Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός – Στα 240 δισ. ευρώ ο νέος δανεισμός για το 2021

tags :
Γερμανία: Εγκρίθηκε ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός – Στα 240 δισ. ευρώ ο νέος δανεισμός για το 2021

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες 60 δισ. ευρώ εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας και των νέων περιοριστικών μέτρων

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας υπό την Καγκελάριο Angela Merkel ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ο οποίος περιλαμβάνει επιπλέον δημοσιονομικές δαπάνες 60 δισ. ευρώ, και θα οδηγήσει σε νέα υψηλά το νέο δανεισμό της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
Τα αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικών δαπανών υπογραμμίζει τη βούληση του Βερολίνου να συνεχίσει την υιοθέτηση μαζικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας εν όψει ενός τρίτου κύματος νέων κρουσμάτων Covid-19 που σχετίζονται με το μεταλλαγμένο στέλεχος του υιού.

«Φρένο χρέους»

Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz στο προσχέδιο του για το επόμενο έτος προτείνει πρόσθετο καθαρό νέο δανεισμό ύψους 81,5 δισ. ευρώ, για τον οποίο το κοινοβούλιο θα πρέπει να αναστείλει το συνταγματικό «φρένο χρέους» για τρίτη χρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχου του οικονομικού επιτελείου τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Με βάση τον σχεδιασμό, ο συνολικός δημόσιος δανεισμός που σχετίζεται με την πανδημία στη Γερμανία είναι πολύ πιθανό να υπερβεί τα 450 δισ. ευρώ για τη διετία 2020 έως το 2022.
 
Το σχέδιο

Ο Scholz ο οποίος είναι υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσει το πλαίσιο των δημοσιονομικών δαπανών που θα κατευθυνθούν σε μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 24 Μαρτίου.
Το ερώτημα του πώς θα πρέπει η Γερμανία προχωρήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους της κατά τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας παράλληλα υψηλές δημόσιες δαπανές, είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο της επερχόμενη προεκλογικής εκστρατείας.

Πειθαρχία από το 2023

Ο Scholz επιθυμεί να κάνει χρήση της ρήτρας έκτακτης ανάγκης του προϋπολογισμού το 2022 για τρίτη χρονία, αλλά τα μεσοπρόθεσμα σχέδια του προϋπολογισμού που κατέθεσε προβλέπουν την επιστροφή στο συνταγματικό φρένο και, μαζί με αυτό, στις περιορισμένες δημοσιονομικές δαπάνες από το 2023 και μετά.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προσωρήσει σε καθαρό νέο δανεισμό 8,3 δισ. ευρώ το 2023, περίπου 11,5 δισ. ευρώ το 2024 και 10 δισ. ευρώ το 2025.

Στο 75% το χρέος

Τα σχέδια δημοσιονομικών δαπανών της Γερμανίας προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών σε περίπου 1,5% της οικονομικής παραγωγής το 2022.
Η αύξηση των δημοσίων δαπανών σημαίνει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 75% φέτος από 70% το 2020 και κάτω από 60% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης