Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση στην Τουρκία - «Χάρτης»: Ποιες είναι και πόσο είναι εκτεθειμένες

Πλήγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση στην Τουρκία - «Χάρτης»: Ποιες είναι και πόσο είναι εκτεθειμένες
Οι μετοχές της BBVA υποχώρησαν 7,7% σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, ενώ οι ING, UniCredit και BNP Paribas βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των πιέσεων καταγράφοντας πτώση 2,9%, 1,2% και 0,9% αντίστοιχα - Οι ισπανικές τράπεζες έχουν την υψηλότερη έκθεση, της τάξης των 64 δισ. δολαρίων, σε τουρκικό χρέος ενώ ακολουθούν οι γαλλικές και οι ιταλικές με δάνεια 24 δισ. και 21 δισ. δολ. αντίστοιχα

Υποχώρησαν οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών με έκθεση στην Τουρκία, καθώς η λίρα βρέθηκε να σε περιδίνηση μετά την αιφνιδιαστικά απόφαση του προέδρου Erdogan να «αποκεφαλίσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021.
Ο νέος διοικητής, Sahap Kavcioglu, ο οποίος έχει υιοθετήσει την ανορθόδοξη οικονομικά άποψη του προέδρου Erdogan ότι τα υψηλά επιτόκια μπορούν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό θεωρείται ότι θα ανατρέψει την πολιτική του προκατόχου του ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.
Η ισπανική BBVA θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη έκθεση, ενώ η ιταλική UniCredit, η γαλλική BNP Paribas και η ολλανδική ING επίσης διαθέτουν επίσης δραστηριότητες στην Τουρκία και ενδεχομένως να πληγούν από την κατάρρευση του νομίσματος.
Οι μετοχές της BBVA υποχώρησαν 7,7% σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, ενώ οι ING, UniCredit και BNP Paribas βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των πιέσεων καταγράφοντας πτώση 2,9%, 1,2% και 0,9% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν με διαφορά τη μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια στην Τουρκία μεταξύ των δυτικών τραπεζών στα 60 δισ. δολ. σχεδόν και ακολουθούν οι γαλλικές, οι βρετανικές, οι γερμανικές και οι ιαπωνικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Η τουρκική λίρα βρέθηκε σήμερα να κατρακυλά έως 17,5% στο 8,4850 έναντι του δολαρίου και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το προηγούμενο ιστορικό του χαμηλό.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών οι β έχουν την υψηλότερη έκθεση, της τάξης των 64 δισ. δολαρίων, σε τουρκικό χρέος.
Ακολουθούν οι γαλλικές και οι ιταλικές με δάνεια 24 δισ. και 21 δισ. αντίστοιχα.
Αρκετά μικρότερη (9 δισ. δολάρια) είναι η έκθεση των γερμανικών τραπεζών, παρά την ισχυρότατη παρουσία γερμανικών επιχειρήσεων στην τουρκική αγορά.

Η έκθεση

Συγκεκριμένα η έκθεση ξένων τραπεζών έχει ως εξής:
64 δισ. δολ. οι ισπανικές
24 δισ. δολ. οι γαλλικές
21 δισ. δολ οι ιταλικές
13 δισ. δολ. οι βρετανικές
10 δισ. δολ. οι αμερικανικές
9 δισ. δολ. οι γερμανικές
7 δισ. δολ. οι αμερικανικές

BBVA

Η ισπανική τράπεζα είναι αυτή με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία μεταξύ των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το 2020 οι τουρκικές της δραστηριότητες απέδωσαν κέρδη 563 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 41% σε σχέση με το 2019.
Ήταν η τρίτη πιο πετυχημένη αγορά για την τράπεζα μετά το Μεξικό και την Ισπανία, καλύπτοντας το 14,3% των συνολικών κερδών.
Έχει εκδώσει δάνεια ύψους 37,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Reuters.
H μετοχή της σήμερα κάνει βουτιά 7,7% σε χαμηλά πέντε εβδομάδων.

ING

Η ολλανδική τράπεζα δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής, επί της οποίας έχει τον πλήρη έλεγχο.
Είχε κέρδη 420 εκατ. ευρώ το 2020, γεγονός που καθιστά την Τουρκία τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την ING εκτός Ευρώπης, μετά τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Το ενεργητικό της στην Τουρκία ήταν 7,3 δισ. ευρώ το 2020 ή λιγότερο από το 1% του συνολικού της.

Unicredit

H ιταλική τράπεζα κατέχει μερίδιο 20% στην Yapi Kredi έναντι μεριδίου 31,9% τον Φεβρουάριο του 2020.
Η συνεισφορά της τουρκικής αγοράς στα κέρδη της Unicredit είναι ωστόσο περιορισμένη.

BNP PARIBAS

Η γαλλική τράπεζα διατηρεί διάφορες δραστηριότητες στην Τουρκία από retail banking έως ασφαλιστικές υπηρεσίες και leasing μέσω διαφόρων θυγατρικών.
Επίσης ελέγχει το 50% της TEB Holding, κοινοπραξίας με την τουρκική Colakoglu Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης