Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πώς η τεχνολογία και το λαθρεμπόριο έκαψαν την ελληνική παραγωγή καπνού

Πώς η τεχνολογία και το λαθρεμπόριο έκαψαν την ελληνική παραγωγή καπνού
Κατά 26% μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις την τελευταία 5ετια
Σχετικά Άρθρα

Καμένη γη άφησαν πίσω το λαθρεμπόριο τσιγάρων και τα ηλεκτρονικά gadgets όσον αφορά την ελληνική καπνοπαραγωγή την τελευταία 5ετία (2015 - 2019).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καλλιέργεια καπνού στην χώρα μας μειώθηκε κατά 26,2% και κατήλθε στα 14,241,09 εκτάρια το 2019 από 19,311.72 εκτάρια το 2005.
Σημαντική πτώση στην καλλιέργεια καπνού, που κάποτε αποτελούσε βασική πηγή εισοδήματος του αγροτικού κόσμου της περιοχής, υπέστη την τελευταία πενταετία ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, καθώς οι εκτάσεις περιορίστηκαν από τα 162.26 εκτάρια το 2015 σρα 67.71 εκτάρια το 2019, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 58%.
Πτώση άνω του 62% σημείωσαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις καπνού στο νομό Κιλκίς, καθώς από τα 313.4 εκτάρια κατήλθε στα 117.6 εκτάρια.
Σημαντική ήταν και η πτώση της καλλιέργειας καπνού στο νομό Θεσαλονίκης κατά 81,5% αλλά και στο νομό Ξάνθης.
Σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ οι πωλήσεις νόμιμων προϊόντων καπνού ακολουθούν τα τελευταία χρόνια συνεχή πτωτική πορεία, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης των τιμών των προϊόντων καπνού, ως αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογίας τους.
Η ζήτηση νόμιμων προϊόντων καπνού επηρεάστηκε επίσης από την ύπαρξη λαθραίων προϊόντων, τις αγορές προϊόντων καπνού από γειτονικές χώρες με χαμηλότερες τιμές, την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, τη μείωση του πληθυσμού που καπνίζει και τη διαθεσιμότητα υποκατάστατων όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ράλι των … λαθραίων

Μάλιστα, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, αποσπώντας αυξανόμενο μερίδιο στη συνολική κατανάλωση.
Σε αυτό συνέβαλε η υψηλή ανταμοιβή του παράνομου εμπορίου ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολόγησης, η δυσκολία φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, η αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και οι μεγάλες διαφορές τιμών με τα προϊόντα καπνού σε γειτονικές χώρες.
Οι επιπτώσεις από την μείωση της καλλιέργειας καπνού στην χώρα μας και τη μείωση της κατανάλωσης των φορολογούμενων προϊόντων, ως αποτέλεσμα και της ανόδου των τιμών τους λόγω της αύξησης των συντελεστών φορολογίας, είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν τα συνολικά φορολογικά έσοδα.
Η μετέπειτα εισαγωγή νέων ειδικών φόρων, η επιλεκτική αύξηση ορισμένων συντελεστών ειδικής φορολόγησης και η σταθεροποίηση της οικονομίας, βοήθησαν στη μικρή ανάκαμψη των εσόδων από ειδικούς φόρους και ανέκοψαν την πτωτική τάση συμμετοχής τους στα φορολογικά έσοδα – η οποία, ωστόσο, διατηρήθηκε σε υψηλότερο επίπεδο συγκριτικά με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση.
Οι συντελεστές ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού στην Ελλάδα παρουσίαζαν σχετική σταθερότητα μέχρι το 2009, αλλά από τον Ιανουάριο του 2010 σημείωσαν μεγάλες αυξητικές μεταβολές.Η συνολική φορολογική επιβάρυνση ανά μονάδα προϊόντος σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ του 2008 και του 2018.
Ο συντελεστής ΕΦΚ στα τσιγάρα έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2009 και η συνολική φορολογική επιβάρυνση κατά 12 μονάδες πλησιάζοντας το 86% της μέσης σταθμισμένης τιμής τους.
Η συνολική φορολογική επιβάρυνση στον λεπτοκομμένο καπνό έχει αυξηθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες από τo 2009.

pinakas_kapna.JPG
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης