Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετοχές τραπεζών… θα κλείσουν οι διαφορές μεταξύ αποτιμήσεων; - Η Εθνική τι εξετάζει στο εξωτερικό;

Μετοχές τραπεζών… θα κλείσουν οι διαφορές μεταξύ αποτιμήσεων; - Η Εθνική τι εξετάζει στο εξωτερικό;
Μελλοντολογικές προβλέψεις... που ενίοτε βγαίνουν αληθινές... για τις ελληνικές τράπεζες 
Σχετικά Άρθρα

Έχουν γραφεί τόσα πολλά… ειδικά από το bankingnews για τις τραπεζικές μετοχές, τα NPEs, την κερδοφορία, την στρατηγική, τα DTC, τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις προοπτικές.
Γιατί επανερχόμαστε;
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να συμβούν τα εξής.

1)Η αποτίμηση της Πειραιώς θα υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς με βάση τα reverse split η πραγματική αξία της Πειραιώς - πριν την αύξηση κεφαλαίου - είναι 0,06 ευρώ ή 50 εκατ ευρώ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι στα 0,20 ευρώ – όπως επέμενε έγκαιρα – τραπεζίτης θα σταθεροποιηθεί… δεν κράτησαν τα 0,50 ευρώ και ήδη βρίσκεται στα 0,38 ευρώ.

2)Παρατηρούμε ότι η Alpha bank έχει μείνει πίσω στις κεφαλαιοποιήσεις, χρηματιστηριακά αποτιμάται 1,3 δισεκ. σχεδόν 50% χαμηλότερα από την Eurobank, η οποία στα 0,75 ευρώ έχει συνολική κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 2,78 δισεκ. ευρώ.

3)Το χάσμα, η ψαλίδα μεταξύ Eurobank και Εθνικής τράπεζας δεν έκλεισε ακόμη.
Οι επιδόσεις της Εθνικής μετά τις ανακοινώσεις για Ασφαλιστική και αποτελέσματα χρήσης 2020 δεν ενθουσίασαν.
Η διαφορά Eurobank και Εθνικής τράπεζας χρηματιστηριακά είναι περίπου 400 εκατ ευρώ.
Στην Εθνική επιμένουν ότι η ψαλίδα θα κλείσει πλήρως και η διαφορά θα είναι σχεδόν μηδέν.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Θα ξεκινήσουμε από την Πειραιώς.
Θα πάρουμε ως υπόθεση ότι η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς θα υποχωρήσει στα 150 εκατ ευρώ και θα προσθέσουμε τα 1,2 δισεκ. της αύξησης κεφαλαίου άρα άθροισμα 1,35 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία.
Υπολογίζουμε ότι στην Πειραιώς μετά την αύξηση θα σημειωθεί ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι κυρίως από επενδυτές που δεν μπόρεσαν να αγοράσουν μετοχές στην αύξηση.
Με την παραδοχή ότι το P/BV θα είναι 0,27 εικάζουμε ότι θα μπορούσε να φθάσει στο 0,38…
Η Eurobank αποτιμάται με όρους P/BV κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο προς κεφάλαια 0,52…
Για να καταλήξουμε.
Η Πειραιώς θα έχει μια χρηματιστηριακή αξία αρχικά 1,5 δισεκ. με προοπτική 1,8 δισεκ.
Η Alpha bank θα πλησιάσει τον εύρος αυτό οπότε ένα group θα είναι Alpha και Πειραιώς.
Για το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Εθνικής και Eurobank, το πιστεύαμε έως πρότινος αλλά μετά τις επιδόσεις 2020… θεωρούμε ότι η Eurobank δικαιολογεί premium έναντι της Εθνικής τράπεζας.
Στην Εθνική δεν το πιστεύουν ότι η Eurobank δικαιολογεί premium και αναφέρουν ότι σε ένα μήνα η διαφορά στις αποτιμήσεις θα μηδενίσει.

Μελλοντολογικές προβλέψεις... που ενίοτε βγαίνουν αληθινές 

Παίρνουμε ως παραδοχές στο μέλλον
1)Στο 1 ευρώ εάν βρεθεί η Eurobank το Fairfax θα πουλήσει ένα 10% από το 32% που κατέχει θα πάρει 370 εκατ ευρώ από τα 934 εκατ που έχει επενδύσει.... 

2)Η Εθνική έχει ξεκινήσει να μελετάει πάλι την επέκταση της στο εξωτερικό.
Κύπρος, Βουλγαρία από την οποία αποχώρησε και Ρουμανία.
Θέλει να κάνει κάποια εξαγορά στο εξωτερικό η Εθνική τράπεζα, μπορεί να το πράξει καθώς δεν δεσμεύεται από την DGComp.
2 α) Η Εθνική όπως και η Eurobank σχεδιάζουν να πουλήσουν τις δραστηριότητες POS.
Η Εθνική έχει ξεκινήσει να μελετάει το ζήτημα αυτό.

3)Η Πειραιώς υλοποιεί ΑΜΚ 1,2 δισεκ. αλλά θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 2,6 δισεκ. όπερ σημαίνει χρειάζεται άλλα 1,4 δισεκ.
Η αγορά θα δώσει μεγάλη προσοχή στο πως θα συγκεντρωθούν τα 1,4 δισεκ. αν και γίνονται βήματα…

4)Όσοι περνούν οι μήνες τόσο θα εντείνεται η φημολογία ότι οι τράπεζες θα υλοποιήσουν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου μεταξύ άλλων και γιατί πρέπει να μειώσουν σημαντικά το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Μην το υποτιμήσετε αυτό καθόλου, δίνουμε πιθανότητα επιβεβαίωσης…. υπερβολικά υψηλή… και αυτό μεταφράζεται σε συγκράτηση της ανοδικής δυναμικής των τραπεζών από την μια αλλά από την άλλη… θα θέλουν οι τράπεζες υψηλές χρηματιστηριακές τιμές για να υλοποιήσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου… ή θα ακολουθήσουν το παράδειγμα… της Πειραιώς με μετατροπή μετοχικού κεφαλαίου σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών;
Κάποιες τράπεζες τους αρέσει αυτή η ιδέα…
Τονίζουμε ότι κάποιες τράπεζες μπορεί να επαναλάβουν το σενάριο Πειραιώς – ως προς την μεθοδολογία – το τονίζουμε εμφατικά.

Συμπέρασμα

Η Eurobank εάν βρεθεί στα 3 δισεκ. κεφαλαιοποίηση σύντομα… θα μπορούσε να δει αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI τον Μάιο.
Λέμε σύντομα γιατί το κριτήριο είναι το τελευταίο τρίμηνο...

Ωστόσο στην Eurobank πιστεύουν ότι στην ζώνη 0,70 με 0,75 ευρώ η μετοχή θα καθίσει… πριν επιχειρήσει κίνηση προς τα 0,80 με 0,85 ευρώ.
Η Eurobank με τιμή 1 ευρώ σημαίνει 3,7 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία που σημαίνει P/BV… 0,70… πολύ ακριβή… με DTC στο 76% των κεφαλαίων της.
Η Alpha bank έχει ανοδικά περιθώρια αλλά πρέπει να πείσει ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Είχε αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει να πλήξει τους μετόχους της αλλά αυτό μεταφράζεται ότι δεν θα ακολουθήσει την μεθοδολογία της Πειραιώς... μπορεί να σημαίνει και κάτι άλλο.
Η Alpha bank με αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. και την κερδοφορία της θα μείωνε σχεδόν 1 δισεκ. το DTC από 3 δισεκ. στα 2 δισεκ. που αυτό σημαίνει ότι το DTC προς τα ίδια κεφάλαια θα μειωθεί στο 0,25… που σημαίνει ότι η Alpha bank τότε πρέπει να έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση μεταξύ των 4 ελληνικών τραπεζών.

Όποια τράπεζα μειώσει πρώτη τα NPEs λέγαμε θα πάρει χρηματιστηριακό προβάδισμα, πήρε η Eurobank γιατί τα μείωσε πρώτη με αύξηση κεφαλαίου σε είδος (απορρόφησε την Grivalia).
Στο μέλλον θα λέμε όποια τράπεζα μειώσει το DTC θα πάρει προβάδισμα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις και η Alpha bank έχει ένα πλεονέκτημα στον τομέα αυτό.
(DTC Alpha 3 δισ, Πειραιώς 4 δισ, Eurobank 4 δισ, Εθνική 4,6 δισ)

Υπάρχουν και άλλα που θα τα αναφέρουμε προσεχώς…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης