Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταδιακή άρση lockdown - Ανοίγει 5/4 το λιανεμπόριο με SMS και ραντεβού - Διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο Σαββατοκύριακα

Σταδιακή άρση lockdown - Ανοίγει 5/4 το λιανεμπόριο με SMS και ραντεβού - Διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο Σαββατοκύριακα
Ανοίγει από 5/4 το λιανεμπόριο εν μέσω φόβων για νέα έξαρση κρουσμάτων covid – Αλλαγές στις μετακινήσεις, ασφυξία στο ΕΣΥ
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Εν μέσω φόβων για νέα έξαρση κρουσμάτων και για τον κίνδυνο να χαθεί τελείως ο έλεγχος της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική, ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου το λιανεμπόριο ενώ παράλληλα για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με την αρχή να γίνεται από αυτό το Σάββατο 3 Απριλίου.
Αν και για ακόμα μια φορά οι ειδικοί επιστήμονες ήταν φειδωλοί στο «άνοιγμα» δραστηριοτήτων σε οικονομία και κοινωνία, έκριναν σε αυτήν την φάση ότι ναι μεν δεν μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω το ρίσκο της κινητικότητας και του συγχρωτισμού αλλά και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν αφενός σε μια μερική αποσυμπίεση τους πολίτες από τους περιορισμούς και αφετέρου σε ένα πρώτο άνοιγμα της οικονομίας.
Ότι η απόφαση αυτή αποτελεί τεράστιο ρίσκο και ενέχει κινδύνους για την εξέλιξη της επιδημίας το γνωρίζουν πρώτα από όλα οι ίδιοι οι ειδικοί που εισηγήθηκαν τα μέτρα.
Ωστόσο, ήταν κοινή πεποίθηση πως έπρεπε με κάποιον τρόπο να αλλάξει η έως σήμερα ακολουθούμενη στρατηγική και να υπάρξει ένα νέο μοντέλο, μια και δεν απέδιδε πλέον τα προσδωκόμενα.
Το εάν θα αποδώσει η νέα στρατητική και πώς θα επηρεάσει την επιδημία, θα φανεί σε λίγες εβδομάδες.
Τα δεδομένα, πάντως, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.
Το ΕΣΥ τελεί υπό απόλυτη ασφυξία καθώς χθες 31/3 καταγράφηκε ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών (628), τη στιγμή που οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 5.131 και οι διασωληνωμένοι σε 739.
Πρόκειται για δεδομένα που δείχνουν πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει για αρκετές εβδομάδες να λειτουργεί καθημερινά στα όρια του και να δίνει μάχη για να σταθεί όρθιο.
Ενδεικτικό άλλωστε της κρίσης, με την οποία είναι αντιμέτωπο το ΕΣΥ, είναι ότι το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μετατρέψει ένα ακόμα νοσοκομείο, το Θριάσιο, σε νοσηλευτικό ίδρυμα αποκλειστικά για την covid.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα είναι κατά πόσο το άνοιγμα αυτό θα αποτελέσει ένα λελογισμένο ρίσκο ή αν θα συμβάλει στο να χαθεί τελείως η σημερινή ισορροπία στο ΕΣΥ.
Πάντως, ειδικοί και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι «σύμμαχοι» σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ο καλός καιρός και η αύξηση της θερμοκρασίας, η αύξηση των εμβολιασμών και η έλευση των self test.

Στους 8.160 οι θάνατοι από κορωνοϊό

Τα νέα 1/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.491, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 267.172 (ημερήσια μεταβολή +1,3%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.927 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
y1_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.160 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (64,5% άνδρες).
y2_3.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.717 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 561 (ημερήσια μεταβολή +17,12%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 448 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

y5_3.jpg


Τα μέτρα και η χαλάρωση

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι:
-Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση του κωδικού 13032 και με χρονικό περιορισμό 3 ωρών, θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away).
Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.
-Από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο.
Μόνο για τα Σαββατοκύριακα για άσκηση εκτός τους δήμου μας.
Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς, για να μην υπάρξει άρση του μέτρου
-Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν ορισμένες τάξεις, από τις 12 Απριλίου και με χρήση τεστ.
-Επίσης θα επαναξιολογηθεί και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.

Αποκλειστικά covid νοσοκομείο το Θράσιο

Σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό μετατρέπεται το Θριάσιο όπως ανακοίνωσε χθες 31/3 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στόχος είναι μέχρι τις 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες και 33 κλίνες ΜΕΘ , ενώ σταδιακά θα μπορεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας να αναπτύξει 180 κλίνες covid.
Τα non covid περιστατικά του Θριασίου θα διακομιστούν σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ μαζί με το Ασκληπιείο θα υποστηρίζει τις γενικές εφημερίες.
Παράλληλα με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών δημιουργούνται 51 καινούργιες κλίνες ΜΕΘ για covid στην Αττική.
Από αυτές τις 51 κλίνες ΜΕΘ οι 16 δημιουργούνται στον «Ευαγγελισμός», οι 5 στο «Γεννηματάς», οι 7 στο «Ιπποκράτειο», οι 10 στο «Κωνσταντοπούλιο», οι 4 στο «Αττικό».
Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι διανύουμε μία υγειονομική κρίση ένα χρόνο τώρα, αλλά υπάρχει ελπίδα μπροστά μας και τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν με τρόπο άρτια υγειονομικά για να ξεπεράσουμε τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.
«Να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το διάστημα προσοχή!
Ότι και αν κάνετε να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή!
Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες καθημερινά».

Χάρτης ECDC – Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» παραμένει η Ελλάδα – Αυξήθηκε ο δείκτης θετικότητας

Στο «κόκκινο» παραμένει για μία ακόμη εβδομάδα η Ελλάδα όπως φαίνεται από τους τελευταίους ανανεωμένους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη.
Στον χάρτη που δημοσιεύθηκε σήμερα καταγράφονται τα στοιχεία τα οποία αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, τα νέα κρούσματα αλλά και τον δείκτη θετικότητας από τις 25 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου.
xartis-ecdc-960x589.jpg

Στο «κίτρινο» ο δείκτης θετικότητας

Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας, η χώρα μας είναι ακόμα στο «κίτρινο», όπως επίσης και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
deiktis-thetikotitas.webp
Ο δείκτης θετικότητας για όλη την Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού που είναι το 4%.

Σε λειτουργία από σήμερα 1 Απριλίου τα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό

Σε λειτουργία τίθενται από σήμερα Πέμπτη 1 Απριλίου τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα στην Αττική.
Πλέον η διενέργεια των εμβολιασμών θα γίνεται με την ενεργοποίηση σχεδόν του συνόλου των εμβολιαστικών κέντρων που φτάνουν τα 1.042 και στελεχώνονται από 3.500 υγειονομικούς.
Τα δύο mega κέντρα θα λειτουργήσουν στο Στάδιο της Ξιφασκίας στο Ελληνικό και στο Κλειστό του Περιστερίου και προστίθενται στα άλλα δύο που ξεκίνησαν την λειτουργία τους στις 15 Φεβρουαρίου, στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Σε πρώτο στάδιο το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Ελληνικό θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η συνολική δυναμική του θα φθάσει τις 96 γραμμές .
Ο mega εμβολιαστικός σταθμός στο Περιστέρι στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργούν 96 εμβολιαστικά κέντρα που εκτείνονται στον ισόγειο χώρο του και στοιχίζονται σε τέσσερις τομείς των είκοσι τεσσάρων κυψελών.
Σήμερα με την έναρξη λειτουργίας του θα ενεργοποιηθεί τμήμα του σταθμού 24 εμβολιαστικών κέντρων με εμβολιασμούς από Δευτέρα έως και Σάββατο, 08:00 έως 20:00, με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 65 – 69 ετών

Σημειώνεται πως αύριο Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορεί να κλείνει ραντεβού για εμβολιασμό η ηλικιακή ομάδα, των 65-69.
Επίσης, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.
Στις 31 Μαρτίου, ενεργοποιήθηκε στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, έτσι ώστε να ενταχθούν, αν δεν είναι, στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες από 60 έως 64 ετών, άνω των 70 ετών, πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Αισιοδοξία για εμβολιασμούς

Στην αντίπερα όχθη, θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του εμβολιασμού ατόμων μεγάλης ηλικίας, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως «με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων δεν έχουμε άτομα αυτής της ηλικίας στις ΜΕΘ, που γνωρίζουμε πως ήταν υπεύθυνα για την υψηλή θνησιμότητα του πρώτου κύματος, αλλά και για την κατάληψη των κλινών ΜΕΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:

Το 75% των ανθρώπων 75-79 ετών
Το 64% των ανθρώπων 80-84 ετών
Το 60% των ανθρώπων 85 και άνω
Το 55% των ανθρώπων 60-64 ετών και
Το 51% των ανθρώπων 70-74 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 26/3 και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνούν ήδη τα 230.000.

Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Τη δυνατότητα να θεσπιστεί υποχρεωτική διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό σε εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και δικαστικούς, μετά από σχετική υπουργική απόφαση, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως αναφέρει η τροπολογία, η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών) και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές ως εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test (και εφόσον είναι αρνητικό) θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση (που μπορούν να «κατεβάσουν» στο gov.gr).
Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή (με οικονομική επιβάρυνση του πολίτη).
Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ' οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν το κιτ μέσα στο οποίο θα υπάρχουν σαφείς γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.
Η διάθεση των self-tests από τα φαρμακεία θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου.
Θα αποσταλούν από τις προμηθεύτριες εταιρείες σε κεντρικό αποθηκευτικό κέντρο στην Αττική και από εκεί θα γίνει η διανομή τους στις πάνω από 100 φαρμακαποθήκες σε όλη την επικράτεια.
Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά, με βάση τη ροή των προμηθειών από τις εταιρείες (κάτι ανάλογο με τον τρόπο που λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρησης εμβολιασμού).
Προτεραιότητα θα δοθεί στη διενέργεια των self-tests από μαθητές κάτω των 18 ετών και από εκπαιδευτικούς, μετά θα ακολουθήσει ο πληθυσμός 18-67 και στη συνέχεια η ηλικιακή ομάδα 67+ (που άλλωστε έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό).
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν θα υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά είναι συμπληρωματικό μέσο ατομικής εγρήγορσης και αυτοπροστασίας (με την έγκαιρη απομόνωση των ασυμπτωματικών).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης