Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πώς θα γίνει η άρση lockdown - Ανοίγει 5/4 το λιανεμπόριο με SMS και ραντεβού - Διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο Σαββατοκύριακα

Πώς θα γίνει η άρση lockdown - Ανοίγει 5/4 το λιανεμπόριο με SMS και ραντεβού - Διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο Σαββατοκύριακα
Με SMS στο 13032 θα πηγαίνουμε στα μαγαζιά - Εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα - Ελεύθερες μόνο τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός νομού
(Συνεχές upd) Το «μονοπάτι» της σταδιακής άρσης του lockdown ανακοίνωσε χθες 31/3 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μπορεί προχθές 30/3 η Ελλάδα να σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με τις μολύνσεις να ξεπερνούν για πρώτη φορά από την αρχή τις πανδημίας τις 4.000 και χθες να παρέμειναν στα «ύψη», ωστόσο κρίνεται επιβεβλημένη η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η οποία θα βοηθήσει και στην οικονομία που «ασφυκτιά» και στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα συνεχόμενα μέτρα.
Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα που ανοίγουν.
Το άνοιγμα θα γίνει τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop.
Παράλληλα, οι διαδημοτικές μετακινήσεις με το SMS 6 στο 13033 θα επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «επιτρέπεται από 5/4/2021 το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών με χρήση ειδικού κωδικού και ως 3 ώρες συνολικά.
Πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού και εντός καταστήματος (1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες) με ραντεβού».
Ακόμα ενημέρωσε πως «από Σάββατο 3/4 και μόνο τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται η μετακίνηση με το SMS 6 ως 3 άτομα».
Το άνοιγμα των σχολείων θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, ώστε οι μαθτητές να επιστρέψουν στα θρανιά στις 12 Απριλίου, για μερικές μόνο τάξεις και υποχρεωτικά μετά τη διεξαγωγή self test.

Το Θριάσιο γίνεται αποκλειστικά Covid νοσοκομείο

Σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό μετατρέπεται το Θριάσιο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στόχος είναι μέχρι τις 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες και 33 κλίνες ΜΕΘ , ενώ σταδιακά θα μπορεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας να αναπτύξει 180 κλίνες covid.
Τα non covid περιστατικά του Θριασίου θα διακομιστούν σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ μαζί με το Ασκληπιειό θα υποστηρίζει τις γενικές εφημερίες.
Παράλληλα με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών δημιουργούνται 51 καινούργιες κλίνες ΜΕΘ για covid στην Αττική.
Από αυτές τις 51 κλίνες ΜΕΘ οι 16 δημιουργούνται στον «Ευαγγελισμός», οι 5 στο «Γεννηματάς», οι 7 στο «Ιπποκράτειο», οι 10 στο «Κωνσταντοπούλιο», οι 4 στο «Αττικό».
Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι διανύουμε μία υγειονομική κρίση ένα χρόνο τώρα, αλλά υπάρχει ελπίδα μπροστά μας και τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν με τρόπο άρτια υγειονομικά για να ξεπεράσουμε τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.
«Να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το διάστημα προσοχή!
Ότι και αν κάνετε να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή!
Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες καθημερινά».

Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Τη δυνατότητα να θεσπιστεί υποχρεωτική διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό σε εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και δικαστικούς, μετά από σχετική υπουργική απόφαση, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως αναφέρει η τροπολογία, η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών) και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές ως εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test (και εφόσον είναι αρνητικό) θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση (που μπορούν να «κατεβάσουν» στο gov.gr).
Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή (με οικονομική επιβάρυνση του πολίτη).
Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ' οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν το κιτ μέσα στο οποίο θα υπάρχουν σαφείς γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.
Η διάθεση των self-tests από τα φαρμακεία θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου.
Θα αποσταλούν από τις προμηθεύτριες εταιρείες σε κεντρικό αποθηκευτικό κέντρο στην Αττική και από εκεί θα γίνει η διανομή τους στις πάνω από 100 φαρμακαποθήκες σε όλη την επικράτεια.
Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά, με βάση τη ροή των προμηθειών από τις εταιρείες (κάτι ανάλογο με τον τρόπο που λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρησης εμβολιασμού).
Προτεραιότητα θα δοθεί στη διενέργεια των self-tests από μαθητές κάτω των 18 ετών και από εκπαιδευτικούς, μετά θα ακολουθήσει ο πληθυσμός 18-67 και στη συνέχεια η ηλικιακή ομάδα 67+ (που άλλωστε έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό).
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν θα υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά είναι συμπληρωματικό μέσο ατομικής εγρήγορσης και αυτοπροστασίας (με την έγκαιρη απομόνωση των ασυμπτωματικών).


Στους 8.017 οι θάνατοι από κορωνοϊό

Τα νέα 31/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.616, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.511 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
kroysmata1.jpg
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98 (95%Crl: 0.31 - 1.5)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.093 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 739 (63,7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.701 ασθενείς.
kroysmata2.jpg


Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 479 (ημερήσια μεταβολή +19.15%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

kroysmata8.jpg

Αισιοδοξία από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό

Στην αντίπερα όχθη, θετική είναι η πρώτη αποτίμηση του εμβολιασμού ατόμων μεγάλης ηλικίας, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως «με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων δεν έχουμε άτομα αυτής της ηλικίας στις ΜΕΘ, που γνωρίζουμε πως ήταν υπεύθυνα για την υψηλή θνησιμότητα του πρώτου κύματος, αλλά και για την κατάληψη των κλινών ΜΕΘ για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:

Το 75% των ανθρώπων 75-79 ετών
Το 64% των ανθρώπων 80-84 ετών
Το 60% των ανθρώπων 85 και άνω
Το 55% των ανθρώπων 60-64 ετών και
Το 51% των ανθρώπων 70-74 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή 26/3 και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνούν ήδη τα 230.000.

Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους ανθρώπους 65 - 69 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι όταν οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό SMS.
Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς.
Μέχρι στιγμής, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10,14%, με 1.065.000 συμπολίτες μας να έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου, ενώ 565.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.
Από 1η Απριλίου τα εν λειτουργία εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια θα ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ μέσα στον ερχόμενο μήνα αναμένεται οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο με σκευάσματα των Pfizer (1,1 εκ. δόσεις), Astrazeneca (450.00 δόσεις), Moderna (100.000 δόσεις) και Johnson&Johnson (70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης