Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Άνω του 15% το προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Άνοιγμα λιανεμπορίου - εστίασης θέλουν οι πολίτες

Δημοσκοπήσεις: Άνω του 15% το προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Άνοιγμα λιανεμπορίου - εστίασης θέλουν οι πολίτες

Δημοσκοπήσεις: Τι πιστεύουν οι πολίτες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποια η πρόθεση ψήφου

Την παγίωση ενός σημαντικού προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά που ξεπερνάει τις 15 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και την κόπωση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown, καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις της Marc και της Metron Analysis.
Οι πολίτες ζητούν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, σχεδόν δύο στους τρεις τάσσεται κατά των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Πάνω από επτά στους δέκα συμφωνούν, τέλος, με την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών του ιδιωτικού τομέα ώστε να βοηθήσουν σε δημόσια νοσοκομεία για τον κορωνοϊό.
Θετικό ισοζύγιο στις κρίσεις για την κυβέρνηση, αρνητική η αξιολόγηση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τι πιστεύουν οι πολίτες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Ποια η πρόθεση ψήφου

Ηχηρό καμπανάκι στην κυβέρνηση, αλλά και «βαριά καμπάνα» στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελεί η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Ενας μήνας κατά τον οποίο συνέβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η έξαρση της πανδημίας και τα συνεχή επεισόδια και οι καταγγελίες για αστυνομική βία, έφεραν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο πολιτικό σκηνικό.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντέχει, και μάλιστα διατηρεί σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας δείχνουν απογοήτευση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τα επεισόδια που έγιναν πρόσφατα.
Μάλιστα, όλο και περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της χώρας, προτάσσοντας ως μείζον πρόβλημα την οικονομία.
Από την άλλη, ακόμη και τα λάθη που κάνει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί και δείχνει μια εικόνα αντιπολιτευτικής ανυπαρξίας.
Η κόπωση των πολιτών από την πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται δημιουργούν συνθήκες φθοράς στην κυβέρνηση, που όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να καρπωθεί.
Η δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να αγκαλιάζει το πολιτικό σύστημα συλλήβδην, με τους νέους να μην πιστεύουν πλέον στα κόμματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,3%, χάνοντας σε ένα μήνα 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (33,6% τον Φεβρουάριο).
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, λαμβάνει ποσοστό 20,5%, σχεδόν ίδιο με το 20,4% του περασμένου μήνα.
Ουσιαστικά δεν μπορεί να μειώσει τη διαφορά ως αποτέλεσμα της δικής του δυναμικής αλλά λόγω της πτώσης του κυβερνώντος κόμματος.
Μια διαφορά που κινείται στις 11,8 μονάδες.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6% και ψυχρολουσία για τη Φώφη Γεννηματά που επίσης δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση και χάνει 0,7 μονάδες από τον Φεβρουάριο.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το Μέρα25 με 3,4%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.
photo_2021-03-24_20-01-27nea-1024x526.jpg

Η πορεία της χώρας

Στο ερώτημα αν η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνσης το 56% λέει προς τη λάθος και το 36% προς τη σωστή.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τον Φεβρουάριο οι γνώμες ήταν μοιρασμένες. Το 45% έλεγε προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% προς τη λάθος και μέσα σε ένα μήνα αυτό το στοιχείο ανέβηκε 12 μονάδες ενώ όσοι έκαναν λόγο για σωστή κατεύθυνση έπεσαν από το 45% στο 36%.
Ως πιο σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα παραμένει η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη με 37%, όμως πριν από ένα μήνα ήταν στο 45%.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οικονομία με 27% ενώ ακολουθεί το πολιτικό σύστημα με 11%, από 6% τον Φεβρουάριο, κάτι που δείχνει αύξηση των πολιτών που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς.
Ακολουθούν η ανεργία με 7% και η εξωτερική πολιτική με 3%.
Στο ερώτημα για το αν η σύγχρονη ιστορία είναι αντάξια των προσδοκιών της εποχής της επανάστασης του 1821, το συντριπτικό 77% λέει όχι και μόλις το 17% ότι είναι αντάξια.
ergo-kyb-600x302.jpg

Αξιολόγηση κομμάτων

Στο ερώτημα για το κυβερνητικό έργο, το 40% το κρίνει θετικό και το 53% αρνητικό όμως το ενδιαφέρον είναι ότι από τον Νοέμβριο, όπου οι θετικές γνώμες ήταν στο 51%, έχει υποχωρήσει 11 μονάδες.
Μαύρα μαντάτα στέλνουν και στον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες.
Μόλις το 16% κρίνει θετικό το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το 74% το κρίνει αρνητικό, απορρίπτοντας γενικά τη στάση της τους τελευταίους μήνες, αν και «τσιμπάει» 2 μονάδες από τον Νοέμβριο και μία από τον προηγούμενο μήνα.
Οι εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης στην υπόθεση του κοροναϊού δεν είναι και τόσο καλές.
Όταν τον Νοέμβριο οι θετικές γνώμες ήταν στο 50% και τον Μάρτιο έπεσε στο 40% τότε θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για την κυβέρνηση καθώς ο κόσμος ενδεχομένως έχει κουραστεί από τα απανωτά lockdown και τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση στις ηλικίες 17-34 αφού το 66% κρίνει αρνητικά το έργο της στη δημόσια υγεία.
Αντίθετα, θετικά κρίνεται το έργο στις ηλικίες από 65 και άνω με ποσοστό 61%.
Οι πολίτες ερωτώνται αν τα χειρότερα είναι μπροστά μας ή όχι και το 45% περιμένει ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες ενώ το 47% ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα.
Υπάρχει μια άνοδος 5 μονάδων σε ένα μήνα για όσους εμφανίζονται απαισιόδοξοι.
provlima-600x480.jpg
Το 63% των πολιτών πιστεύει ότι μέσα στο 2021 θα επανέλθει η φυσιολογική καθημερινότητα ενώ 1 στους 4 ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του χρόνου.
Καλά είναι τα νέα για τον εμβολιασμό, αν και οι αρνητές παραμένουν ακόμη πολλοί.
Το 68% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ το 22% ότι δεν θα το κάνει. Από τον Δεκέμβριο καταγράφεται αύξηση 13 μονάδων σε εκείνους που λένε ότι θα το κάνουν.
Όμως, οι πολίτες σε ποσοστό 57% δεν είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό των εμβολιασμών σε σύγκριση με το 36% που είναι.
Ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι 63% θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, αν και ένας στους 4 (24%) δεν τα θεωρούν ασφαλή.
pandimi-600x309.jpg
Αστυνόμευση

Ένα ποσοστό 54%, αλλά με υποχώρηση 10 μονάδων από τον Ιανουάριο, δηλώνει υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας ενώ κατά είναι το 41% από 31%.
Μάλιστα κατά είναι το 81% στους φοιτητές και το 65% στις ηλικίες 17-34, απορρίπτεται δηλαδή από τους νέους.
Με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, το 77% συμφωνεί ότι κάποιοι αστυνομικοί ασκούν υπερβολική βία, και μόλις 20% διαφωνούν.
Επίσης, 72% αναφέρει ότι φταίνε ακραία στοιχεία και χούλιγκαν ενώ 47% εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αυταρχική, αλλά το 50% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.
Στο ερώτημα αν φταίνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν φθορά της κυβέρνησης, το 42% απαντά ότι συμφωνεί και το 53% ότι διαφωνεί.
epeis-600x306.jpg

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, 4 στους 10 πιστεύουν ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το 17% βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα, 2% τους Φώφη Γεννηματά, Κυριάκο Βελόπουλο, Γιάνη Βαρουφάκη.
Πάνω από 1 στους 4 πολίτες απαντά κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα ΝΔ με 15,6 μονάδες - Στο 36,1% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 18 μονάδων στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η ΝΔ με 36,1% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc.
Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%.
«Άλλο» απάντησε το 4,6% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ είναι στο 11,7%.
kjl.kl_.jpg
«Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τις βουλευτικές εκλογές.
Ανεξάρτητα από τι ψηφίζετε, πώς κρίνετε συνολικά τα έως τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη;» ρωτήθηκαν οι πολίτες και το 52,7% απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά σε αντίθεση με το 46,5% που απάντησε αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.
Καταγραφή_6.JPG

«Πώς κρίνετε συνολικά την στάση και αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;» ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκαν οι πολίτες και σε ποσοστό 77,8% απάντησαν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά ενώ το 20,1% απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά.

ngnfn.jpg

Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε μέγεθος δείγματος 1.003 νοικοκυριών από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης