Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το ράλι των εισηγμένων του ομίλου Viohalco και τι δείχνουν οι δείκτες αποτίμησης για τις τρεις μετοχές

Το ράλι των εισηγμένων του ομίλου Viohalco και τι δείχνουν οι δείκτες αποτίμησης για τις τρεις μετοχές
Από την αρχή του τρέχοντος έτους η ElvalHalcor ενισχύεται κατά 39%, η Cenergy κατά 41% και η Viohalco κατά 29%. Στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 3%
Σχετικά Άρθρα
Εντυπωσιακή είναι η κίνηση των μετοχών του ομίλου Viohalco το τελευταίο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να έχουν καταγράψει νέα υψηλά πολλών ετών, τη στιγμή που η αγορά σε επίπεδο βασικών χρηματιστηριακών δεικτών δεν έχει καταφέρει ακόμα να μηδενίσει τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία.
Οι καλές προοπτικές, οι «συνεργασίες» που μπορεί να μην κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά ανέδειξαν την αξία των εταιρειών, οι προσδοκίες για βελτίωση της διασποράς μέσω placement και διανομής μετοχών, έχουν βελτιώσει σημαντικά τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών.
Τα αποτελέσματα χρήσης 2020, ήταν καλά για τις περισσότερες εισηγμένες του ομίλου, αλλά η αγορά ξεχώρισε αυτά της Cenergy και στη συνέχεια της ElvalHalcor, ενώ θεώρησε πως ο υψηλός δανεισμός της Viohalco, θα πρέπει να δείξει σημάδια απομόχλευσης.
Επίσης σημειώνεται πως ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της Viohalco οφείλεται σε κέρδη από αναπροσαρμογή ακινήτων.
Η Cenergy με την τελευταία άνοδο διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά, η ElvalHalcor 13 ετών και η Viohalco σε υψηλά 7 ετών.

Τα μεγάλα σαλόνια εν όψει

Να σημειωθεί πως μόνο η Viohalco διαπραγματεύεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά πλέον και η αποτίμηση της Cenergy της δίνει ελπίδες για επιστροφή στα… μεγάλα σαλόνια.
Αν αυξηθεί και η διασπορά της ElvalHalcor θα μπορούσε και αυτή με άνεση να αποτελέσει μία από τις 25 μετοχές του FTSE 25.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους η ElvalHalcor ενισχύεται κατά 39%, η Cenergy κατά 41% και η Viohalco κατά 29%. Στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 3%.
Με βάση τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη το p/e της Cenergy είναι το μικρότερο.
Τα κέρδη ανήλθαν στα 24,7 εκατ. ευρώ και δίνουν p/e 19 περίπου φορές.
Οι προοπτικές βέβαια της εταιρείας είναι εξαιρετικά αισιόδοξες λόγω των μεγάλων έργων που αναμένονται αλλά και του ανεκτέλεστου που διαθέτει.
Η εξαιρετική πορεία των ταμειακών ροών που οδήγησε σε μείωση του καθαρού δανεισμού (330,6 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με το δημοσιευμένο ιστορικά υψηλό EBITDA των 91,1 εκατ. ευρώ δίνει δείκτη Net Debt/ EBITDA 3,63 φορές, ενώ αν υπολογιστεί με βάση το αναπροσαρμοσμένο EBITDA (101,8 εκατ. ευρώ) o δείκτης μειώνεται στις 3,24 φορές.
Τέλος ο δείκτης P/BV ανέρχεται στις 1,17 φορές.
Το p/e της ElvalHalcor με βάση τα δημοσιευμένα κέρδη των 28,45 εκατ. ευρώ ανέρχεται στις 31,46 φορές, ενώ ο δείκτης Net Debt/EBITDA (121,6 εκατ. ευρώ δημοσιευμένο) είναι στις 5,12 φορές και πέφτει στις 4,58 φορές με βάση το προσαρμοσμένο των 136 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η Euroxx που παρακολουθεί τη μετοχή σημειώνει πως τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 39 εκατ. ευρώ και δίνουν p/e 22,8 φορές.
Επιπλέον περιμένει καλή ανάπτυξη στις επόμενες χρήσεις.
Τέλος ο δείκτης P/BV είναι στις 1,17 φορές.
Αναφορικά με τη Viohalco , έχει το υψηλότερο p/e (57 φορές), το χαμηλότερο P/BV (0,89 φορές) και διαθέτει δείκτη Net Debt/ΕΒΙΤDA 5,35 φορές με βάση τα δημοσιευμένα EBITDA των 285,5 εκατ. ευρώ και μειώνεται λίγο με βάση τα προσαρμοσμένα που είναι κατά 5 εκατ. ευρώ περίπου περισσότερα.
Σημειώνεται πως η Viohalco θα δώσει μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή, η ElvalHalcor θα δώσει μετρητά και μετοχές της Cenergy, αλλά δεν έχει καθοριστεί το ύψος, ενώ η Cenergy δε θα δώσει μέρισμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης