Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Άμεσα ο Περιστέρης βρήκε 128 εκατ, κατέχει αξίες 560 εκατ – Ο εφοπλιστής που αγοράζει και η υποβόσκουσα οργή

Άμεσα ο Περιστέρης βρήκε 128 εκατ, κατέχει αξίες 560 εκατ – Ο εφοπλιστής που αγοράζει και η υποβόσκουσα οργή
Εν τω μεταξύ υπάρχει ένας επενδυτής που αγοράζει μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και είναι από ότι αναφέρουν οι πληροφορίες όχι η Motor Oil αλλά εφοπλιστής.
Σχετικά Άρθρα

Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, λίγων εβδομάδων ο Γιώργος Περιστέρης ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκέντρωσε 128 εκατ και πλέον κατέχει ποσοστό πάνω από το 27% των μετοχών του ομίλου.
Κατείχε το 16,57 εκατ μετοχές ή περίπου 16% και πλέον ελέγχει το 27,16% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή 28 εκατ για τα οποία πλήρωσε 11,20 ευρώ ανά μετοχή ή 128 εκατ ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό του θα αγοράσει ακόμη 5 με 5,5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δηλαδή 5,6 εκατ μετοχές ή επιπλέον 62 εκατ ευρώ.
Η αγορά μετά τις αρχικές αμφιβολίες εάν η συναλλαγή είναι υπαρκτή ή όχι… πλέον οι αμφιβολίες έχουν εξαλειφθεί ο Περιστέρης αγοράζει πραγματικά, η Reggeborgh αποχωρεί πραγματικά και το αποτέλεσμα είναι ότι ο Περιστέρης έχει ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο…

Που βρήκε τα κεφάλαια;

Ορισμένοι στην αγορά – καλοθελητές και μη – διερωτώνται που βρήκε ο Περιστέρης 128 εκατ ευρώ και θα χρειαστεί και άλλα 62 εκατ ευρώ δηλαδή άθροισμα 190 εκατ ευρώ.
Η απάντηση είναι προφανής, πούλησε μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και μείωσε το ποσοστό του, αρνητικό στοιχείο… αλλά αύξησε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι μητρικός όμιλος, θετικό στοιχείο.
Οπότε μέσω της μείωσης του ποσοστού στην θυγατρική και στην αύξηση του ποσοστού στην μητρική, ο Περιστέρης ελέγχει τον όμιλο και μαζί με τις ίδιες μετοχές έχει δημιουργήσει ένα αδιαμφισβήτητο πυρήνα ελέγχου.
Τα 128 εκατ ήταν πωλήσεις μετοχών από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.
Θα συνάψει και 4 δάνεια από τις 4 ελληνικές τράπεζες με εξασφάλιση μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 30 εκατ και απομένουν άλλα 30 εκατ τα οποία θα βρεθούν επίσης με χρήση περιουσιακών στοιχείων και άλλων εξασφαλίσεων.
(Μην διερωτάστε δεν έχει δώσει κρυφό δάνειο η Reggeborgh)

Ποιος θα αγοράσει το 4,5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που απομένει

Ενώ ο Περιστέρης εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρώσει τις συναλλαγές, αγοράζοντας ποσοστό που θα φθάσει στο 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… ήδη η μετοχή του ομίλου βρίσκεται στα 10,34 ευρώ που σημαίνει ότι η τρέχουσα αξία ανέρχεται στα 290 εκατ ευρώ του ποσοστού που κατέχει ο Περιστέρης.
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα κατέχει 33,6 εκατ μετοχές και η αξία αυτών θα είναι περίπου 370 εκατ ευρώ.
Η άνοδος της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνδυασμό με τις μετοχές που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αξίας 191 εκατ ευρώ σημαίνει ότι με όρους κινητών περιουσιακών στοιχείων στον όμιλο ο Περιστέρης θα διαθέτει μετοχές αξίας 561 εκατ ευρώ (κατά προσέγγιση και με την παραδοχή ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συγκλίνει προς τα 11,20 ευρώ)
Στην ανάλυση αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά της μετοχής μεσοπρόθεσμα…

Εν τω μεταξύ υπάρχει ένας επενδυτής που αγοράζει μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και είναι από ότι αναφέρουν οι πληροφορίες όχι η Motor Oil αλλά εφοπλιστής.

Υποβόσκει η οργή

Εάν ερωτηθούν επίσημα ή ανεπίσημα τα στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την Reggeborgh αναφέρουν ουδέν σχόλιο.
Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί οργή για τον εκβιασμό των ολλανδών.
Όμως αναλύοντας τα δεδομένα, μπορεί ο Περιστέρης να εκποίησε περιουσιακά στοιχεία, να πήρε δάνεια κ.α. αλλά στο τέλος κατέχει μετοχές άνω των 560 εκατ ευρώ και ελέγχει πλήρως την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η αποχώρηση της Reggeborgh ακόμη και στα 11,20 ευρώ θα αποδεικνύεται στρατηγική κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης