Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες χορήγησαν καθαρά δάνεια μόλις 6-7 δισ ευρώ το 2020 αλλά ανακοίνωσαν 23 δισ

Οι τράπεζες χορήγησαν καθαρά δάνεια μόλις 6-7 δισ ευρώ το 2020 αλλά ανακοίνωσαν 23 δισ

Οι τράπεζες “ξεπερνούν” στις ανακοινώσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι ξεχνούν να αναφέρουν

Σχετικά Άρθρα

Στρεβλή εικόνα συνεχίζουν να δίνουν οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών σχετικά με τις εκταμιεύσεις δανείων καθώς δεν υπολογίζονται οι ετήσιες αποπληρωμές, δηλαδή ο τελικός καθαρός δανεισμός.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, αλλά και όπως προκύπτει απο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος οι καθαρές χορηγήσεις για το 2021 θα διαμορφωθούν περίπου στο ¼ όσων ανακοινώθηκαν για το 2020 κι αυτό είναι το πραγματικό ποσό το οποίο πρέπει να λαμβάνεται τελικώς υπόψη τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και τους αναλυτές.
Προφανώς και οι τράπεζες επιδιώκουν να επικοινωνήσουν ότι, στηρίζουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα οδηγεί σε σύγχυση που βλάπτει τις ίδιες, καθώς για το 2020 εμφανίζονται να δάνεισαν 23 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια ποσά ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ! ( 12,5 δις. δάνεια )
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία απο τους ισολογισμούς του 2020, οι τέσσερις τράπεζες προχώρησαν σε συνολικές νέες εκταμιεύσεις ύψους 23 δις. ευρώ.
Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε για το 2020 νέες εκταμιεύσεις 4,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 40% έναντι του 2019.
Η Alpha bank ανακοίνωσε 5,6 δισ. ευρώ, μια αύξηση 60% σε σχέση με πέρυσι.
Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις 6,3 δισ. ευρώ, έναντι 3,9 δισ. ευρώ – ενω για το νέο έτος σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους αναμένει νέες χορηγήσεις 5,5 δισ. ευρώ ( σ.σ προφανως και δεν υπολογίζονται οι αποπληρωμές ).
Η Eurobank, τέλος ανακοίνωσε για το 2020 νέες εκταμιεύσεις ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Καθαρά δάνεια 6-7 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερου στέλεχους τράπεζας για το 2021 οι συνολικές καθαρές εκταμιεύσεις δανείων των τεσσάρων τραπεζών μετά τις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων θα ανέλθουν περί τα 6-7 δισ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό - το οποίο ενδεχομένως να κινηθεί και υψηλότερα- υπολογίζονται οι ετήσιες αποπληρωμές και αποτελούν τις καθαρές χορηγήσεις προς την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Το ποσό, λοιπόν, των 23 δισ. ευρώ των νέων εκταμιεύσεων για το 2020 σαφώς και δεν αντιστοιχεί σε καθαρά δάνεια μετά απο τις αποπληρωμές. Εντός του 2020 μόνο απο τις 2-3 ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων εταιρειών αποπληρώθηκε ένα σημαντικό μέρος παλαιότερων δανείων.
Μάλιστα, η ανάληψη των ομολογιακών εκδόσεων είτε πραγματοποιήθηκε με προτροπή των τραπεζών, είτε με πρωτοβουλίες των ίδιων των εταιρειών, προκειμένου να εκδοθούν και νέα εταιρικά ομόλογα.
Η ΔΕΗ λ.χ με το ομόλογο των 775 εκατ. ευρώ προχώρησε σε αποπληρωμή παλαιότερων κοινοπρακτικών δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Προς επίρρωση των στοιχείων για τις εκτιμώμενες καθαρές χορηγήσεις 6-7 δις. ευρώ, με βάση τα στοιχεία απο την Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 5 Ιανουαρίου, τα καθαρά δάνεια προς τις επιχειρήσεις το Νοέμβριο του 2020 ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ μια άνοδος 7,6% φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας.

Τα συνολικά δάνεια

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των τραπεζών για το 2020, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει δάνεια 29,5 δισ. ευρώ προ προβλέψεων, 26,8 δις. μετά απο προβλέψεις και εξυπηρετούμενα δάνεια 25 δισ. ευρώ.
Η Αlpha bank διαθέτει δάνεια 39,3 δισ. ευρώ μετά απο προβλέψεις. Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς είχε 48 δισ. προ απομειώσεων και σωρευτικές προβλέψεις 9,9 δισ. ευρώ.
Τέλος, η Eurobank διέθεσε δάνεια προ προβλέψεων 40,9 δισ. ευρώ με προβλέψεις ( ετήσιες ) 572 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης