Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ - Ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων - Στους 7.826 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ - Ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων - Στους 7.826 οι νεκροί στην Ελλάδα
Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα στις ΜΕΘ όπου οι διασωληνωμένοι είναι 728 με το Σύστημα Υγείας να δίνει καθημερινά εξετάσεις επιβίωσης και αντοχής

(συνεχές upd) Καμία ύφεση δεν παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοΐου στη χώρα, παρά τις ελπίδες λοιμοξιολόγων και κυβέρνησης με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το Σάββατο (27/3), 3.133 νέα κρούσματα και 72 νέους θανάτους με το συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τις 7.826 στη χώρα.
Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα στις ΜΕΘ όπου οι διασωληνωμένοι είναι 728 με το Σύστημα Υγείας να δίνει καθημερινά εξετάσεις επιβίωσης και αντοχής. Φυσικά το μεγαλύτερο φορτίο καταγράφεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη με την κυβέρνηση να ελπίζει σε ύφεση από τον Απρίλιο ποντάροντας στους μαζικούς εμβολιασμούς για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και φυσικά του τουρισμού.

Τζανάκης: 1.500 θάνατοι τον Απρίλιο – Αργή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Στα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα και τους ανησυχητικούς δείκτες αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας
Ο αριθμός των θανάτων μέχρι το τέλος του Απριλίου θα φτάσει τις 9.000, προέβλεψε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
«Προβλέπω ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τους 9.000 θανάτους συνολικά, που σημαίνει ότι θα έχουμε άλλους 1.500 θανάτους μέχρι τέλος Απριλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τους διασωληνωμένους, τα στοιχεία είναι πιο ήπια, αφού η οροφή φαίνεται να φτάνει στους 750.
«Ακραίες τιμές τους ανεβάζουν μέχρι τους 800.
Ελπίζω ότι θα σταματήσουμε εκεί», επισήμανε
Όσον αφορά στα κρούσματα ο κ. Τζανάκης παρατήρησε, πως «θα έχουμε μία αιχμή αυτήν την εβδομάδα, ίσως να δούμε και άλλα ψηλά νούμερα την άλλη εβδομάδα.
Εν συνεχεία θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση».
Με αυτά τα στοιχεία, οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των μέτρων τοποθετείται για τα μέσα Απριλίου.
«Θα οδηγηθούμε σε άρση των μέτρων ή τουλάχιστον κάποιων μέτρων μετά τις 20 Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά.
Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, με τη διενέργεια καθημερινών τεστ.
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία το γεγονός, καθότι πιστεύω ότι είναι το τελευταίο σοβαρό πανδημικό κύμα.
Οι εμβολιασμοί προχωρούν πάρα καλά» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Γώγος: Μικρή άρση από 5/4

«Παράθυρο» για αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα άφησε ανοιχτό ο Χαράλαμπος Γώγος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας στρατηγικής, με βάση τον καιρό και τα τεστ, επισήμανε ότι ο καιρός είναι σύμμαχος, καθώς στρέφουμε τον κόσμο από τα σπίτια, από τους κλειστούς χώρους, έξω, γιατί στους εξωτερικούς χώρους ο κόσμος κολλάει πολύ λιγότερο.
«Με ταυτόχρονη χρήση πολλών τεστ, και των self tests, και τους εμβολιασμούς έρχονται πολύ περισσότερα εμβόλια, ελαττώνεται ο επίνοσος πληθυσμός και αυξάνεται ο άνοσος, αυτά είναι πολύ σοβαρά εργαλεία με βάση πάντα και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σίγουρα όμως τα όπλα που έχουμε μας οδηγούν σε πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα αυτό θα τα δούμε» τόνισε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ελπίζω, συνέχισε ο καθηγητής, αυτά τα κάπως θετικά σημεία με τα εξιτήρια τις εισαγωγές κλπ να συνεχίσουν. για να μπορέσουμε στο τέλος της εβδομάδας να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προχωρήσουμε σε κάποιες άρσεις.
«Κοιτάμε αυτά τα θέματα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα τα δούμε, και ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα.
Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο» διευκρίνισε.
«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο.
Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» τόνισε ο κ. Γώγος

Άρση με αυστηρά μέτρα

Η άρση μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφώς αυστηρότερη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας γιατί θα πάμε πάλι πίσω υπογράμμισε.
Έκανε λόγο αρχικά για άνοιγμα στο εμπόριο με click away «για να δούμε πώς πάει η κατάσταση για να ακολουθήσει μετά ένα λίγο καλύτερο άνοιγμα» και «άνοιγμα σχολείων με self test και με δεδομένο ότι έχουμε καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και περισσότερες κλίνες στο ΕΣΥ».
«Απ’ τη μια έχουμε πίεση στο σύστημα της οικονομίας, κούραση του κόσμου, δυσκολία στην τήρηση των μέτρων που υπάρχουν, έχουμε πολλά τεστ, αυτό είναι απ’ τα θετικά…
Από την άλλη έχουμε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, αφετέρου έχουμε μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.
Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά.


Στόχος το λιανεμπόριο και τα σχολεία

«Ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης φυσικά, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει αρκετά περισσότερο κλειστή από την πρωτοβάθμια, και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Και σίγουρα την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου και μετά», σημείωσε το Σάββατο 27/3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος.
Μάλιστα, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Πάντως, παρόλο που οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μια μικρή μείωση, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία πολλαπλασιάζεται αναπόδραστα από τη μεγάλη διασπορά του ιού.

Σκέρτσος: Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση

«Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, επαναλειτουργίας των δικαστηρίων κ.α. δραστηριοτήτων, υπό τον όρο όπως είπε, ότι θα συνεχισθεί η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Ο ίδιος κατέθεσε στοιχεία της συμπληρωματικής στρατηγικής που «έχουμε ανακοινώσει και θα εφαρμόσουμε από τις αρχές Απριλίου», και η οποία έχει ως στόχο, «το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό, και έχουν στερήσει, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε ψυχικό, πολλά πράγματα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».
Η πολιτική αυτή, όπως ανέφερε, «θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να έχει ένα δωρεάν τεστ που να μπορεί να κάνει στο σπίτι του και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε ελεγχόμενα από τις αρχές Απριλίου».

Για τα self test

«Αξιοποιούμε τη δυνατότητα που δίνει η σύγχρονη επιστήμη να διαθέτουμε έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ που γίνονται με εύκολο τρόπο πλέον, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει έλεγχο της υγείας του και να ελέγχει υπεύθυνα την κοινωνική και ατομική του συμπεριφορά», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.
Υπογράμμισε ότι το self testing είναι «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει σύμφωνα με εκτενείς μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, να ελέγξουμε καλύτερα την πορεία της πανδημίας και να απομονώνονται οι θετικοί ασυμπτωματικοί φορείς. Το 1/3 των κρουσμάτων του covid είναι ασυμπτωματικοί, με το self testing (ο πολίτης) θα γνωρίζει ότι είναι φορέας και στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης θα ελέγχει πιο υπεύθυνα τη συμπεριφορά του. Αυτό πετυχαίνει η οικιακή ανίχνευση του ιού. Ταυτόχρονα, με τους στοχευμένους ελέγχους που θα γίνονται, γίνονται πολλαπλάσια τεστ από πέρυσι τέτοιο καιρό και από αυτά που κάναμε και στο β' κύμα της πανδημίας, κάνουμε διπλάσια τεστ από τον Νοέμβριο και τα κάνουμε στοχευμένα.
Τόνισε ότι «η Πολιτεία είναι σε θέση να ελέγχει περισσότερο και καλύτερα την πορεία της πανδημίας, πρέπει, επιτέλους, να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να "αναπνεύσει" η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των πολιτών».
Όπως εξήγησε, «η πολιτική με τα δωρεάν self tests σε πρώτη φάση θα ισχύσει για τον Απρίλιο και τον Μάιο, και πλέον από τον Ιούνιο που θα έχουμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, καλύτερες καιρικές συνθήκες, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική που θα μπορεί να υποχωρήσει λίγο και θα συνεχίσει η στοχευμένη παρέμβαση σε testing από το κράτος. Αλλά, αν χρειαστεί να συνεχιστεί και το καλοκαίρι, θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι».
Ενώ, αυτό που, όπως ανέφερε έχει συμφωνηθεί με τους φαρμακοποιούς, είναι ότι «το τεστ παρέχεται δωρεάν για να πραγματοποιείται στο σπίτι. Είναι πολύ πιο απλό από το rapid test, άρα δεν υπάρχει κόστος για τους πολίτες». Αν, παρόλ' αυτά, «κάποιος πολίτης επιθυμεί να λάβει καθοδήγηση ή να του κάνει το τεστ ο φαρμακοποιός, εφόσον το επιθυμεί και εκείνος, αυτό μπορεί να έχει ένα μικρό, συμβολικό αντίτιμο προφανώς για την υπηρεσία που θα παρέχει».

Για διαδημοτικές μετακινήσεις και εμβολιασμούς

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Εδώ έχουμε κάποιες τάσεις που πρέπει να συνεκτιμήσουμε», όπως «τον σταδιακά υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, «ως το τέλος Απριλίου - αρχές Μαΐου αυτή η πληθυσμιακή ομάδα θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Θα έχει πολύ μεγαλύτερη άμυνα του ιού και δεν θα κινδυνεύει με βαριά συμπτωματολογία που οδηγεί στο νοσοκομείο. Αυτό μας πηγαίνει αυτομάτως σε οριστική χαλάρωση των μέτρων.
Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ο επιπολασμός του ιού είναι πιο αργός όταν έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Προτρέπουμε τον κόσμο και απελευθερώνουμε δραστηριότητες που τον βοηθούν να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνει σε πάρκα και πλατείες. Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα».
«Ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης φυσικά, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει αρκετά περισσότερο κλειστή από την πρωτοβάθμια, και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Και σίγουρα την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου και μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περί οικονομίας

Ερωτηθείς για τη στήριξη της οικονομίας από το κράτος, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί λόγω της αναστολής δραστηριοτήτων τους που έχουν προκύψει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχουμε ρίξει περισσότερα από 30 δισ. στην αγορά εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».
Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει αντέξει ως οικονομία περισσότερο, έχουν αποδώσει πολύ καλύτερα τα μέτρα μας από ό,τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έχουμε καταφέρει χάρη στα μέτρα στήριξης της εργασίας να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επί δέκα χρόνια είχαμε ταλαιπωρηθεί από μια μεγάλη ύφεση, κράτησε πολύ, στέρησε πάρα πολλές θέσεις εργασίας από την οικονομία. Τώρα μέσα στην πανδημία που ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ζωντανές τις θέσεις απασχόλησης -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ναι, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις».

Κικίλιας: Στόχος να γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί τον Απρίλιο 

"Σύντομα θα είμαστε σε θέση να πάρουμε τη ζωή μας πίσω", ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι μόνο τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.
"Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πάρουμε τη ζωή μας πίσω", τόνισε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πάντως, σημαντικές για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι οι επόμενες ημέρες, αφού εάν σταθεροποιηθούν τα κρούσματα, θα μπορέσουμε μετά να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση της πίεσης, όπως τόνισε ο υπουργός Yγείας.
Ο κ. Κικίλιας είπε ότι "οι επόμενες 2 -3 ημέρες θα δείξουν αν υπάρχει σταθεροποίηση και περνάνε σε αποκλιμάκωση", γεγονός που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Σημείωσε ότι "ο καλύτερος καιρός που επικρατεί στη χώρα, τα περισσότερα εμβόλια και τεστ, θα βοηθήσουν ώστε σύντομα να πάμε επιστροφή στην κανονικότητα", ενώ η τεράστια μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί "κράτησε όρθιο το ΕΣΥ".
Όπως είπε, "διαψεύσαμε όσους έλεγαν ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει".
Ο ίδιος μίλησε για καλύτερη εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής χθες και προχθές, ενώ ευχαρίστησε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό για τη συγκλονιστική τους προσπάθεια, την αίσθηση καθήκοντος και την αυταπάρνηση.
Για άνοιγμα σχολείων - λιανεμπορίου

Για τα self test

Κάνοντας αναφροά στα self test, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως είναι ένα ακόμη εργαλείο στα μοριακά και τα rapid που δε σταματούν.
Όπως είπε, η μάχη ξεκίνησε με 800 τεστ την ημέρα στις αρχές της πανδημίας και έχουμε φτάσει στα 55.000 με 60.000 τεστ την ημέρα μετά τη χρήση και των rapid test στη χώρα μας.
«Η τεχνολογία δίνει ένα τρίτο βήμα, το self test και αυτό το όπλο θα το εκμεταλλευτούμε προς όφελος του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξαδάκτυλος: Δύσκολες οι επόμενες δέκα ημέρες 

Παράτολμο το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αθ. Εξαδάκτυλο.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες, σημειώνοντας ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά υπάρχει.
Υπογράμμισε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής δεν τέθηκε θέμα απόφασης για άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς «έχουμε ακόμα μέρες μπροστά μας για αυτή την απόφαση», ενώ εκτίμησε ότι θα αυξηθεί η πίεση το επόμενο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα.

Για λιανεμπόριο

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι το λιανεμπόριο δείχνει να μην είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τα ψώνια σε καταστήματα τροφίμων.
Όπως είπε, σε καταστήματα λιανεμπορίου μπορεί να υπάρχει μικρότερος συνωστισμός, όμως το αντίθετο συμβαίνει στους εμπορικούς δρόμους.
Κατά τον ίδιο, όταν λειτουργεί το λιανεμπόριο ο συνωστισμός παρατηρείται στους εμπορικούς δρόμους.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα τεστ αυτοδιάγνωσης και η σωστή χρήση τους, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Για το Πάσχα

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι εφόσον όλοι κάνουμε αυτά που πρέπει, τότε το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το Πάσχα του 2020, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι σαν το Πάσχα του 2019.
Τέλος, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού έξω από μπαρ στη Θεσσαλονίκη με ποτά στο χέρι, προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη βρεθούμε να κάνει Πάσχα όλη η Ελλάδα «και η Θεσσαλονίκη να έχει Μεγάλη Παρασκευή».

Σχολεία και λιανεμπόριο στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Εμπειρογνωμόνων

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.Ήδη, τα θέματα αυτά απασχόλησαν και τη χθεσινή (26/3) συνεδρίαση της Επιτροπής, θέτοντας στο μικροσκόπιο το εάν και πότε μπορεί να γίνουν τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Αν και τα δεδομένα και οι αριθμοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί εισηγήθηκαν να ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα γυμνάσια και τα λύκεια από την Δευτέρα 5 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα είναι υποχρεωτικά τα self test.
Παράλληλα, πληροφορίς αναφέρουν ότι προτείνεται να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με την χρήση του κωδικού 6.
Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν επισημάνει πως δεν μπορούν να ανοίξουν μαζί και τα σχολεία και το λιανεμπόριο, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει πως τελικά προκρίθηκε - εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες - το σενάριο να προηγηθούν σε αυτήν την φάση τα σχολεία.

ΕΟΔΥ: 7.826 οι νεκροί

Η έκθεση του ΕΟΔΥ το Σάββατο (27/3/2021) αναφέρει οτι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.133, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 252.590 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.545 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.826 νεκροί.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στους 728 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (64.4% άνδρες).Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 656 ασθενείς.Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -17.19%).Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι44έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι79έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Στο κόκκινο η Αττική

Τα σκήπτρα στις μολύνσεις από Covid -19 εξακολουθεί να διατηρεί η Αττική ενώ ανοδική είναι η πορεία του ιού στη Θεσσαλονίκη.
Από τα 3.133 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 27/3/2021, τα 1.510 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν η Θεσσαλονίκη με 358, η Αχαΐα με 152 και η Κοζάνη με 110.
Ακολουθούν με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: Αιτωλοακαρνανία 17, Αργολίδα 17, Αρκαδία 10, Βοιωτία 61, Γρεβενά 15, Δράμα 11, Έβρος 21, Εύβοια 33, Ευρυτανία 11, Ηλεία 29, Ημαθία 31, Ηράκλειο 32, Ιωάννινα 67, Καβάλα 22, Καρδίτσα 22, Καστοριά 13, Κιλκίς 26, Κορινθία 51, Λάρισα 89, Λέσβος 11, Μαγνησία 44, Πέλλα 34, Πιερία 18, Ροδόπη 12, Ρόδος 13, Σέρρες 48, Τρίκαλα 14, Φθιώτιδα 29, Χαλκιδική 22, Χανιά 12, Χίος 12.




1_8.JPG

analogia_3.JPG

2_5.JPG
krousmata_1.JPG


ilikies_2.JPGdeigmata_2.JPGdiaspora_4.JPGexelixi_3.JPG
kabyles_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης