Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών των κινήσεων ωραιοποίησης

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών των κινήσεων ωραιοποίησης
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ο Μάρτης δεν ήταν γδάρτης, η αγορά πήγε σε νέα υψηλά 13 μηνών, αλλά σήμερα υποχώρησε λόγω των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών. Είδαμε, ειδικά στο κλείσιμο κινήσεις ωραιοποίησης όπως σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ και μερικές ακόμα, είδαμε 17 εκατ. ευρώ στις τελικές δημοπρασίες τζίρο, αλλά το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 1% περίπου.

Απολύτως ικανοποιημένοι από την αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Και δυνατό τζίρο είχαμε και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σημαντική άνοδο σε πολλές μετοχές, που έδωσε ευκαιρίες και για τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις ή άντληση ρευστότητας. Ο γενικός δείκτης στο τρίμηνο έχει άνοδο 8% και τον Μάρτιο 8,85%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έκαναν λίγο πίσω στις τελευταίες συνεδριάσεις. Μας έχει προβληματίσει η πορεία της ΑΛΦΑ, όπως έχουμε ξαναγράψει, καθώς έχει μείνει αισθητά πίσω σε σχέση με ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ. Αν μάλιστα δούμε και τι έγινε στο τρίμηνο, η ΕΥΡΩΒ είχε άνοδο 25%, η ΕΤΕ 9% και η ΑΛΦΑ είχε απώλειες σχεδόν 4%.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Υποχώρησε η Ελλάκτωρ, δημοσιεύει σε λίγο αποτελέσματα και έχει και τηλεδιάσκεψη, ενώ άνω του 3% ήταν οι απώλειες και για Viohalco, Εθνική και Aegean. Ξεχώρισε η ΠΕΙΡ με άνοδο 4% αλλά εκεί που έχει πάει τι να σχολιάσουμε. Καλή εικόνα και από ΕΛΠΕ και μέσα στη συνεδρίαση είδε και τα 6 ευρώ. Ανοδικά αλλά οριακά ο ΟΠΑΠ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

MOTOR OIL: Δε θα έμεναν με σταυρωμένα χέρια οι εταιρείες του κλάδου, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Υποχώρησε η μετοχή 1,97%.

FOURLIS: Πήγε πάλι πάνω από τα 4,40 ευρώ αλλά ούτε αυτή τη φορά κατάφερε να ξεπεράσει την ευρύτερη περιοχή που θεωρείται καλή αντίσταση. Νομίζουμε πως με τα σημερινά δεδομένα εκεί κοντά δίνονται καλές ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών. Είναι κοντά και στις τιμές στόχους που έχουν δώσει κάποιοι αναλυτές. Θεωρούμε πάντως πως το άνοιγμα της αγοράς θα δώσει μεγάλη ώθηση στο τζίρο από πωλήσεις που λόγω του lockdown πήραν… αναβολή.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Νέα πολυετή υψηλά για τη μετοχή και κλείσιμο στα 4,45 ευρώ με άνοδο 2,30%.

ATTICA GROUP: Καλύτερη η εικόνα της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι αγοραστές είναι πιο δυνατοί, αλλά βγαίνουν και πωλήσεις ανάλογες με αυτές των προηγούμενων ημερών. Οι πληροφορίες στις προηγούμενες μέρες έκαναν λόγο για ρευστοποιήσεις εγχώριων θεσμικών.

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας στο τέλος του 2020 οι εγχώριοι θεσμικοί είχαν μόλις 900 χιλ. τεμάχια. Αμοιβαίο της Allianz είχε 287 χιλ. τεμάχια και το Alpha Blue Chips είχε 608 χιλ. τεμάχια. Όλο το Μάρτιο ο όγκος ανήλθε στις 600 χιλ. τεμάχια. Τα περισσότερα έγιναν γύρω από τα 0,80 ευρώ. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το κλείσιμο πίεσαν τη μετοχή με αποτέλεσμα να κλείσει μεσοσταθμικά στα 0,8620 ευρώ.

PROFILE: Έδωσε εκτιμήσεις σήμερα η διοίκηση για την πορεία των μεγεθών στις επόμενες χρήσεις και μπορείτε να τις διαβάσετε σε άλλο θέμα της στήλης. Η διοίκηση θα πούμε πως είναι λίγο επιφυλακτική για όλα αυτά τα έργα και στις εκτιμήσεις της έχει θεωρήσει πως η απορρόφηση θα έχει κάποια καθυστέρηση. Ξέρετε αυτή που μας έχει συνηθίσει η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει πως αν μας εκπλήξει το κράτος, θα μας εκπλήξει και η Profile, γιατί τα μεγέθη της θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Να πούμε επίσης πως παρά την άνοδο της μετοχής η διοίκηση σημείωσε πως σε σύγκριση με τις ομοειδείς του εξωτερικού η Profile έχει ακόμα μεγάλο discount.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Απίστευτος όγκος στη μετοχή και μάλλον φεύγει ο ξένος που λίγο καιρό πριν είχε ανακοινώσει πως έπεσε κάτω από το 5%. Το θέμα βέβαια είναι πως υπάρχουν ισχυροί αγοραστές που απορροφούν την προσφορά υψηλότερα. Στα 0,77 ευρώ και στο +4,48%, με 1,09 εκατ. τεμάχια συναλλαγές.

ABAΞ: Νέα ανοδική προσπάθεια με υψηλό στα 0,8750 ευρώ και κλείσιμο στα 0,86 ευρώ με άνοδο 5,78%.

MINERVA: Έκανε όγκο 27 χιλ. τεμάχια και έκλεισε στο +19,44%. Έχουν κυκλοφορήσει κάτι σενάρια αναφορικά με τις «κλωστές» στην Τουρκία, αλλά δεν έχουμε βρει βάση που να μας κάνει πιο θετικούς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης