Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Επιπλέον μέτρα τόνωσης 70 δισ. το 2021 φέρνει η παράταση του lockdown

tags :
Γερμανία: Επιπλέον μέτρα τόνωσης  70 δισ. το 2021 φέρνει η παράταση του lockdown

Ο πήχης για το νέο γερμανικό χρέος το 2021 έχει ήδη διαμορφωθεί στα 250 δισ. ευρώ ενώ το τελικό ύψος του ποσού δεν έχει αποφασιστεί από το οικονομικό επιτελείο

Την αύξηση του δανεισμού για το 2021 κατά 70 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες οι οποίες απορρέουν από την παράταση των περιοριστικών μέτρων εξετάζει η Γερμανία, σύμφωνα με πηγές από το γερμανικό οικονομικό επιτελείο τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz εξετάζει αυτό το ποσόν του πρόσθετου δανεισμού, επειδή το lockdown για την αντιμετώπιση ενός τρίτου κύματος πανδημίας διαρκεί περισσότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο το ακριβές ύψος του επιπλέον ποσού δεν έχει αποφασιστεί ακόιμη.
Το νέο χρέος της Γερμανίας για αυτό το έτος θα ανέλθει στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, σε ρεπορτάζ για τις επιπλέον δημοσιονομικές δαπάνες που θα χρειαστεί να αποφασιστούν για την στήριξη της οικονομίας.

Μέτρα τόνωσης

Ο Scholz δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το χρέος το 2021 για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
«Θα προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής επέκταση φέτος, και έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε», είπε σε συνέντευξή του στις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Merkel εξετάζει έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ προσθετες δημοσιονομικές δαπάνες για το 2021 - να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες τα υγειονομικά δεδομένα έχουν επιδεινωθεί.

Μέτρα τόνωσης

Ο Scholz δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το χρέος το 2021 για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
«Θα κάνουμε προχωρήσουμε με μέτρα δημοσιονομικής επέκταση φέτος, και έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε», είπε σε συνέντευξή του στις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση Merkel εξετάζει να δοθούν έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ προσθετες δημοσιονομικές δαπάνες για το 2021.

Το «φρένο χρέους»

Σύμφωνα με τον σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου, όπως σημειωνόταν στο ρεπορτάζ του Der Spiegel προγραμματίζεται επιπρόσθετος δανεισμός έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ για το επόμενο έτος (2022).
Ο Scholz, ο οποίος είναι υποψήφιος καγκελάριος για τους Σοσιαλδημοκράτες, σχεδιάζει να αναστείλει τη ισχύ στα συνταγματικά όρια δανεισμού το 2022 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Ο προϋπολογισμός του 2022 θα αποφασιστεί από το επόμενο κοινοβούλιο μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το υπουργικό συμβούλιο της Merkel πρόκειται να εγκρίνει το πλάνο για τις δημοσιονομικές δαπάνες που θα κατευθυνθούν σε μέτρα τόνωσης την Τετάρτη 34 Μαρτίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης