Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εμπλοκή με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης - Καθησυχάζει ο Scholz

Γερμανία: Εμπλοκή με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης - Καθησυχάζει ο Scholz
«Φρένο» βάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα

Προσωρινά stop βάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς, όπως αποφαίνονται οι Γερμανοί δικαστές, προς το παρόν, δεν μπορεί να καταρτιστεί και να κυρωθεί σχετικός νόμος.
Από την άλλη, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Γερμανός υπουγός Οικονομικών Olaf Scholz, υποστηρίζοντας πως, παρά την εμπλοκή, το «Ταμείο... θα προχωρήσει». 
Πιο συγκεκριμένα, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης την Παρασκευή 26 Μαρτίου υποστήριξε πως η έκδοση νόμου για τη χρηματοδότηση της ΕΕ έως το 2027 ενδεχομένως να προσκρούει στο γερμανικό Σύνταγμα. 
Αφορμή για την εξέταση του ελέγχου συνταγματικότητας ήταν η καταγγελία και η προσφυγή που υπέβαλε ομάδα βουλευτών του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). 
Συνεπώς, το νομοσχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε το πρωί από την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), αφού χθες πήρε το «πράσινο φως» και από την Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ), δεν θα πρέπει να μονογραφεί από τον αρχηγό του κράτους, δηλαδή τον Γερμανό πρόεδρο, Frank Walter Steinmeier, μέχρι να εξεταστεί η εν λόγω προσφυγή. 
Υπενθυμίζεται ότι τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου προορίζονται για την οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ μετά την πανδημία.
Μέρος των χρημάτων θα καλυφθεί από επιχορηγήσεις και μέρος από δάνεια. 

«Αντισυνταγματική η αμοιβαιοποίηση χρέους»

Οι ενάγοντες είναι της γνώμης ότι η αμοιβαιοποίηση χρέους είναι αντισυνταγματική, καθώς η Γερμανία αναλαμβάνει μεγάλους οικονομικούς κινδύνους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Afd, την προσφυγή προσυπογράφουν και 2281 Γερμανοί πολίτες.
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αρχίσει να δανείζεται και να πραγματοποιεί πληρωμές μόνον όταν και οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν επικυρώσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. 
«Οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν στην ΕΕ να δανείζεται χρήματα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Συμβούλιο της ΕΕ να αποφασίσει, για πρώτη φορά, να δανειστεί από τις αγορές κεφαλαίων» γράφει το ΑfD στον ιστότοπό του.

Η αντίδραση Scholz

Στον αντίποδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz (SPD) είχε προηγουμένως πει ότι είναι πεπεισμένος ότι η επικύρωση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως, παρά τις συνταγματικές προσφυγές.
«Είναι σαφές ότι η χρηματοδότηση που ρυθμίζεται στο ψήφισμα ιδίων κεφαλαίων ερείδεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης