Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ρεκτιφιέ απ’ άκρη σ’ άκρη στην υγεία και ιδιωτική ασφάλιση - Άναρχο το σύστημα και στον ιδιωτικό τομέα

Ρεκτιφιέ απ’ άκρη σ’ άκρη στην υγεία και ιδιωτική ασφάλιση - Άναρχο το σύστημα και στον ιδιωτικό τομέα
Σαρωτικές αλλαγές στην υγεία και ρεκτιφιέ από το δημόσιο σύστημα υγείας μέχρι και το σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης προκρίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας, London School of Economics, κ. Ηλίας Μόσιαλο

Σαρωτικές αλλαγές στην υγεία και ρεκτιφιέ από το δημόσιο σύστημα υγείας μέχρι και το σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης προκρίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας, London School of Economics, κ. Ηλίας Μόσιαλος σε ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε η Generali Hellas σε συνεργασία με την Affidea.
Κομβικός ο ρόλος, των ασφαλιστικών εταιρειών στο να βοηθήσουν να γίνει το σύστημα πιο ορθολογικό.
«Η υγεία δεν είναι στις προτεραιότητες της χώρας μας, το σύστημα έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες του» είπε, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου αποδεκτού κατανοητού πλαισίου, όπου ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές ασφαλιστικές θα συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Η πυρόσβεση δεν πιάνει επ’ άπειρον

Η λογική της πυρόσβεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί, υπογράμμισε, ζητώντας πριν ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός του συστήματος υγείας να απαντηθούν ερωτήσεις, όπως: Το τι είδους κράτος και οικονομία θέλουμε να έχουμε, αλλά και πως θα υιοθετηθούν οι πυλώνες ασφάλισης (δημόσιο σύστημα ασφάλισης –αναδιανεμητικό, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία –συμπληρωματική ασφάλιση, ιδιωτική ασφάλιση).
Πρόταση ΕΑΕΕ προς την Πολιτεία
Να σημειωθεί ότι η ΕΑΕΕ έχει υποβάλει προτάσεις, επιδιώκοντας τη συνεργασία με την Πολιτεία, με σκοπό τη δημιουργία δομών για τη σύνταξη και την υγεία που θα είναι λειτουργικές και δεν θα προκαλούν ρωγμές στα οικονομικά θεμέλια της χώρας.
Η πρότασή της αφορά σύστημα τριών πυλώνων, βασισμένο στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου η ιδιωτική ασφάλιση θα συμπληρώνει το δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, το σύστημα των τριών πυλώνων ασφάλισης, όπου συνδυάζει διανεμητικά και κεφαλαιοποιητικά στοιχεία αποτελεί το μόνο τρόπο εξυγίανσης και διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Προτάσεις Η. Μόσιαλου προς την ιδιωτική ασφάλιση

Στο 35%-40% υπολογίζονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι το ύψος των δαπανών προς την ιδιωτική ασφάλιση υστερεί ως προς το συνολικό ύψος ιδιωτικών δαπανών υγείας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση προς τους ιδιώτες και ιδιωτικές ασφαλιστικές για καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και καλύτερων ασφαλιστικών καλύψεων.
Όπως στο δημόσιο τομέα έτσι και στον ιδιωτικό τομέα το σύστημα είναι άναρχο, τα ασφαλιστικά πακέτα χρειάζονται αλλαγές τονίζει ο κος Μόσιαλος ώστε «να μην δημιουργούνται μη απαραίτητες δαπάνες».
Τα πακέτα εξηγεί δεν θα πρέπει να σχεδιάζονται με σκοπό να περιορίσουν το κόστος αλλά να επιλύσουν τα προβλήματα.
Προκρίνει την αναδιοργάνωση πακέτων ασφάλισης υγείας τα οποία θα περιλαμβάνουν προληπτικές και θεραπευτικές καλύψεις , αλλά και κριτήρια που θα μετρούν την ποιότητα.
Κατά τον κον Μόσιαλο δεν απαιτείται να ανακαλύψουμε που βρίσκονται τα πιράνχας στα υπουργεία αλλά να περάσουμε από ένα καταγγελτικό ρόλο σε ένα πιο ουσιαστικό ρόλο μέσα από την δημιουργία μορφών συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της ολιστικής διαχείρισης.

Έλενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης