπό την αναβίωση της συμφωνίας, ότι εκπρόσωποι του Ιράν και των διεθνών δυνάμεων θα συναντηθούν την Τρίτη στη Βιέννη για να συζητήσου την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Η ανακοίνωση

«Οι συμμετάσχοντες συμφώνησαν να επαναλάβουν αυτή τη σύνοδο της Κοινής Επιτροπής στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ταυτοποιήσουν σαφώς μέτρα άρσης κυρώσεων και εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, και μέσω σύγκλησης συναντήσεων των σχετικών ομάδων ειδικών", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ΕΕ η οποία συντονίζει τις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία.
"Σε αυτό το πλαίσιο, η συντονίστρια θα εντείνει επίσης ξεχωριστές επαφές στη Βιέννη με όλους τους συμμετέχοντες στη συμφωνία JCPOA [αγγλικό ακρωνύμιο της πυρηνικής συμφωνίας, Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης -- ΚΟΣΔ} και τις Ηνωμένες Πολιτείες", ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ.

Ιράν: Να αρθούν οι κυρώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Seyed Abbas Araghchi, υψηλόβαθμος διαπραγματευτής στις συνομιλίες, δήλωσε στην ιρανική δημόσια τηλεόραση πως οι συμμετασχόντες συμφώνησαν να συναντηθούν διά ζώσης στη Βιέννη την Τρίτη έπειτα από «ειλικρινείς και σοβαρές» συνομιλίες.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Araghchi δήλωσε  πως η κίνηση των ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία δεν απαιτεί οποιεσδήποτε συνομιλίες.
«Το Ιράν θα αναστείλει τα βήματά του (την υπαναχώρηση από τη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας) μόλις αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και αυτό επαληθευθεί», είπε ακόμη ο Araghchi, σύμφωνα πάντα με το Fars.

IAEA

Ο εκπρόσωπος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ δήλωσε πως οι σημερινές συνομιλίες ήταν επαγγελματικές και θα συνεχισθούν.
"Η εντύπωση είναι πως είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά η διαδρομή μπροστά μας δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν εντατικές προσπάθειες.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη φαίνεται να είναι έτοιμα για αυτό", ανέφερε στο Twitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης