Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η ΕΕ απαιτεί να είναι παρατηρητής στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Η ΕΕ απαιτεί να είναι παρατηρητής στις συνομιλίες για το Κυπριακό
Στις συνομιλίες για το Κυπριακό θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές, δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι
Σχετικά Άρθρα

Nα συμμετάσχει ως παρατηρητής στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο στη Γενεύη της Ελβετίας στις 27-29 Απριλίου ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Στις συνομιλίες για το Κυπριακό θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές, δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, ενώ παρουσία θα έχουμε και από τις εγγυήτριες δυνάμεις, ήτοι η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, αξιωματούχους της ΕΕ δήλωσε ότι η Ένωση είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες συνομιλίες της Κύπρου στο Crans-Montana το 2017 ως παρατηρητής.
Ως εκ τούτου έχει την απαίτηση το ίδιο να συμβεί και τώρα. 
«Το Κυπριακό είναι ένα από τα πιο δύσκολα προς επίλυση προβλήματα, αλλά, ανεξάρτητα από το ποια λύση θα δοθεί, η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ και, συνεπώς, θα είμαστε εκεί, όπως απαιτείται» είπε ο αξιωματούχος. 
Για να συμμετάσχει η ΕΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres θα πρέπει να της απευθύνει επίσημη πρόσκληση. 
Τον Μάρτιο, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια και στις δύο πλευρές, όπως επίσης και στον ΟΗΕ, αλλά θα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες, αφού πρόκειται για «πρόβλημα και της ΕΕ». 
«Όσο πιο γρήγορα η ΕΕ συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες για την διευθέτηση, τόσο το καλύτερο» έγραψε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell στο Facebook μετά την επίσκεψή του στο νησί της Κύπρου, όπου συναντήθηκε με Τουρκοκύπριο επικεφαλής Ersin Tatar και τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Αντιδρούν οι Τούρκοι

Ωστόσο, οι Τούρκοι αντιδρούν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ΕΕ δείχνει μεροληπτική στάση και διάθεση υπέρ των Ελληνοκυπρίων.
Το Κυπριακό παραμένει άλυτο παρά τις προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του ΟΗΕ το 2017.Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είναι χωρισμένη από το 1964.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Guterres θα προσκαλούσε τους ηγέτες των δύο πλευρών σε μια άτυπη συνάντηση στη Γενεύη της Ελβετίας στις 27-29 Απριλίου «για να προσδιορίσει εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια βιώσιμη λύση εντός εύλογου χρονικού ορίζοντα».
Σημειώνεται πως ο Erdogan απορρίπτει τη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας και θέλει την ύπαρξη δύο κρατών.
Αντίθετα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση προτείνει μια «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», σύμφωνα με την οποία οι ελληνόφωνες και οι τουρκικές ζώνες θα έχουν μεγαλύτερη εξουσία για τη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης