Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Ισπανίας: Προβλέπει ύφεση 0,4% στο πρώτο τρίμηνο - Ανησυχία για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

tags :
Τράπεζα της Ισπανίας: Προβλέπει ύφεση 0,4% στο πρώτο τρίμηνο - Ανησυχία για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με την ανάλυση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η επιβράδυνση των εκταμιεύσεων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού οδήγησαν σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το σύνολο του 2021

Τη συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, ύστερα μετά από δύο συνεχόμενα θετικά τρίμηνα, εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος πανδημίας, προβλέπει η Τράπεζα της Ισπανίας, καθώς αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το σύνολο του οικονομικού έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.

Οι αιτίες

Η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου, το ελαφρώς ισχυρότερο ευρώ και η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων συνέβαλαν επίσης στην πτωτική αναθεώρηση του βασικού σεναρίου της Τράπεζας της Ισπανίας για το Ακαθάριστο Εχώριο Προϊόν της Ισπανίας το 2021 για ανάπτυξη στο 6%.
Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 6,8%.

 Εκταμιεύσεις πόρων

Η πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται «στο πιο αδύναμο ξεκίνημα του έτους από αυτό που περιμέναμε πριν από τρεις μήνες και επίσης επειδή προβλέπουμε ότι τα οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ενδέχεται να μην ενταχθούν στην οικονομία τόσο γρήγορα όσο είχαμε προβλέψει τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της χώρας Oscar Arce.

Ανάπτυξη 3,2%-7,5% 

Μετά από την ύφεση-ρεκόρ 11% που σημειώθηκε στο περασμένο έτος, η κεντρική τράπεζα αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ 3,2%-7,5% το 2021, με το κεντρικό σενάριο να κάνει λόγο για ανάπτυξη 6%, χαμηλότερα από το 6,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Στο α΄ τρίμηνο, οι προβλέψεις κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα από συρρίκνωση 0,9% μέχρι και ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία βάση, ενώ στο προηγούμενο τρίμηνο η οικονομία είχε αναπτυχθεί 0,4%.
Το βασικό σενάριο κάνει λόγο για ύφεση 0,4%.
Η επίδραση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην αρχή του έτους μεταθέτει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο β΄ εξάμηνο, σύμφωνα με την τράπεζα.

Στο δεύτερο τρίμηνο

«Στο β΄ τρίμηνο βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η οικονομία θα επιστρέψει ξεκάθαρα στην ανάκαμψη», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Oscar Arce.
Αυτό κατά μείζονα λόγο οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερα κονδύλια της ΕΕ θα δαπανηθούν το 2022 παρά το 2021, όπως αναμενόταν αρχικώς.
Η καθυστέρηση δεν θα έχει κατ΄ανάγκη αρνητικό αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα, εάν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τον επιπλέον χρόνο για να σχεδιάσει  πιο συγκροτημένα και αποδοτικά επενδυτικά σχέδια, δήλωσε ο Arce.
Το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας προϋποθέτει ότι οι Ισπανοί θα ξοδέψουν μεγάλο μέρος από τις αποταμιεύσεις τους μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
Οι αναλυτές της κεντρική τράπεζας αναμένουν ότι η κατάσταση στην κρίσιμη για την οικονομία της χώρας τουριστική βιομηχανία, θα εξομαλυνθεί έως το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης