Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης (ΥΠΑΝ) στο BN: Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψουμε την «επόμενη ημέρα» στην οικονομία είναι να την δημιουργήσουμε

Γεωργιάδης (ΥΠΑΝ) στο BN: Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψουμε την «επόμενη ημέρα» στην οικονομία είναι να την δημιουργήσουμε

Άρθρο του Άδωνι Γεωργιάδη Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο bankingnews.gr

Σχετικά Άρθρα
Παραφράζοντας τη μνημειώδη φράση του Αβραάμ Λίνκολν «ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις», θα έλεγα πως ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψουμε την «επόμενη ημέρα» (μετά τον Covid) στην οικονομία είναι να την δημιουργήσουμε.

Πως;
Πρώτον και κύριον, με την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο.
Αυτή προφανώς είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανθρώπινη ζωή και υγεία, ωστόσο σ’ ένα δεύτερο επίπεδο παράγει αποτελέσματα και στην οικονομία.
Επικοινωνώ καθημερινά με επιχειρηματίες και διαχειριστές των funds απ’ όλο τον πλανήτη που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Όλοι – μα όλοι - επισημαίνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα διαχειρίστηκε την πανδημική κρίση έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων διότι ακριβώς θεωρείται δείκτης καλής διακυβέρνησης.
Αυτό αποτελεί πλέον ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Δεύτερον, με τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους για να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στην αφετηρία.
Μέχρι τώρα, έχουμε διαθέσει πάνω από 35,6 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020, 11,6 δσ. το 2021, μέχρι τώρα) για μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Προχωρούμε διαρκώς και σε νέες παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την κάλυψη τους επόμενους οκτώ μήνες των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων, το πρόγραμμα «e-λιανικό» μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον Γ’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ σε 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα ειδικά για την εστίαση και φυσικά την Επιστρεπτέα 7.

Μείωση γραφειοκρατίας

Τρίτον, με την βελτίωση του γενικότερου οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος: τις ουσιαστικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση στην υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της οικονομίας σε συνδυασμό με το υποστηρικτικό περιβάλλον σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο.

Προσέλκυση επενδύσεων

Τέταρτον, με τις επενδύσεις που προχωρούν και λειτουργούν ως μαγνήτης για καινούργιες: είτε αυτές που ξεκόλλησαν μετά από πολλά χρόνια όπως της Lamda Development στο Ελληνικό και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, είτε αυτές που δρομολογήθηκαν τον τελευταίο 18μηνο όπως της Microsoft, της Pfizer,της Cisco, της Digital Realty και της Volkswagen που αναπτύσσουν data-centers, R & D, digital hubs και καινοτόμα προγράμματα στη χώρα μας.
Πέμπτον και ίσως σημαντικότερον καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον, με την αλλαγή της αντίληψης (perception) για την Ελλάδα ως χώρας αξιόπιστης και ελκυστικής για επενδύσεις τόσο στην παγκόσμια όσο και την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα.
Αναμφίβολα, έχουμε ανηφορικό δρόμο μπροστά μας αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε.
Και θα πετύχουμε.
Φέτος (2021) μάλιστα έχουμε έναν επιπλέον λόγο: η μεγαλύτερη τιμή στους αγωνιστές του 1821 είναι ακριβώς να οικοδομήσουμε και να αναδείξουμε το λαμπρό μέλλον της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης