Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ από την αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών - Πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς τον Απρίλιο

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ από την αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών - Πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς τον Απρίλιο
ο καθηγητής Βασιλακόπουλος τόνισε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί κάμψη του κορωνοϊού την οποία θα αρχίσουμε σύντομα να τη βλέπουμε και στην μείωση των κρουσμάτων

Αισιόδοξος ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα φέτος στο χωριό, παρά τη δραματική αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωλυνωμένων τις τελευταίες ημέρες,εμφανίζεται σήμερα (21/3) ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας,  Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής τόνισε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί κάμψη του κορωνοϊού την οποία θα αρχίσουμε σύντομα να τη βλέπουμε και στην μείωση των κρουσμάτων»
Όπως υπογράμμισε αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα, πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές. ¨όπως χαρακτηριστικά είπε «είμαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα μπορέσει να πάει και να κάνει Πάσχα φέτος στο χωριό».
Επιπλέον, ο καθηγητής πρότεινε να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.
Αναφορικά με τα δωρεάν self tests στα φαρμακεία, ο κ. Βασιλακόπουλος συνεχάρη την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια, καθώς στη Γερμανία οι πολίτες τα αγοράζουν.

Σκληρή πίεση δέχεται το ΕΣΥ

Στο μεταξύ, εξαιρετικά ανησυχητική ήταν η επιδημιολογική εικόνα και το Σάββατο (20/3/2021), καθώς τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επαναβεβαιώνουν πως η ραγδαία αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών συνιστούν μία σκληρή δοκιμασία για το ΕΣΥ, που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 672, ενώ οι 60 νέοι θάνατοι και σύνολο 7.421, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ θέτουν τις υγειονομικές αρχές της χώρας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
Από τα συνολικά 2.535 κρούσματα τα 1.237 εντοπίζονται στην Αττική και 252 στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αχαΐα καταγράφηκαν 138 κρούσματα Covid.
Η Αττική καταγράφει σχεδόν τα μισά κρούσματα της επικράτειας και ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας με 318 κρούσματα.

Τζανάκης: Είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου

Την εκτίμηση ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου σε ότι αφορά την πανδημία και ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα, πριν έρθει η αποκλιμάκωση στα μέσα Απριλίου» εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος και εκτίμησε ότι «το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700-710 διασωληνωμένους κι εκεί θα σταματήσει η πίεση».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, κατόπιν και των σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, προσπαθεί να διευκολύνει την τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και να επιτευχθεί ακολούθως η πολυπόθητη αποσυμφόρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ.
Στόχος παραμένει η αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς τον Απρίλιο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του γιατρού και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε, πως βρισκόμαστε εν μέσω ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού και επομένως δεν θα έπρεπε να ανοίξει η οικονομία.
Ο ερευνητής έκανε λόγο για κίνδυνο 3.000 νεκρών μέχρι τον επόμενο μήνα από τον Covid, μιλώντας στο Mega.
«Από την αρχή της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός.
Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία.
Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό.
Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» σημείωσε.
«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων.
Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως.
Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο, επισήμανε.
Ο κ. Παυλάκης στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων, τα οποία θα πιεστούν, όπως τόνισε και πρόσθεσε, πως θα πρέπει να υπάρξει γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων για να αντιμετωπιστεί το 3ο κύμα, τουλάχιστον στην Αττική.

Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, είπε πως δεν πρόκειται για άνοιγμα αλλά για μία «μικρή ανάσα».
«Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή.
Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του.
Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα.
Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος.
Αλλά δεν είναι άνοιγμα» πρόσθεσε.
Τόνισε δεν την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως «παράλογο».
«Αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο.
Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα.
Τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα» συνέχισε.

Κικίλιας: Δεν περισσεύει κανείς

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» δήλωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά την επίσκεψη του στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» το οποίο εφημέρευε το Σάββατο (20/3/2021).
«Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη.
Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών Covid.
Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία» συνέχισε στη δήλωση του ο υπουργός Υγείας και ευχαρίστησε όλους για τις συγκλονιστικές, όπως είπε, προσπάθειες τις οποίες κάνουν και πρόσθεσε ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς.
«Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη.
Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους.
Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ' όλους.
Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες.
Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Τι ισχύει από 20/3:

• Επέκταση ωραρίου μετακίνησης (από σήμερα) έως τις 21:00 όλες τις μέρες, σε όλη την επικράτεια
• Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
• Λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων
• Διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης
Ακόμη:

Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00, αρχής γενομένης από τις 20/3.
Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα 22/3 και εκτός δήμου, κατόπιν ραντεβού στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6 ή με την αντίστοιχη γνωστή γραπτή βεβαίωση (τύπου Β) και με το σχετικό αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή email) από τον πάροχο της υπηρεσίας.
Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα, φυσικά με μάσκα και αποστολή SMS στον κωδικό 6.

Για τα πάρκα ισχύσει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS στον κωδικό 6.

Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες – Ποιους αφορά

Άνοιξε χθες 19 Μαρτίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου - ομάδα Α.
Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ανοίξει για τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα αρχίσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, αφορούν την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου.
Στην ομάδα αυτή εντάσσονται όσοι αντιμετωπίζουν τα εξής νοσήματα:
1) Μεταμόσχευση: Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
2) Νεφρική ανεπάρκεια. Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
3) Κυστική ίνωση
4) Καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία). Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
5) Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα). Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Διάμεση πνευμονοπάθεια
6) Σοβαρή καρδιακή νόσος. Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες). Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου).Πνευμονική Υπέρταση
7) Σοβαρή ηπατική νόσος. Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
8) Ανοσοκαταστολή. Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL.
9) Άλλα νοσήματα. Σύνδρομο Down. Άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.

ΕΟΔΥ: 2.535 νέα κρούσματα και 60 θάνατοι στις 20/3

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid -19, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (20/3/2021) ανέρχονται σε 2.535 εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.362 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid -19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 νεκροί.
Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

thanatoi_1.JPG

kr_2.JPG

672 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες).Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς.

ilikies_1.JPG

epiptosi_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης