Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστηρή προειδοποίηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς τη Γερμανά για τον Nord Stream 2

Αυστηρή προειδοποίηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς τη Γερμανά για τον Nord Stream 2

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η ιδέα του Nord Stream 2 είναι κακή, για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Α. Blinken προειδοποίησε ότι ο υπό κατασκευήν αγωγός Nord Stream 2 ανάμεσα στην Ρωσία και την Γερμανία αντιβαίνει στα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύει την Ουκρανία, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην σύνοδο των ομολόγων του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την υποδοχή του από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας G. Stoltenberg ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι προτίθεται να θέσει το θέμα του Nord Stream 2 στον γερμανό ομόλογό του Η. Maas κατά την συνάντησή τους.
Η Γερμανία εννοεί και συνεχίζει την κατασκευή του Nord Stream 2, παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Ουάσινγκτον εδώ και μία δεκαετία.
«Ο πρόεδρος Biden έχει υπάρξει πολύ σαφής, πιστεύει ότι η ιδέα του αγωγού είναι κακή, κακή για την Ευρώπη, κακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν τέλει έρχεται σε αντίθεση με τους ίδιους τους στόχους ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χωρίς περιφράσεις ο Blinken.
«Δύναται να υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλων στενών εταίρων και συμμάχων», είπε προειδοποιώντας ότι ο αμερικανικός νόμος προβλέπει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο του Nord Stream 2.
Ο επίμαχος αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης, στερώντας της σημαντικούς πόρους από δικαιώματα διέλευσης.
Παράλληλα, αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, αποδυναμώνοντας τα ευρωπαϊκά κράτη και ανταγωνίζεται το αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).
Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και μπορεί να παραδοθεί κατά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης