Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής (25 - 26/3): Ενιαίο μέτωπο για τις εξαγωγές εμβολίων και συντονισμένη άρση ταξιδιωτικών περιορισμών

tags :
Σύνοδος Κορυφής (25 - 26/3): Ενιαίο μέτωπο για τις εξαγωγές εμβολίων και συντονισμένη άρση ταξιδιωτικών περιορισμών

Αναμένεται να αποφασιστεί η διατήρηση του συστήματος για τον έλεγχο στις εξαγωγές εμβολίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην προμήθεια των απαραίτητων δόσεων έως το τέλος Ιουνίου

Σχετικά Άρθρα

Κοινή στάση όσον αφορά την παράταση των ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων αλλά και την επιδίωξη συντονισμού όσον αφορά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αναμένεται να αποφασίσουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ στην σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 25 – 26 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters στις 19 Μαρτίου 2021.

Αδειοδότηση

Αυτό επιβάλλει την επέκταση ενός συστήματος ελέγχου στις εξαγωγές εμβολίων μέσω σχετικής αδειοδότησης, ένα μέτρο που κρίνεται απαραίτητο για τη διατήρηση της επάρκειας στις απαραίτητες δόσεις εν όψει των καθυστερήσεων στις παραδόσεις έως το τέλος Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει εμποδίσει την αποστολή εμβολίων στην Αυστραλία και σύμφωνα με τα στοχεία της Κομισίον συνολικά ότι έχει αποστείλει περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Βρετανία

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την τελευταία απειλή εκ μέρους της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παύση των εξαγωγών προς τη Βρετανία, καθώς η ΕΕ την κατογορεί ότι έχει παρεμποδίσει τις εξαγωγές προς την ΕΕ των δόσεων του εμβολιου της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχναίας AstraZeneca.
Ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές, μετριοπαθέστερη θέση τηρούν χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία κύρίως όσον αφορά την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Αλλά καθώς περισσότερες δόσεις εμβολίων που αναμένονται το δεύτερο τρίμηνο, οι χώρες του Νότου που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό για την ανάκαμψη των οικονομιών τους  αναζητούν ένα πιο συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων με τη βοήθεια της εφαρμογήςτων πιστοποιητικών εμβολιασμού.
«Οι προετοιμασίες θα πρέπει επίσης να ξεκινήσουν με βάση μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων», αναμένεται να δηλώσουν οι ηγέτες.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

«... Οι διαδικασίες για τα διαλειτουργικά ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμών πρέπει να προωθηθούν ως θέμα προτεραιότητας», αναμένεται να δηλώσουν αν και υπάρχει σκεπτικισμός σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο σχετικά με την πρόταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης