Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (ΕΚΤ): Προσωρινό μέτρο η επιτάχυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων έως ότου να ανακάμψει η οικονομία

Knot (ΕΚΤ): Προσωρινό μέτρο η επιτάχυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων έως ότου να ανακάμψει η οικονομία

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Klaas Knot περιέγραψε ως αδικαιολόγητο «μεγάλο μέρος» της πρόσφατης αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων του ευρω, καθώς ήταν «εισαγόμενο» από τις ΗΠΑ όπου καταγράφηκε ταχύτερη βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων αποτελεί προσωρινή πολιτική, η οποία αποσκοπεί στη μείωση του κόστους δανεισμού έως ότου ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα εντός της νομισματικής ένωσης, δήλωσε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου το, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πρόγραμμα PEPP

Η ΕΚΤ νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) ύψους 1,85 τρισε. ευρώ για τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αποτρέψει η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων να εκτροχιάσει την πορεία οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Αποδόσεις

Ο Knot σημείωσε ότι ένα «σημαντικό μέρος» της πρόσφατης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων της ζώνης του ευρώ προκλήθηκε από τη βελτίωση των προοπτικών όσον αφορά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, περιέγραψε το υπόλοιπο ως «αδικαιολόγητη απάντηση» στις αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, όπου τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη βελτιώθηκαν ταχύτερα.
«Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σοφό να καταστήσουμε περισσότερο εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ως αντίβαρο (σ.σ. σε αυτές τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων) τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Knot.
«Αλλά μόλις λάβει χώρα η αναμενόμενη βελτίωση των εν λόγω οικονομικών μεγεθών, δεν θα υπάρχει λόγος γι’ αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης