Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Καταποντίζεται η τουρκική οικονομία - Ακραία διολίσθηση για λίρα το 2021, υπέρογκες οι δανειακές ανάγκες

Goldman Sachs: Καταποντίζεται η τουρκική οικονομία - Ακραία διολίσθηση για λίρα το 2021, υπέρογκες οι δανειακές ανάγκες
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου θα καταγράψει ρεκόρ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 δολάριο ανά 9,75 λίρες

Για σχεδόν κατάρρευση της Τουρκίας κάνει λόγο με ανάλυσή της η Goldman Sachs, με τον εξωτερικό δανεισμό, την έλλειψη συναλλαγματικών διαθεσίμων και την ακραία διολίσθηση της λίρας να πνίγουν την οικονομία της, παρότι πρόκειται να «τρέξει» το 2021 με +3,5% έως +5,5%.
Η αντικατάσταση των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη από τους επενδυτές.
Σύμφωνα λοιπόν με την Goldman Sachs, οι τρέχοντες μακροοικονομικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως διαμορφώθηκαν, προοιωνίζονται αρνητικές εξελίξεις τόσο για την οικονομία όσο και για τα τουρκικά assets.
Και ενώ ανέκαθεν υπήρχαν κίνδυνοι, πλέον η πιθανότητα να εκδηλωθούν έχει αυξηθεί.
G1.JPG
Οικονομικό περιβάλλον

Η αμερικανική τράπεζα μέχρι τώρα εκτιμούσε ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυσσόταν το 2021, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ανάκαμψης από την πανδημική κρίση, με το ΑΕΠ να «τρέχει» με 5,7%.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί λόγω της νομισματικής πολιτικής της χώρας καθιστά το outlook αρνητικό.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είχε εκτιμηθεί στο εύρος του 3,5% για το 2021, αλλά στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων η προσέλκυση κεφαλαίων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, οπότε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.
Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι μία από τις κύριες αδυναμίες της.
Το επόμενο 12μηνο λήγει χρέος ύψους 190 δισεκ. δολ.
Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με την εκτίμηση για έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποδηλώνει ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι πιθανό να υπερβούν τα 215 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό που υπερβαίνει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρα που μετά βίας φτάνουν τα 92 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν προσαρμογής στο εξωτερικό ισοζύγιο, ίσως απαιτηθεί η εγχώρια ζήτηση να μειωθεί περίπου 7,5%.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Goldman Sachs θεωρεί πως η τουρκική οικονομία το 2021 θα σημειώσει ανάπτυξη από 3,5% έως 5,5% σε ετήσια βάση.
Και ενώ το νούμερο αυτό φαίνεται υψηλό, οι επιπτώσεις των αποφάσεων της τουρκικές ηγεσίας θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες.
G2.JPG
Λίρα


Δεδομένων της ραγδαίας υποτίμησης της λίρας και της πορείας που διαγράφουν τα προθεσμιακά επιτόκια, ο πληθωρισμός θα φτάσει το 18% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και δεν θα μειωθεί μέχρι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Ακόμα και τότε, όμως, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 15%.
Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα δεν έχει το περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια – διαφορετικά οι κίνδυνοι θα αυξηθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου θα καταγράψει ρεκόρ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 δολάριο ανά 9,75 λίρες.
G3.JPG
Ευρώπη - Τουρκία

Η Τουρκία αντιμετωπίζει κίνδυνο εξωτερικής χρηματοδότησης λόγω και των γεωπολιτικών εντάσεων – αν και είναι δύσκολο να διακριβωθεί πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος.
Η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος πιστωτής της Τουρκίας, τόσο όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις όσο και ως προς την παροχή δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει αυξήσει τα δάνειά της από χώρες της Μέσης Ανατολής και, γενικότερα, της Ασίας.
G4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης