Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέσμια των lockdown η Ευρώπη, επεκτείνουν τους εμβολιασμούς ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία – Τρόμος στη Βραζιλία

Δέσμια των lockdown η Ευρώπη, επεκτείνουν τους εμβολιασμούς ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία – Τρόμος στη Βραζιλία
Σε lockdown από 3 Απριλίου και για τέσσερις εβδομάδες η Γαλλία - Επεκτείνει τους εμβολιασμούς στους άνω των 45 η Ινδία
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Στη συνταγή των lockdown επιμένει η Ευρώπη στην προσπάθεια της να χαλιναγωγήσει το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία επεκτείνουν και τρέχουν τους εμβολιασμούς τους προκειμένου να επισπεύσουν την επιστροφή στην ομαλότητα.
Μετά τη Γερμανία όπου το lockdown έχει παραταθεί έως τις 18 Απριλίου και η καγκελάριος Merkel έχει προειδοποιήσει για περαιτέρω αυστηροποίησή του, εάν χρειαστεί, η Γαλλία εισέρχεται από το Σάββατο 3 Απριλίου σε ένα πανεθνικό lockdown τεσσάρων εβδομάδων ενώ και η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει έως τις 3 Μαΐου το σχέδιο της για άρση των περιορισμών λόγω της έντασης του γ’ κύματος της επιδημίας.
Και ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε πως οι εμβολιασμοί στην ΕΕ κινούνται βάσει των στόχων που έχουν τεθεί και ότι έως τα τέλη καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων ενηλίκων, είναι προφανές πως η Ευρώπη υπολείπεται σημαντικά των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ήδη στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί ένας στους έξι Αμερικάνους – πάνω από 150 εκατομμύρια πολίτες – ενώ στη Μεγάλη Βρετανία στόχος της κυβέρνησης Johnson είναι να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται με το εμβόλιο της AstraZeneca - ενδεικτικά αναφέρεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε όλο τον κόσμο μετά από εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα -, η ΕΕ αρχίζει τις διαπραγματεύσεις και με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Την ίδια στιγμή πάντως η Ινδία ανακοίνωσε πως προχωρά στον εμβολιασμό των πολιτών της άνω των 45 ετών, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές εμβολίων, ενώ τρόμο προκαλεί όχι μόνο στη Λατινική Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο η σφοδρότητα με την οποία η επιδημία «χτυπά» τη Βραζιλία όπου αναφέρεται πως εντοπίστηκε μια νέα παράλλαξη του ιού στην Πολιτεία του Σάο Πάολο που φαίνεται να είναι παρόμοια με τη νοτιοαφρικανική παράλλαξη.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 129.259.761 και οι νεκροί 2.821.004
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.520.491 κρούσματα και 552.942 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 321.515 και σε κρούσματα με 12.748.747
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 203.210 και τέταρτη η Ινδία με 162.927
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.705.068
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.503.291 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.364.464
• Έβδομη η Ιταλία με 3.607.083 και όγδοη η Τουρκία με 3.357.988
• Ένατη η Ισπανία με 3.291.394 και δέκατη η Γερμανία με 2.853.183
ds_1.JPG
Σε lockdown η Ευρώπη – Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία

Δέσμια των lockdown είναι η Ευρώπη, καθώς μετά τη Γερμανία και η Γαλλία εισέρχεται από τις 3 Απριλίου σε εθνικό lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.
Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Macron είπε ότι αυτόν τον μήνα «παίζονται πολλά».
«Επιλέξαμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2021 μια απάντηση που στόχευε στον περιορισμό της επιδημίας χωρίς να περιοριστούμε.
Τρεις αρχές δεν έπαψαν ποτέ να μας καθοδηγούν.
Ασφάλεια.
Ισορροπία - δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες και των περιορισμών στα παιδιά μας και στην εκπαίδευσή τους, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχική υγεία, ιδίως στους νεότερους – και ατομική ευθύνη.
Πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση, ιδιαίτερα λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, και γι' αυτό πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τους επόμενους μήνες» είπε ο Macron.
Πέρα από τη Γαλλία, σε lockdown είναι έως και τις 18 Απριλίου η Γερμανία με την καγκελάριο πάντως να προειδοποιεί για περαιτέρω αυστηροποίηση του.
Σε μερική καραντίνα έως τις 20/3 είναι και η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6/4, είναι και η Ιταλία.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.
86786785678568568568658.JPG

Καμπανάκι ΠΟΥ για Ευρώπη: Απαράδεκτα αργοί οι εμβολιασμοί, έξαρση κρουσμάτων

Καμπανάκι για την Ευρώπη κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος επικρίνει τους «απαράδεκτα» αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ευρώπη, η οποία, όπως αναφέρει, βρίσκεται στην «πλέον ανησυχητική εδώ και μήνες επιδημική κατάσταση».
«Ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού παρατείνει την πανδημία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επισημαίνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί πολύ κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Σημειώνεται πως χθες 31/3 η Κομισιόν ανακοίνωσε πως έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν χορηγηθεί 107 εκατομμύρια εμβόλια, «πιάνοντας» έτσι τον στόχο για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς εντός του α’ τριμήνου του 2021.
Την επίτευξη του στόχου ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Dina Spinant, αν και πρόκειται για ένα στόχο που αναθεωρήθηκε λόγω και των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων από την AstraZeneca.
Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca επρόκειτο να χορηγήσει 30 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της εντός του α’ τριμήνου του 2021, αριθμός κατά πολύ χαμηλότερος από τις 120 εκατομμύρια δόσεις που είχε αρχικά δεσμευθεί η εταιρεία.
Οι υπόλοιπες εταιρείες, όπως αναφέρεται, παρέδωσαν κανονικά τα εμβόλια τους βάσει των όσων είχαν δεσμευθεί.
Η ΕΕ αναμένει να παραλάβει 360 εκατομμύρια δόσεις το β’ τρίμηνο του 2021, ευελπιστώντας ότι θα έχει εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.
Την ίδια στιγμή μάλιστα η ΕΕ φαίνεται να προσεγγίζει τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel συζήτησαν μια πιθανή συνεργασία στα εμβόλια με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Μάλιστα η Αυστρία φέρεται να είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά ενός 1 εκατομμυρίου δόσεων του Sputnik V με τον καγκελάριο Sebastian Kurz να υποστηρίζει πως εάν η χώρα του καταφέρει να εξασφαλίσει 1 εκατομμύριο δόσεις, τότε θα είναι εφικτό να γίνει νωρίτερα η επιστροφή στην κανονικότητα.

Εμβόλιο AstraZeneca: Ο ΕΜΑ ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε όλο τον κόσμο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Emer Cook.
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.
Η Cook διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.
Σημειώνεται πως η Γερμανία ανακοίνωσε πως σταματά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών, τη στιγμή που εντείνεται και πάλι ο προβληματισμός πανευρωπαϊκά για το εν λόγω σκεύασμα.
646346346346346346346346.JPG

ΗΠΑ: Ένας στους έξι Αμερικάνους έχει εμβολιαστεί πλήρως - Φόβοι για τη βρετανική παράλλαξη του ιού

Ένας στους έξι Αμερικάνους έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως (και με τις δύο δόσεις των εμβολίων), τη στιγμή που μια σειρά από Πολιτείες – Νέα Υόρκη, Κεντάκι – προχωρούν στον εμβολιασμό όλων των ενήλικων πολιτών άνω των 16 ετών.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, πάνω από 150 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίων.
Σχεδόν 55 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ περισσότεροι από 97 εκατομμύρια (το 29% του πληθυσμού) έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
Την ίδια στιγμή μάλιστα τα CDC προχώρησαν σε μια αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την εξέλιξη του αριθμού των θυμάτων στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας, αναφέροντας πως αυτοί θα κυμανθούν από 565.000 έως 585.000 έως τις 24 Απριλίου.
Ωστόσο, η εκτίμηση πλέον προβλέπει έως και 7.000 λιγότερους νεκρούς από την επιδημία, κάτι που θα πρέπει να αποδοθεί και στην εκτεταμένη χρήση εμβολίων.
Παρά τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα, τα οποία συνδυάζονται και με επικείμενο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε πολλές Πολιτείες και παρά τη σχετική προειδοποίηση του προέδρου Joe Biden να σταματήσει άμεσα η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, οι Αμερικάνοι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη βρετανική παράλλαξη του ιού και για το σενάριο αυτή να καταστεί κυρίαρχη στις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων.
Ήδη οι ειδικοί αναφέρουν πως η αύξηση κρουσμάτων που αναφέρονται σε Φλόριντα, Μίσιγκαν και Τζόρτζια οφείλεται στη βρετανική παράλλαξη του ιού.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο πρόεδρος Biden ανήγγειλε ότι το 90% των Αμερικανών ενηλίκων θα μπορεί να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου του έως τις 19 Απριλίου και μάλιστα να έχει ένα εμβολιαστικό κέντρο σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το σπίτι τους.

Καταστράφηκαν 15 εκατ. δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson λόγω ανθρώπινου σφάλματος

Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson καταστράφηκαν λόγω ανθρώπινου λάθους σε εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι του εργοστασίου, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions, εταίρος της J&J, μπέρδεψαν τη δραστική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του προϊόντος.
Όπως ανέφερε η εταιρεία, το εν λόγω εργοστάσιο δεν έχει ακόμη λάβει άδεια να κατασκευάζει τη δραστική ουσία του εμβολίου μας ενώ και η συγκεκριμένη ποσότητα ουδέποτε έφθασε στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως ενημερώθηκε και ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) και αποφασίστηκε να σταλούν «επιπλέον ειδικοί» επιτόπου για να επιβλέπουν τη διαδικασία παραγωγής.
Η εταιρεία διευκρίνισε πως το πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη δέσμευση της να παραδώσει τα 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ έως τα τέλη Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ λογαριάζουν σε αυτό το εμβόλιο για να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης, ενώ έχουν ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος, στο οποίο δόθηκε άδεια επείγουσας χρήσης τον Ιανουάριο.
64563463463463463463456.JPG
Μ. Βρετανία: Εμβολιασμός όλων των ενήλικων έως τα τέλη Ιουλίου

Την θέση πως η Μεγάλη Βρετανία θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της προτού παραχωρήσει το όποιο πλεόνασμα εμβολίων σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στον κοντινό γείτονά της, την Ιρλανδία, διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng.
Περισσότερα από 30 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο πλαίσιο της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη με στόχο την ανοσοποίηση όλων των ενηλίκων μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται πως στην άρση περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία προχώρησε από τη Δευτέρα 29/3 η κυβέρνηση Johnson.
Συγκεκριμένα, από 29/3 μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους περισσότερα από έξι άτομα ή δύο οικογένειες, ενώ εξωτερικοί χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως, γήπεδα τένις και μπάσκετ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εφαρμογή των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ινδία: Επεκτείνει τους εμβολιασμούς στους άνω των 45 ετών – Καθυστερούν οι εξαγωγές εμβολίων

Στα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών επεκτείνει από σήμερα 1 Απριλίου τους εμβολιασμούς η Ινδία, κίνηση που αναμένεται να καθυστερήσει τις εξαγωγές εμβολίων.
Η Ινδία, η οποία μετρά τα περισσότερα κρούσματα μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 64 εκατομμύρια πολίτες της ενώ έχει εξαγάγει περίπου την ίδια ποσότητα εμβολίων, γεγονός άλλωστε που έχει προκαλέσει και μεγάλη κριτική στο εσωτερικό της χώρας μια και οι εμβολιασμοί του πληθυσμού της είναι κατά πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με άλλες χώρες.
Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έλλειμμα στα διαθέσιμα εμβόλια για τους Ινδούς.
Αυτή τη στιγμή στην Ινδία χορηγούνται τα εμβόλια της AstraZeneca και ενός εγχώριου εμβολίου της Bharat Biotech, ενώ άμεσα αναμένεται να εγκριθεί και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.
Σημειώνεται πως η Ινδία μετρά πάνω από 162.400 νεκρούς και περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα.
0-345-35930-5353535353534.JPG
Μαύρος ο Μάρτιος για τη Βραζιλία – Πάνω από 66.000 νεκροί σε ένα μήνα λόγω covid

Ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020 ήταν ο φετινός Μάρτιος, κατά τον οποίο καταγράφηκαν πάνω από 66.000 θάνατοι.
Οι 66.573 θάνατοι που καταγράφηκαν από την 1η ως την 31η Μαρτίου του 2021 είναι υπερδιπλάσιοι, ισούνται με το 102% των 32.881 νεκρών του Ιουλίου του 2020, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο χειρότερος μήνας όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών στη Βραζιλία από την έναρξη της πανδημίας.

Φόβοι για χειρότερο Απρίλιο

Οι ειδικοί μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Απρίλιος να ξεπεράσει ακόμα και τον Μάρτιο, μια και το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, με τους γιατρούς ήδη να επιλέγουν ποιοι από τους ασθενείς θα ζήσουν και ποιοι όχι.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 321.515, ενώ χθες 31/3 καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, καθώς καταγράφηκαν 3.869.
Στα ανησυχητικά δεδομένα είναι πως την εβδομάδα από την 21η ως την 27η Μαρτίου σημειώθηκε ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (σχεδόν 540.000), κάτι που οδήγησε σε νέα ρεκόρ εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτων μέσα σε δύο εβδομάδες.
Όπως είναι αναμενόμενο, η δραματική αυτή κατάσταση στη Βραζιλία αποτελεί απειλή και για τις γειτονικές της χώρες αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο

Καταρρέουν τα νοσοκομεία

Και ενώ η κατάσταση με την πανδημία είναι τελείως ανεξέλεγκτη, τα νοσοκομεία τελούν υπό κατάρρευση.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 18 από τις 27 Πολιτείες, το 90% των ΜΕΘ για ασθενείς με την COVID-19 είναι γεμάτο, ενώ σε άλλες επτά ο δείκτης πληρότητας κυμαίνεται μεταξύ του 84% και του 89%.
Σε αρκετές πολιτείες, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη αποφασίσει οι κλίνες ΜΕΘ να διατίθενται στους ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν.
Ήδη εκατοντάδες πολίτες έχουν πεθάνει στην Πολιτεία Σάο Πάολο διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Η σφοδρότητα του β’ αυτού κύματος αποδίδεται στην χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης τις γιορτές του τέλους της χρονιάς και κατόπιν κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, την εμφάνιση πολύ πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού και την παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής και πολιτικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.

Αργά οι εμβολιασμοί

Όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αυτό προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Εκτιμάται πως περίπου το 8% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου του και μόλις το 2% και τη δεύτερη.
Μόνο δύο προϊόντα είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής: το κινεζικό CoronaVac και το AstraZeneca.
Χθες η Βραζιλία έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson), του τέταρτου, έπειτα από αυτό των Pfizer/BioNTech.
Δόσεις του προϊόντος όμως δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμες πριν από τον Αύγουστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης