Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ξένοι ηγέτες για την 25η Μαρτίου - Μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από Biden - Macron

Οι ξένοι ηγέτες για την 25η Μαρτίου - Μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από Biden - Macron
Τα μηνύματά τους για την εθνική επέτειο από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821, έστειλαν οι ξένοι ηγέτες
Σχετικά Άρθρα
Τα μηνύματά τους για την εθνική επέτειο από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821, έστειλαν οι ξένοι ηγέτες. Για ισχυρή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron έστειλε μήνυμα στήριξης της Ελλάδας απέναντι σε κάθε είδους απειλή.

Biden: Ηγέτιδα δύναμη για την ειρήνη η Ελλάδα - Ισχυρή η σχέση με τις ΗΠΑ

Μήνυμα προς τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821 και την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
O Βiden χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ενώ χαρακτηρίζει ιστορική και ισχυρή τη σχέση των ΗΠΑ με τη χώρα μας.

Στο μήνυμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρει:

«Πριν από ακριβώς 20ο χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους - και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.
Κατά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες του έθνους μας άντλησαν έμπνευση από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας και το σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου. Λίγες δεκαετίες αργότερα Αμερικανοί φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.
Στη διάρκεια της καριέρας μου είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχαν την ευλογία να έχω μακρόχρονες φιλίες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, περιλαμβανομένου και ενός μεγάλου ηγέτη, που χάσαμε πρόσφατα, του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που διακρίνουν την ελληνική κοινότητα, την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να αποδεχτεί κατάχρηση εξουσίας.
Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ηγετική δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τη Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη και δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλα σημεία στην Ελλάδα. Μέσω του συνεχιζόμενου στρατηγικού διαλόγου έχουμε προωθήσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε άποψη. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο στο να καταστήσουμε ασφαλέστερη την περιοχή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις, που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους πολίτες των εθνών μας και στον κόσμο.
Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση συνεχίζει να αναπτύσσεται σε βάθος και σε εύρος. Έχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της περιοχής, βελτιώσαμε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργαζόμαστε στην αντιτρομοκρατία και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στο κράτος δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που καθοδήγησαν τις κοινωνίες μας επί 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμη περισσότερα μαζί τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η διακοσιοστή επέτειος υπενθυμίζει στους Αμερικανούς και τους Έλληνες την διαρκή ισχύ των αρχών, που πυροδότησαν τις επαναστάσεις μας και τις αξίες επί των οποίων εδράζονται οι δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τις ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό σε μια χρονιά εορτασμών και εκδηλώσεων που τιμούν αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε ψηλά τον πυρσό της δημοκρατίας, όποιες προκλήσεις κι αν βρεθούν στο διάβα μας.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ, ΕΓΩ, Ο ΤΖΟΖΕΦ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου έχει ανατεθεί και απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών κηρύττω διά της παρούσης την 25η Μαρτίου 2021 Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Μια Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας, και καλώ το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμούν αυτήν την ημέρα με προσήκουσες τελετές και δραστηριότητες».

Putin για τα 200 χρόνια από το 1821: Μεγάλης σημασίας οι σχέσεις με την Ελλάδα

Μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, στο οποίο χαρακτηρίζει μεγάλης σημασίας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, καθώς και της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας, εμείς αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία», αναφέρει ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η επιστολή του προέδρου Putin

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αθήνα 24/3/2021

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το παρακάτω συγχαρητήριο μήνυμα:

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Δεχθείτε τα πιο ένθερμα συγχαρητήρια με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας – της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.
Στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, καθώς και της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας, εμείς αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία.
Ευελπιστούμε ότι η διεξαγωγή του Έτους Ιστορίας Ρωσία – Ελλάδα, τα εγκαίνια του οποίου συμπίπτουν με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, θα συμβάλει στην εμπέδωση των αμοιβαίως επωφελών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
Σας εύχομαι καλή υγεία και κάθε επιτυχία, και σε όλους τους συμπολίτες σας – την ευημερία και την ευμάρεια.

Μετά τιμής,

Βλ.Πούτιν

Macron για 25η Μαρτίου: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας όταν υπάρχει απειλή

Μήνυμα στον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
O Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας .
«Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη, μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας», ανέφερε ο Macron στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.
Στο τέλος μάλιστα του μηνύματός του είπε ξανά στα ελληνικά «η δική σας ελευθερία είναι η δική μας».
«Η θέληση της Ελλάδας για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο ένα φως για την Ευρώπη», τόνισε ο Macron.

Steinmeier: Ενωμένοι οι λαοί μας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις

Τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank Walter Steinmeier με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.
Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820 Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα - ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.
Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει - όταν το επιτρέψει η πανδημία - ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας.
Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία», αναφέρει ο Πρόεδρος Steinmeier στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε πριν από λίγο και στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.

Johnson για 25η Μαρτίου: Περήφανοι για τη συνεισφορά της Βρετανίας στην ίδρυση του ελληνικού κράτους

Το μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωσή των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, έστειλε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson.
«Τις καλύτερες ευχές μας στον ελληνικό λαό για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπερήφανο που έπαιξε το ρόλο του στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εκτιμώ πολύ τη φιλία που υπάρχει μεταξύ των λαών μας σήμερα», αναφέρει στο Twitter o Βρετανός πρωθυπουργός.

Rutte (Ολλανδία): Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Χρόνια Πολλά εύχεται στα ελληνικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μark Rutte σε μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.
«Κυριάκο, στέλνω τις ευχές μου σε εσένα και στον ελληνικό λαό γι' αυτή την πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Διακόσια χρόνια, κατά τα οποία η χώρα εξελίχθηκε στον αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο που είναι σήμερα. Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της γνώσης της Ιστορίας μας κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο μας. Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος μας είναι η ειρήνη και η ευημερία γι' όλους τους πολίτες μας» σημειώνει στην αρχή του μηνύματός του ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, εστιάζει στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας, χαρακτηρίζοντάς τες παραγωγικές, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και μοιράζονται την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η καινοτομία, η γεωργία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του πως «μας περιμένει ένα λαμπρό κοινό μέλλον». Εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης, εύχεται στον λαό της Ελλάδας μια αξέχαστη επέτειο.
Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας εύχεται «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως είναι ανυπόμονος να τα πουν σύντομα.

Πρόεδρος Ιρλανδίας: Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελλάδας

«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μ. Higgins.
Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας.
Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Higgins έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία.
«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

Συγχαρητήριο μήνυμα από την πρωθυπουργό της Νορβηγίας

Συγχαρητήριο μήνυμα για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα, απευθύνει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg.
Το μήνυμα της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, το οποίο αναρτά στο Twitter ο Νορβηγός πρέσβης Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν ευχόμενος στα ελληνικά «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»:
«Αγαπητέ λαέ της Ελλάδας, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Απευθύνω τα συγχαρητήρια μου εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στους εορτασμούς των επιτευγμάτων του έθνους σας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης