Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Τα θολά νερά των αμοιβών των ορκωτών ελεγκτών στις εισηγμένες και όχι μόνο

Αποκάλυψη: Τα θολά νερά των αμοιβών των ορκωτών ελεγκτών στις εισηγμένες και όχι μόνο

Οι συνεπείς, οι κατά περίπτωση συνεπείς και οι παραβάτες

Η τήρηση των νόμων τελικά είναι μια δύσκολη υπόθεση στην Ελλάδα όπως και η εποπτεία εφαρμογής τους.
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η πλημμελής εφαρμογή ή η μη εφαρμογή της διάταξης του Νόμου 4308/2014 που αναφέρεται στην υποχρέωση των εταιριών (άρθρο 29 παράγραφος 32) να περιλαμβάνουν στις σημειώσεις επί των οικονομικών καταστάσεων τις «συνολικές αμοιβές που χρεώθηκαν κατά την περίοδο από τον νόμιμο ελεγκτή ή το ελεγκτικό γραφείο της οντότητας, για τον έλεγχο των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, για άλλες υπηρεσίες διασφάλισης, για συμβουλευτικές φορολογικές υπηρεσίες και για λοιπές μη ελεγκτικές υπηρεσίες, διακεκριμένα κατά κατηγορία».

Κατά το δοκούν

Ανατρέχοντας κάποιος στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιριών που έχουν δημοσιευτεί για το 2020 μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν εταιρίες που εφαρμόζουν το νόμο και με το παραπάνω αλλά και άλλες και μάλιστα του δείκτη FTSE υψηλής Κεφαλαιοποίησης που δεν τον εφαρμόζουν.
Η κατάσταση εκτρέπεται στις μη εισηγμένες εταιρίες όπου συντριπτικό ποσοστό των υπόχρεων (Μεγάλες εταιρίες με τζίρο άνω των 8 εκ ευρώ) δεν προβαίνει σε καμία αναφορά.
Φυσικά ούτε οι ίδιοι οι ελεγκτές (τους οποίους αφορούν οι αμοιβές) κάνουν παρατηρήσεις για την παράλειψη δείχνοντας ότι μάλλον τους εξυπηρετεί η μη εφαρμογή της νομοθεσίας.
Άλλωστε δεν φαίνεται να ενοχλούνται ούτε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει την εποπτεία των εισηγμένων αλλά ούτε και από το ΓΕΜΗ το οποίο λόγω κενού νόμου δεν μπορεί να παρέμβει.
Η αστειότητα έγκειται στο γεγονός ότι ενώ υπάρχει η υποχρέωση αναλυτικής αναφοράς της αμοιβής των ελεγκτών δεν προβλέπεται καμία ποινή αλλά και διαδικασία ελέγχου από το ΓΕΜΗ.

Τα καλά παραδείγματα

Από τις οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιευτεί για το 2020 ξεχωρίζει θετικά η περίπτωση του ΟΤΕ ο οποίος έχει πλήρη ανάλυση των αμοιβών των ελεγκτών τόσο σε επίπεδο Ελλάδος όσο και στο επίπεδο δικτύου (ελεγκτικές του ιδίου ομίλου που εδρεύουν στην αλλοδαπή) ενώ αναλυτικά στοιχεία παρέχουν η Alpha Bank, η Autohellas, η Frigoglass και η ΕΛΒΑΛ Χαλκόρ.

Σύγχυση και μηδενική πληροφόρηση

Ασαφής είναι η διατύπωση από την Coca Cola όπου αναφέρεται ότι καταβλήθηκαν 4,5 εκ ευρώ για έλεγχο , μηδέν για μη ελεγκτικές υπηρεσίες και 600 χιλιάδες ευρώ για υπηρεσίες σχετιζόμενες με ελεγκτικές υπηρεσίες.
Στην Τράπεζα Πειραιώς παρ ότι υπάρχει ανάλυση της σχετικής δαπάνης δεν διαχωρίζεται ο έλεγχος για λήψη φορολογικού πιστοποιητικού και περιλαμβάνεται σε «αμοιβές άλλων υπηρεσιών ελεγκτικής φύσεως».
Στη Φουρλής δεν διαχωρίζονται οι αμοιβές ελέγχου με αυτές της λήψης φορολογικού πιστοποιητικού αλλά αναφέρεται ότι καταβλήθηκαν 37 χιλιάδες ευρώ και για τις δύο υπηρεσίες και 7 χιλιάδες για λοιπές επιτρεπόμενες μη ελεγκτικές.
Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις αμοιβές σε επίπεδο ομίλου Ανατρέχοντας στη HouseMarket παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο όπου οι αμοιβές για έλεγχο και λήψη φορολογικού πιστοποιητικού ανέρχονται σε 92 χιλιάδες ευρώ.
Στις εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος παρ ότι μελετήσαμε επισταμένως τις οικονομικές καταστάσεις του 2020 δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στις αμοιβές για τακτικό έλεγχο αλλά και για τη λήψη φορολογικού πιστοποιητικού. Στη Μυτιληναίος υπάρχει αναφορά γοα παροχή επιτρεπόμενων μη ελεγκτικών υπηρεσιών 169 χιλιάδες ευρώ και στα ΕΛΠΕ επίσης αναφορά για παροχή άλλων υπηρεσιών αξίας 140.000 ευρώ .

Οι… αποκλίσεις

Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στις αμοιβές ελέγχου μεταξύ εταιριών που έχουν πολλές θυγατρικές και ουσιαστικά τα αντικείμενο ελέγχου είναι ανάλογο.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν λειτουργεί ο ανταγωνισμός ή οι χαμηλές αμοιβές σχετίζονται με πλημμελή ελεγκτική διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι ορισμένες και συγκεκριμένες ελεγκτικές προσπερνούν την υποχρέωση να αναφέρουν ως κανονιστική παράβαση τη μη αναγραφή της αμοιβής του μετερχόμενες τρικ όπως η παραπομπή σε σημειώσεις που αναφέρονται σε μη ελεγκτικές υπηρεσίες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης