Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel (Γερμανία): Δεν θα ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» μετά την αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Merkel (Γερμανία): Δεν θα ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» μετά την αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η αντιπολίτευση εν όψει της αυξανόμενη δυσαρέσκειας των πολιτών κατέθεσε αίτημα η Καγκελάριος Merkel να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Bundestag μετά το «συγγνώμη» για το lockdown το Πάσχα, ενώ η ίδια δηλώνει ότι τη στηρίζει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Απέρριψε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να ζητήσει από το κοινοβούλιο, τη γερμανική Bundestag, ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή της εν όψει της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
«Όχι, δεν θα το κάνω», δήλωσε η Merkel σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD .
«Ζήτησα από τους ανθρώπους σήμερα να με συγχωρήσουν για ένα λάθος.
Αυτό ήταν πιστευω το σωστό που έπρεπε να πράξω.
Διαθέτω επίσης την υποστήριξη του συνόλου των μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου», σημείωσε.

Αριστερά, AfD και FDP

Η σημερινή εμφάνιση της Καγκελαρίου Merkel προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με την Αριστερά και τους Φιλελεύθερους (FDP) να θέτουν ακόμη και ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.
«Έχουμε μια γνήσια κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία της χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Dietmar Bartsch, ενώ ο αρχηγός του FDP Christian Wolfgang Lindner εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν η Καγκελάριος διαθέτει ακόμη τη στήριξη του Κοινοβουλίου και ζήτησε συνολική αναθεώρηση της πολιτικής για την πανδημία.
Για «τέλειο χάος» έκανε λόγο η επικεφαλής της ΚΟ της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Alice Weidel και χαρακτήρισε «ψυχολογία πολιορκημένης» τη συμπεριφορά της Καγκελαρίου, η οποία, όπως είπε, μαζί με τον περίγυρό της έχει χάσει την επαφή με τους πολίτες και τον κόσμο της εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Göring-Eckardt δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τα σχόλια περί ψήφου εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι «ο κορvνοϊός δεν επιτρέπει λαϊκίστικα προεκλογικά παιχνίδια».
Ζήτησε ωστόσο και εκείνη ένα συγκεκριμένο σχέδιο από την κυβέρνηση, με τα νέα δεδομένα.

Κρατίδια

Οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες (SPD) κάλυψαν τη Merkel, μιλώντας για κοινή ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων.
«Κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει τις ευθύνες τους (...)
Ελπίζω ότι δεν υπάρχουν κενά μνήμης», είπε με νόημα, αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στην μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, κατά την οποία αποφασίστηκε η «φάση ηρεμίας» για τις ημέρες του Πάσχα.
Χαρακτήρισε πάντως ορθή την ανάκληση του μέτρου και εξέφρασε τον σεβασμό του στην Merkel για την παραδοχή του λάθους.
Για «λάθος όλων των Πρωθυπουργών» έκανε λόγο ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης του Αμβούργου Peter Tschentscher, ζητώντας ταυτόχρονα από τους συμπολίτες του να εφαρμόσουν εθελοντικά την «φάση ηρεμίας».
Στο ίδιο πνεύμα ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Dietmar Woidke (SPD) τόνισε ότι η ευθύνη είναι όλων όσοι συμμετείχαν στην απόφαση.
«Είναι λάθος όλων μας που δεν εξετάσαμε πιο εντατικά τις συνέπειες. Τώρα γνωρίζουμε ότι τόσο σύντομα κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα», είπε ο κ.  Woidke .
Ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Bodo Ramelow, ο οποίος ανήκει στην Αριστερά, δήλωσε από την πλευρά του ότι η ευθύνη ανήκει στην Καγκελάριο και στους 16 Πρωθυπουργούς των κρατιδίων και τόνισε ότι ο ίδιος θεώρησε την πρόταση «καλή ιδέα».
Επέκρινε ωστόσο το σύστημα των τηλεδιασκέψεων μεταξύ ομοσπονδιακής και κρατιδιακών κυβερνήσεων εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών διαρρέει αμέσως στον Τύπο.
Τη Merkel υπερασπίστηκε μεταξύ άλλων και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Armin Laschet, ο οποίος τόνισε ότι η ιδέα δεν ήταν λάθος, αλλά δεν ήταν εύκολα εφαρμόσιμη.
«Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας», είπε και ο κLaschet.  και πρόσθεσε ότι «είναι σωστό να πατάει κανείς φρένο εγκαίρως και να ανακαλεί ένα μέτρο, όταν είναι αναγκαίο».
Ο Πρωθυπουργός της Έσσης, Volker Bouffier (CDU), δεν έκρυψε ωστόσο τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη, λέγοντας ότι «αυτογελοιοποιούμαστε».

Ανακούφιση από τη συγγνώμη

Ανακούφιση στην αγορά προκάλεσε η απόφαση της Καγκελαρίου να ανακαλέσει το μέτρο γενικής αργίας για τις ημέρες του Πάσχα (1-5 Απριλίου), ενώ το σύνολο της πολιτικής και των ΜΜΕ εκφράζουν σεβασμό για την δημόσια απολογία της, αλλά και κριτική για την διαχείριση της πανδημίας.
Η ιδέα, όπως είπε η Angela Merkel ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες και αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, είχε ως κεντρικό άξονα την ανάγκη να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και οι επαφές των πολιτών, καθώς διαπιστώνεται σημαντική εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊόύ.
«Η πρόταση έγινε με τις καλύτερες προθέσεις», δικαιολογήθηκε η Καγκελάριος και παραδέχθηκε ότι η ιδέα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -«αν μπορεί καν να υλοποιηθεί».

Εφοδιαστική αλυσίδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ανέκυψαν δεκάδες ζητήματα, από τον κίνδυνο διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις βασικών αγαθών από την αγορά, όπως το κρέας και το βρεφικό γάλα, έως τη νομική ασάφεια σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων και τον χαρακτηρισμό των «ημερών ησυχίας» ως αργίες ή όχι.
«Αυτό το λάθος είναι μόνο δικό μου.
Διότι στο τέλος φέρω εγώ για όλα την τελική ευθύνη, λόγω της θέσης μου», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος και εξέφρασε τη «βαθύτατη θλίψη» της για την αναστάτωση και την ανασφάλεια που προκάλεσε στους πολίτες.
«Ένα λάθος πρέπει να ονομάζεται λάθος και να διορθώνεται.
Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης